Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugoočekivani odgovor

Započelo je testiranje nacije. Uskoro ćemo znati koliko je građana bilo zaraženo

Testiranje na koronavirus
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
11.05.2020.
u 09:36

Serološko testiranje obuhvaća 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) počeo je serološko testiranje koje bi trebalo dati dugoočekivani odgovor o raširenosti koronavirusa u našoj populaciji, odnosno koliki je postotak hrvatskih građana prokužen.

Serološko testiranje kako piše Jutarnji list obuhvaća 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

"Za sada smo u sklopu validacije testova uz uzorke seruma bolesnika s potvrđenom infekcijom Covid-19 testirali i 120 osoba iz opće populacije te zdravstvenih djelatnika testom ELISA. Na temelju tako malog broja ispitanika, prerano je govoriti o tome kolika je prokuženost populacije. Kao što je najavio ravnatelj HZJZ-a, dr. Krunoslav Capak, ovog će tjedna početi testiranje većeg broja ispitanika, čime će se steći bolji uvid u prokuženost naše populacije", rekla je Jutarnjem Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

"Test ELISA metoda je serološke dijagnostike kojom se u serumu bolesnika dokazuju pojedine klase protutijela, IgM, IgG i IgA. Ovisno o dokazanim protutijelima, možemo reći radi li se o akutnoj ili nedavnoj infekciji, odnosno ranijem kontaktu s virusom. Ako osoba ima protutijela za SARS-CoV-2, znači da je stekla imunitet, no o trajanju imuniteta ne znamo mnogo više jer se radi o novom virusu te je od njegove pojave prošlo premalo vremena da bi se moglo govoriti o dugotrajnosti imuniteta", dodala je Vilibić-Čavlek.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:50 11.05.2020.

Ovi testovi su prikazali u Tanzaniji da su Koza i papaya voće isto zaraženi Covidom 19. Testovi SZO-a su stvarno vjerodostojni ( lol, da krepaš od smijeha ). I s tim testovima ( WHO-a) oni testiraju svjetsku populaciju. Sve višee naučnika je odlučilo javno progovoriti da ovi testovi uopče nisu napravljeni za ovaj virus već za veću paletu drugih te da uopče ne funkcioniraju. Toliko o vjerodostojnosti napuhanih brojki. Ovo ludilo je već prešlo sve mjere. Zatvorite sve te političare koji su plačeni da ovo sprovode na 5 god. karantene. To je najmanje šta zaslužuju. I sa ovim testovima oni misle testirati ljude pri prelasku granica. Ovi su totalno i skroz na skroz poludjeli. Rade kompletne idiote od ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije