Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljstvo u zdravstvu

Liječničke udruge najavile prosvjed na Markovu trgu: 'Sustav puca, moramo nešto učiniti'

Zagreb: Liječničke udruge najavile su prosvjed
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/16
13.02.2023.
u 11:04

Renata Čulinović Čaić istaknula je kako njihovi daljnji postupci ovise o postupcima vladajućih. Prosvjed je nazvala prvim korakom te dodala kako su "sve opcije su na stolu", uključujući i štrajk koji im, nastavlja, ne bi bio prvi.

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika organizirale su konferenciju za medije zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu. Povod za konferenciju nedavno je provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom. Udruge su na konferenciji najavile prosvjed na Markovu trgu 18. ožujka.

"Mi predstavljamo sve hrvatske liječnike. Postavili smo zahtjeve koji su vrlo jasni. Priča počinje kada su krovne udruge održale sastanak s ministrom Berošem. Prihvatio je naše zahtjeve i postavljeni su rokovi. Politika je s nama nešto dogovorila i nije ispunila. Sustav puca, moramo nešto učiniti i za liječnike. Naše nezadovoljstvo nije počelo sada, traje već godinama. Tražimo da se obećano izvrši", navodi Renata Čulinović Čaić te ističe: "Vidimo se 18. ožujka na Markovu trgu."

Krešimir Luetić istaknuo je kako žele "konkretna rješenja za sustav, pacijente i spas zdravstva". 

"Uz hrvatske liječnike, uvjeren sam, bit će i pacijenti, ali i svi građani koji žele sačuvati naš zdravstveni sustav", kazao je.

"Pozivam sve svoje kolege da nas podrže u prosvjednim aktivnostima koje pripremamo", istaknula je Nataša Ban Toskić.

Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika istaknula je kako mnogi mladi odlaze nakon fakulteta i ne pomišljaju da uzmu specijalizaciju i ostanu ovdje.

Zagreb: Liječničke udruge najavile su prosvjed
1/8

Krešimir Luetić osvrnuo se na poziv na sastanak s ministrom Vilijem Berošem

"Smatramo primjerenim da na sastanku sudjeluje svih pet udruga. Udruge nisu dobile poziv na taj sastanak. Komora je ministru rekla da bi trebalo zvati svih pet udruga. Uvjereni smo da će poziv uslijediti već danas", kaže.

"Mi smo već mnogo puta bili na sastancima koji nisu ništa riješili. Očekujemo rješenja", dodao je. 

"Ministru bi trebalo biti važno što su se tisuće liječnika odazvale na anketu i izrazile nezadovoljstvo", tvrdi Ban Toskić.

Renata Čulinović Čaić istaknula je kako je štrajk "legalna metoda sindikalne borbe" te otkrila hoće li do njega doći nakon najavljenog prosvjeda.

"Prosvjed je prvi korak, sve opcije su na stolu. Daljnji naši postupci ovise o postupcima ministarstva, vlade, politike. Dakle, ako oni u razgovoru s nama dogovore nešto, ako obećaju rokove i ispune ih, O. K., idemo dalje rješavati probleme", kazala je pa zaključila: "Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi."

Komentara 31

GO
goran2hr
11:18 13.02.2023.

Od sada, na prijemnom ispitu za medicinski fakultet, prvo pitanje bi trebalo biti: "1.) Želite li raditi u Hrvatskoj? DA ili NE". A pogrešan odgovor značio bi momentalan pad. Liječnici su odvjek imali nadstandard u odnosu na Hrvatski prosjek. I to je u redu. Ali... Naravno, oni koji maštaju o plaćama u SAD-u ili Norveškoj, slobodno, neka se tamo i školuju. Ovako, Hrvatska sa takvima ima štetu po raznim osnovama, od financijske, zdravstvene, do demografske. Za Hrvatsku je manja šteta ako oni u Irskoj budu konobari, nego liječnici.

ZP
Zabranjen pristup
11:46 13.02.2023.

Moraju strajkat kad je sve manje plavih kuverti

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
12:01 13.02.2023.

Očito se bliže izbori. Ova godina je kao stvorena za izvući maksimum od politike. Započela je čistoća, nastavili liječnici, tko je sljedeći?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije