Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepovoljni ugovori

Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

Zagreb: Prosvjed liječnika primarne zdravstvene zaštite
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
09.02.2023.
u 13:30

795.481,21 kunu trebala bi platiti mlada liječnica jednoj općoj bolnici s kojom želi raskinuti radni odnos 15 mjeseci nakon što je položila specijalistički ispit. Inače, prosječni trošak ustanove je oko 1,2 milijuna kuna za petogodišnju specijalizaciju, a za obiteljsku medicinu oko 900.000 kuna

Više od sto tisuća eura trebala bi platiti mlada liječnica jednoj općoj bolnici s kojom želi raskinuti radni odnos 15 mjeseci nakon što je položila specijalistički ispit. Takve ugovore liječnici nazivaju "robovlasničkima" jer ih sprečavaju da odu iz bolnice prije ugovorenog vremena – tijekom specijalizacije ili prije isteka ugovorenog roka nakon specijalizacije, kako bi se zaposlili drugdje. Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ovaj je izračun od 795.481,21 kunu objavila jučer na svojoj Facebook-stranici i prozvala resornog ministra, koji je u svom subotnjem priopćenju ustvrdio da su "tzv. robovlasnički ugovori prošlost i nisu više u primjeni". Liječnica je poduzela pravne korake i zbog toga želi ostati anonimna, rekla nam je dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

VIDEO Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

 

– Liječnica je nakon polaganja specijalističkog ispita odradila 15 mjeseci u toj bolnici. Sada, ako odluči prekinuti radni odnos, trebala bi isplatiti više od sto tisuća eura! Radi se o službenom obračunu računovodstva iz 2022. Ovakav je ugovor na snazi i on podrazumijeva da bi liječnica trebala vratiti sve bruto plaće koje je zaradila tijekom specijalizacije. Plaće koje je zaradila i odradila tijekom tih pet godina specijalizacije. U kojem svemiru vi živite, ministre Berošu, kada tvrdite da više ne postoje robovlasnički ugovori? Tko ovdje manipulira, ministre Berošu? – pitaju iz HUBOL-a.

Vili Beroš odgovorio im je da je uz ugovore o specijalizacijama između ustanova i liječnika sklopljene prije zakonskih izmjena 2019. moguće sklopiti anekse ugovora kojim će se sporazumno izmijeniti pojedine odredbe.

– Zabrinjavajuće su informacije vezane za potpisivanje zadužnica liječnika na specijalističkom usavršavanju na iznose koji nisu u skladu s člancima 190. i 191. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ili bjanko zadužnica. To je neprihvatljivo i takvu praksu treba prijaviti Ministarstvu zdravstva – poručio je.

Naime, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 1. siječnja 2019. najveći iznos koji liječnik mora platiti u slučaju prijevremenog raskida ugovora je 270 tisuća kuna. Dio ravnatelja, međutim, odbija sklopiti anekse u očajničkom nastojanju da zadrže liječnike.

– Iako se ustanove osiguravaju ugovorom o obvezi rada u razdoblju koliko traje specijalizacija, dana je zakonska mogućnost i ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu – ističe ministar te podsjeća da obveza rada na razdoblje broja godina studiranja nije hrvatska posebnost, već uobičajena praksa i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz europskih fondova. Inače, ukupni prosječni trošak ustanove je oko 1,2 milijuna kuna za petogodišnju specijalizaciju, a za obiteljsku medicinu oko 900.000 kn.

Komentara 117

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:48 09.02.2023.

Zato lijepo kao na zapadu . Hoćeš specijalizaciju ? OK ! Digni kredit i sam je plati. Pa idi gdje hoćeš, ali ćeš banci otplatiti kredit.

DU
Deleted user
13:55 09.02.2023.

A zanimljivo je to sto se svima nama odbija od place svaki mjesec da bi se ljudi skolovali i onda na kraju em nas takvi ne lijece besplatno em odu van raditi. Eventualno se vrate nakon 15 godina pa otvore privatne ordinacije.

OP
Ocvali pupoljak
13:41 09.02.2023.

Tako i treba. Trebali su mama i tata platit specijalizaciju, onda neka mlada dama bira gdje ce raditi. Dala bi im i takvu mogucnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije