Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA AKCIJA

Uz donaciju Ruske Federacije otvorena Knjiguška - knjižnica i igraonica za djecu

Petrinja: Otvorenje kontejnerske knjižnice "Knjiguške - mjesta za ljekovite priče"
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/9
05.07.2021.
u 15:13

Svečanom programu nazočio je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrey Nesterenko

Knjiguška – dječja knjižnica i igraonica u kontejneru svečano je otvorena u ponedjeljak u Petrinji te data na korištenje Udrugi Iks.

„Udruga će u ovom prostoru, koji je zamišljen kao prostor za igru, terapiju te knjižnica za mlade organizirati mnoge programe uz sudjelovanje brojnih volontera. Bit će tu edukacija, igara, zabave za sve. Kontejner će nam biti mjesto sreće.“ – rekla je prilikom primopredaje Knjiguške Tamara Jovičić, predsjednica Udruge Iks iz Petrinje.

Epilog je to humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige, najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.

Petrinja: Otvorenje kontejnerske knjižnice "Knjiguške - mjesta za ljekovite priče"
1/9

  
Nabavku i postavljanje ovog kontejnera, ukrašenog s ruskim motivima,  u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

  
„Preko Noći knjige uvijek želimo spojiti knjigu i društvo. A obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noći knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja.  „ – rekao je Slavko Kozina, ispred Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Svečanom programu nazočio je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrey Nesterenko.

„Ruska Federacija uvijek je spremna pomoć kad je to potrebno, a prilikom ovakvih nevolja ne smije se zaboraviti djecu kojoj je sigurno najteže u tim trenucima. Nadam se da ćemo kroz ovaj sadržaj u Knjiguški omogućiti djeci Petrinje i okolice emotivnu i psihološku pomoć, te da će ovo biti mjesto gdje će se djeca i mladi okupljati.“ – rekao je ruski veleposlanik.

Član Stožera za obnovu Tomislav Mihotić je ispred Vlade RH zahvalio Ruskoj Federaciji na pomoći i donaciji istaknuvši kako je uz obnovu samih objekata ovom području nužno i stvaranje uvjeta za njegov gospodarski i kulturni razvoj.


  
U umjetničkom dijelu programa nastupio je glumac Goran Matović te dječji ruski zbor Kaljinka, a volonteri Udruge Iks su pripremili i prigodni program za djecu.

VIDEO Jake kiše u Japanu su pokrenule klizišta: Nestalo je više od stotinu ljudi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije