Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petrov: Ako nećemo stati u zaštitu Hrvata u BiH, tko će? Pusić: Ne miješajmo se u unutarnje stvari BiH

Božo Ljubić: Uspjeh BiH moguć je samo ako se postigne dogovor legitimnih predstavnika, a Dodik je legitimno izabran i mi s njima moramo razgovarati
12. prosinca 2018. u 12:51 175 komentara 8942 prikaza
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države koju je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske. Na tom dokumentu radilo se više od godinu dana, a nedavno je dobio svoju drugu verziju nakon niza kritika, kako oporbe tako i iz Vlade, kako se tekstom Deklaracije previše miješa u unutrašnje stvari susjedne države.

Branimir Bunjac Prepirka u Saboru Bunjac: Trgovalo se k'o na placu! Bačić: Najprije očistite svoje dvorište

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić podsjetio je na povijest hrvatskog naroda u BiH te njihovu borbu za ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima. Ljubić je otklonio da su razlozi donošenja deklaracije nedavno održani izbori, no ipak je naglasio kako Bošnjaci mogu bez ijednog hrvatskog glasa izabrati predstavnika hrvatskog naroda i zato je jasno, naglašava, zašto bošnjačka politika ne želi mijenjati Ustav.

– Hrvatski sabor potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet te opredijeljenost da s BiH održavamo dobrosusjedske odnose. Kršenjem Ustava i neprovedbom odluke Ustavnog suda BiH uveden je u institucionalnu krizu s neizvjesnim ishodom i Republika Hrvatska obvezna je djelovati i dužna reagirati na kršenje Daytona – rekao je Ljubić i dodao kako treba omogućiti legitimni izbor predstavnika triju konstitutivnih naroda. Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama, ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost. Inače, Deklaracija ima šest točaka, kojima se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Željko Komšić Komšić apelira: 'Nastavi li se s napetostima, glavne žrtve bit će Hrvati u središnjoj Bosni'

– Ova Deklaracija upućena je Hrvatima u BiH da im se dâ nada da iza njih stoji Hrvatska, upućena je i hrvatskoj političkoj javnosti kao i političkim elitama iz međunarodne zajednice, našim saveznicima – zaključio je Ljubić.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović pohvalio je dobro pripremljen govor, no zamjerio je da ne nosi jasnu poruku.

– Ne vidim rješenje, bojim se da nitko rješenje neće ni ponuditi, ali ja ću to izgovoriti jer mislim da hrvatski narod treba biti suveren u BiH jer je pred istrebljenjem u BiH. Jedino rješenje jest treći entitet, to je jedini spas za hrvatski narod – tvrdi Zekanović.

SDP-ov Nenad Stazić kaže da je ovo štetna deklaracija.

– Tvrdite da su pravila na štetu hrvatskog naroda, a po njima je biran Dragan Čović, tada vam to nije smetalo, smeta vam Željko Komšić koji je Hrvat, ali nije član HDZ-a – prigovorio je Stazić dodavši kako ga to podsjeća na prošlost i odbijanje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da prihvati četiri legitimno izabrana zagrebačka gradonačelnika. Ljubić mu je uzvratio kako nije istina da nisu reagirali, da su sazvali Hrvatski narodni sabor te pisali ustavne tužbe koje je Ustavni sud prihvatio.

Milorad Dodik Bosna i Hercegovina Dodikovi zastupnici nastavljaju sukob: 'U svim tijelima treba biti vidljiva zastava RS'

Nezavisni Marko Vučetić kaže da se Ljubić nije osvrnuo na status hrvatskog naroda koji ima problema u odnosu sa Srbima i Bošnjacima, ali ima i sa svojim predstavnicima, primjerice s Draganom Čovićem.

– Da je aktivnost umjesto prema svojem bogaćenju usmjerio prema bogaćenju demokracije, ne bi bili u ovom položaju – drži Vučetić.
SDP-ova Joška Klisovića zanima smatrali li Ljubić da je Željko Komšić legalno izabran član predsjedništva BiH.
– Izbor Komšića politička je činjenica, no svi se slažemo da taj izbor nije u skladu s duhom Daytona – uzvratio je Ljubić.

Nezavisni Vlaho Orepić kazao je da ga je Ljubić uznemirio.

– Vi ste kao i Čović odgovorni za stanje Hrvata u BiH i tu svoju odgovornost trebate priznati. No postoji neravnopravnost Hrvata između samih sebe, između tih malobrojnih bahatih i većine skromnih – kaže Orepić, no Ljubić uzvraća kako tema Deklaracije nisu ni Ljubić ni Čović.

Davor Marijan Intervju Davor Marijan: Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović

Branimira Bunjca iz Živog zida zanima koji je interes hrvatskog naroda da koalira s Miloradom Dodikom koji negira Srebrenicu i podržava Ratka Mladića koji je radio zločine i nad hrvatskim narodom.

– Uspjeh BiH moguć je samo dogovorom legitimnih predstavnika, a Dodik je legitimno izabran i mi s njima moramo razgovarati. Imamo dvije snažne političke opcije u Republici Srpskoj, jednoj koja je odgovorna za zločine u Srebrenici i drugoj u kojoj je Dodik koji je bio protiv tih zločina – tvrdi Ljubić.

Mostov Božo Petrov želi, kaže, da rasprava prođe tako da se Hrvatima u BiH ponude konkretna rješenja.

– Prva verzija koju ste nudili bila je konkretna, a tko je doveo do ove ogoljene konačne verzije – kritizira Petrov. Ljubić priznaje da je prvi tekst bio nešto duži, ali su ovdje "terminološki" stvari ispeglane.

Petrov je najavio da će Most podnijeti amandmane na Deklaraciju, o čijem prihvaćanju ovisi i njihova podrška ovom dokumentu.

– Ako mi nećemo stati u zaštitu Hrvata u BiH, tko će? No neki u Hrvatskoj očekuju da će tu ulogu preuzeti nametnuti, nelegitimni, protuustavno izabrani Željko Komšić i neki koji ga u Hrvatskoj podržavaju. Hrvatska postoji upravo zbog Hrvata iz BiH koji su je branili u vrijeme Domovinskog rata. Bez Hrvata iz BiH možete očekivati demografski slom i kolaps Hrvatske – kaže Petrov.
Topla nota podrške i ništa više ova je verzija deklaracije, zamjera Petrov.

Željko Komšić NE POŠTUJE SUVERENITET Komšić poručio Plenkoviću: "Ono što Hrvatska radi nije dobro"

– Deklaracija treba biti konkretna i treba omogućiti tim ljudima u BiH da ostanu tami i da žive tamo, a ne u Stuttgartu ili negdje drugdje. Ako politike prema Hrvatima u BiH nisu konkretne, onda se ne razlikuju od politika Stjepana Mesića i sličnih prema tim istim Hrvatima – objašnjava Petrov.

Kritike dolaze i od Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku.

– Ono što jest ostvarivo sada i što je u ovom trenutku minimum minimuma hrvatskih političkih zahtjeva iza kojih treba stati i hrvatska država jest korjenita reforma izbornog zakonodavstva na svim razinama i otklanjanje svih nedostataka i ograničenja koja krše načelo jednakopravnosti i legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja, a ne samo nekih o kojima se selektivno i dnevnopolitički govori u ovoj kamilici, alibi deklaraciji – tvrdi Hasanbegović koji Željka Komšića naziva "titoističkim mahalskim, uličnim demagogom, prodavačem magle i uzurpatorom i rušiteljem BiH".

Zagreb: Proslava obilježavanja 70 godina od usvajanja UN Opće deklaracije o ljudskim pravima Vesna Pusić: 'Deklaracija o položaju Hrvata u BiH je neprihvatljiva, MVEP je reagirao kao Dodik'

GLAS-ova Vesna Pusić protivi se ovoj Deklaraciji.

– Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. Ova je Deklaracija protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske – kaže Pusić.

Pogledajte video kaosa u Saboru:

HRAST traži da učitelji i nastavnici postanu službene osobe

HRAST je podnio amandman na prijedlog Kaznenog zakona o kojemu bi danas trebao raspravljati Hrvatski sabor kojim traže da se odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, stručnim suradnicima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dodijeli status službenih osoba i tako zaštiti od nasilja. Zastupnik te stranke Hrvoje Zekanović tako je pozvao da se zaštite hrvatski učitelji i nastavnici.

- Ako je hrvatska država dala mandat profesorima da odgajaju našu mladost, onda ih mora i zaštititi na njihovim radnim mjestima – poručio je Zekanović.

Njegov stranački kolega Hrvoje Šlezak podsjetio je da se posljednjih dana u javnosti dosta raspravlja o sigurnosti obrazovnih radnika.

- Zato smo predali amandman kojim bi im dodijelili status službenih osoba s ciljem da ih kroz taj status zaštitimo. Kazneni zakon na koji dajemo amandman je danas u raspravi i smatramo da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni. Pozivamo sve saborske klubove da podrže naš amandman jer mislim da je zaštita učitelja cilj svih nas ovdje. Oni odgajaju budućnost naše zemlje i nositelji su svih reformskih procesa – objasnio je Šlezak. Podsjetimo, Kazneni zakon propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina za napad na službene osobe, odnosno za silu ili prijetnju uporabe sile.

Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić iskoristio je prigodu da prigovori što se u javnim raspravama ne uvažavaju prigovori javnosti.

- Moram reći da je e-savjetovanje o kurikularnim dokumentima izgubilo svaki smisao. Mi smo se desetak puta javljali na razna e-savjetovanja i ni jednom naši argumenti nisu usvojeni, i to nije nešto što se događa samo nama. Čini se da se nastavlja politika iz doba ministra Jovanovića, te da u Ministarstvu obrazovanja i dalje vlada jednoumlje – zaključuje Ilčić.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • ivamatic69:

    dok je domacih izdajnika i sarajevskih agenata na daljinski obitelji izetbegovic poput vesne pusic, stazica i hasanbegovica, tesko cemo ista moc pomoc nasim ljudima

  • tegovdizac:

    Što ti smeta deklaracija Hasan-Begoviću?? Što ste ti i tvoja stranka poduzeli, napravili ili makar rekli o Hrvatima u BIH osim protivljenja 3. entitetu i napada na Tuđmana "zbog podjele Bosne"!!

  • Morany:

    Zlatko Hasankomšić bagatelizira i relativizira važnost zaštite Hrvata u BIH, a nije imao cohones 2 mjeseca da se oglasi o izboru Komšića, navodno rođaka svoje supruge!