Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici KBC-a: Djeca i dalje životno ugrožena, sumnjamo na udisanje ugljičnog monoksida

Očevid na brodu i dalje traje, stigli su i djelatnici Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba koji će ponovno pregledati brod
14. kolovoza 2019. u 13:10 7 komentara 6734 prikaza
Doktorica Branka Polić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Utvrđuje se točan uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara te trovanje još pet osoba koje su helikopterom prevezene u splitsku bolnicu. Riječ je o talijanskim turistima, među kojima je dvoje djece. Očevid na brodu i dalje traje, stigli su i djelatnici Centra za kriminalistička vještačenja ''Ivan Vučetić'' iz Zagreba koji će ponovno pregledati brod. Liječnici KBC-a Split kazali su da su kod pacijenata utvrdili povišenu koncentraciju karboksihemoglobina, što je posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Djeca su i dalje životno ugrožena.

PREMINULA JEDNA OSOBA Otrovani gradonačelnik za Večernji: 'Uzrok je neki plin, svi smo spavali na desnoj strani broda'

U splitskom KBC-u održana je konferencija za novinare na kojoj su liječnici iznijeli nove informacije o stanju dvoje djece kao i mogućih uzroka trovanja talijanskih turista.

"Djevojčica i dječak i dalje su životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem. Na respiratoru su, sve vitalne funkcije im održavamo. Stabilniji su danas nego što su bili jučer", rekla je dr. Branka Polić iz KBC Split.

Video: Liječnica o zdravstvenom stanju djece

"Vidimo da je riječ o povišenoj koncentraciji karboksihemoglobina, što je posljedica udisanja ugljičnog monoksida", kazala je. Dodala je da moraju pustiti nadležne službe da odrade posao. "Prve vrijednosti nisu bile životno ugrožavajuće, vrijednosti padaju", kazala je.

"Svako je dijete za sebe, možemo imati različitu duljinu ishoda. Kad se uistinu borimo za život, znači da je netko životno ugrožen", rekla je liječnica.  Na pitanje uzroka smrti Talijana, kaže da se za to treba obratiti nadležnim službama.

Hvar Tragedija na Hvaru Talijanski turisti otrovali se ugljičnim monoksidom iz generatora brodskog motora?

"Sve relevantne informacije o muškarcu dobit ćete od istražnih tijela", rekao je liječnik Krešimir Dolić dodajući da je obdukcija napravljena.

"Od troje bolesnika koji su došli, majka djece imala je najtežu sliku. Njeno stanje danas je bolje, ali daleko je od dobroga. Gradonačelnik tog gradića i njegova supruga bolje su. Danas će biti pušteni na kućnu njegu", rekao je liječnik Srzić.

"Najvjerojatnije nije riječ o trovanju hranom", rekao je  liječnik Srzić. "Djeca nisu jela ništa od hrane koja je navedena. Prema svim parametrima, možemo reći da se ne radi o trovanju hranom", dodao je.

Doktorica Branka Polić
1 / 13
Policija u KBC Split

Nije riječ o masovnom trovanju, epidemiološki to je izolirani slučaj, kazali su iz KBC-a Split.

 

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić danas je izjavio kako nije definirano je li krivac hrana ili boravak na brodu.

"Nije definirano je li trovanje od hrane ili za vrijeme boravka na brodu. Mislim da će danas doći izvješće i da će to biti razriješeno", kazao je Ćelić.

Na pitanje je li brod bio siguran, atestiran i tko mu je to omogućio, Ćelić je rekao kako je kriminalistička istraga u tijeku, a po njezinom završetku će objaviti sve podatke.

Djecu je obišao i ministar zdravstva Milan Kujundžić

"Imao sam potrebu doći u Split i zahvaliti se. Svakih sat vremena sam se čuo s liječnikom. Zahvaljujućim vrhunskim stručnjacima, djeca će uz malo sreće preživjeti", rekao je ministar Milan Kujundžić. "Hrvatska medicina može se nositi s najboljima jer izvući ovu djecu do vjerojatnosti da ostanu živi, može samo najbolja medicina", rekao je.

Govorio je da je ovo povijesni trenutak te da u Splitu postoje stručnjaci. Odgovarao je Kujundžić novinarima na pitanje o povećanju plaća. "Ljudi će u novom kolektivnom ugovoru biti pošteno plaćeni", kazao je.

"Dogodio se jedan nesporazum što se govorilo o trovanju hranom što je nanijelo štetu hrvatskom turizmu. Ovdje se ne radi o trovanju hranom, već plinom", kazao je.

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
  • Avatar Pepica.Pušić
    Pepica.Pušić:

    Vještačenje je u tijeku, smjer i ishod ovise o tome tko ponudi više. Ipak je u hr sve transparentno...(veselim se vašim minusima)