Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Blagdani nam stižu

Blagdanska potrošačka košarica 2176 kuna

NHS napominje da skromnija košarica može biti još jeftinije odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja, pa ju je moguće spustiti na 581 kunu, što je rast za 37 kuna u odnosu na prošlu godinu.
20. prosinca 2018. u 13:25 2 komentara 238 prikaza
Purica s mlinci
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za ovu godinu iznosit će 2176 kuna, što je 108 kuna više nego lani, a skromnija košarica 967 kuna, što je 41 kunu više nego prošle godine, navode Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Težak odabir Ovo je najljepši zagrebački adventski izlog po izboru čitatelja Večernjeg lista

NHS u priopćenju napominje da skromnija košarica može biti još jeftinije odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja, pa ju je moguće spustiti na 581 kunu, što je rast za 37 kuna u odnosu na prošlu godinu.

Cijene namirnica potrebnih za izradu kolača u prosjeku su rasle, cijene voća i povrća bilježe različite trendove, ovisno o vrsti i kvaliteti, dok su cijene mesa i ribe u prosjeku rasle s izuzetkom jeftinijih vrsta svinjetine i junetine (svinjska lopatica, mljeveno svinjsko meso i junetina za juhu), koji se uz dodatne napore mogu pronaći po nižim cijenama.

Video - Dječak dobio najbolji poklon za Božić

Ipak, cijene namirnica koje se najčešće konzumiraju za blagdane kao što su bakalar, kvalitetniji oslić, odojak i kvalitetniji dijelovi junetine u odnosu na prošlu godinu bilježe blagi rast, napominje NHS.

Na tržnicama se primjećuju ogromne razlike u cijenama, posebice kod voća i povrća. Slične, ali nešto manje razlike primjetne su i u trgovačkim lancima, gdje se sve više pojavljuju značajno skuplji bio proizvodi.

Zoran Vakula Večernji TV Vakula otkrio čeka li nas bijeli Božić, ali i iznenadio odgovorom zašto je postao meteorolog

Pridoda li se troškovima blagdanskog stola i trošak božićnog drvca, tada ukupni blagdanski trošak raste. Za najjeftiniju smreku treba izdvojiti od 100 do 150 kuna, za srebrnu smreku od 200 do 350 kuna, dok u zadnje vrijeme vrlo popularna nordijska jelka stoji od 350 kuna do čak 800 kuna, ako se radi o većim primjercima.

Temeljem dostupnih podataka i analiza NHS predviđa da će potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 13,5 milijardi kuna.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • franjo:

    Što će moja baka jesti kad joj je mirovina 1600 HNK ?

  • mulag:

    kaj se samo za blagdane jede,,,