Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurne su

U kafićima i kod frizera bez straha možete prolistati novine

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/5
11.05.2020.
u 10:03

U cijelom nizu propisanih mjera HZJZ-a nigdje ne stoji da je zabranjeno ili da se ne preporučuje listanje novina, kako u kafićima koji su danas otvoreni, tako i u frizerskim salonima koji već rade

Terasa omiljenog kafića, sunčano vrijeme, jutarnja kavica i – listanje novina. Neki rituali jednostavno ne idu jedni bez drugih, no u današnje je vrijeme sigurnost ipak na prvom mjestu pa se mnogi pitaju smiju li od danas uz dnevnu dozu kofeina posegnuti i za dnevnom dozom informacija u omiljenim novinama.

– Novine su sigurne zbog specifičnog procesa proizvodnje koji prolaze. Tinta i način na koji se tiskaju čine ih poprilično sigurnima – objavili su britanski znanstvenici na čelu s virologom Georgeom Lomonossoffom. Već su ranije studije, poput one objavljene u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM) koju su proveli znanstvenici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Sveučilišta UCLA i Princetona, pokazale da koronavirus najdulje živi na plastici, metalu i staklu i to više dana. Papir pripada manje rizičnoj skupini, a novinski papir pritom je u posebnoj kategoriji.

Tako ni u cijelom nizu propisanih mjera HZJZ-a nigdje ne stoji da je zabranjeno ili da se ne preporučuje listanje novina kako u kafićima koji su danas otvoreni, tako i u frizerskim salonima koji već rade. Mnogima je, naime, nezamislivo otići na frizuru, a da ne prelistaju kataloge i magazine te vide koji su najnoviji trendovi. Da se toga i ne treba odreći, poručio je i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te član Nacionalnog stožera civilne zaštite.

VIDEO Građani jedva dočekali, prva jutarnja kava na Dolcu

Ključne riječi

Komentara 5

TH
than
12:10 11.05.2020.

Što je praznija državna blagajna, sve je više toga "moguće". Nema više niti samoizolacija tko dolazi iz vana (to nam je valjda zbog iskustva "Šveđana" iz SB), niti maski, niti karantene, niti..., a ništa bitno se nije promijenilo u odnosu na dan kada je uvedena "karantena".

ST
stefj
15:11 11.05.2020.

Kod frizera su zapravo birne rukavice i maska koje mora nositi frizer. I to će najviše spriječiti širenje infekcije. Naravno da treba uz to i sterilizirati alate, no to ionako treba raditi bez obzira na koronu...

SI
sisavac
11:41 11.05.2020.

i sad dolazimo na skliski teren... kod šišanja, brijanja, ispijanja 'kavica', neposredan kontakt osoba je neizbježan. za 2 tjedna ćemo imati brojke o zaraženima, pa će se postaviti i pitanje gdje su se zarazili. ako znamo da se kod frizera nećemo držati preporučenih mjera, a broj zaraženih neće bitnije odskakati od sadašnjih, čime će vlasti opravdati karantenu? kako znati jel si se zarazio u trgovačkom centru, tržnici, kod frizerke, ili kod automehaničara?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije