Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvozimo stjuardese i jednog kušača piva

“Takve radne snage na tržištu RH nema ili je nema dovoljno”, piše u obrazloženju Vladina nacrta
17. svibnja 2011. u 12:00 5 komentara 6 prikaza
animatori
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Deset novih pirotehničara, osam članova kabinskog osoblja, 30 “turističkih zastupnika”, petero informatičara i toliko pletača umjetnog ratana... Neki su od novih 566 inozemnih radnika koji će dobiti dozvolu za rad ove godine u Hrvatskoj.

Tko zna roniti?


Premda se Vlada još donedavna držala odluke da nema novog zapošljavanja stranaca ni za jednu djelatnost, s obzirom na velik rast nezaposlenosti u zemlji, već će za ovu godinu samo produljiti prijašnjih 5300 radnih dozvola – svoju je odluku promijenila. Točnije, donijela je nacrt dopuna Odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za 2011. godinu, kojim predviđa 566 novozaposlenih stranaca. Obrazloženje je da se poslije odluke samo o produljenju postojećih dozvola “pojavio problem funkcioniranja određenih grana gospodarstva u kojima nije moguće zaposliti domaću radnu snagu jer takve na tržištu RH nema ili nema u potrebnom broju”. Pa su tako naveli 228 turističkih djelatnika, među kojima i jednog kušača piva, 23 pilota i osam članova kabinskog osoblja, dakle, stjuardesa, 20 vozača teretnjaka u međunarodnome prijevozu, 14 zapovjednika broda unutarnje plovidbe, četvero magistara farmacije, deset pirotehničara, pet informatičara-savjetnika, pet pletača umjetnog ratana, tri radnika na stroju savijači, dvanaest puhača stakla... Ovih je dana taj nacrt dostavljen sindikatima na očitovanje.

Sindikat turizma i usluga ogorčen je što uz njihovo višegodišnje upozoravanje na problem osposobljavanja turističkih animatora i uz toliko nezaposlenih nema učinkovitih osposobljavanja mladih nezaposlenih koji se u vrlo kratkom roku mogu osposobiti za animatore, već se opet izdaje 40 dozvola za strance.

– Paradoks je i da u državi koja ima 31.067 četvornih metara mora i 300.000 nezaposlenih uvozimo 40 instruktora ronjenja. Da ne spominjem 30 “turističkih zastupnika”, nikom nije jasno koja su to zanimanja – navodi Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, koji se nada da će njihova mišljenje što skorije vidjeti u programu rada Zavoda za zapošljavanje, jer godinama upozoravaju na potrebu pravodobna reagiranja u vezi s radnim dozvolama u turizmu.

Za eventualan deficit stjuardesa, u Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova nisu čuli.

– Teško je naći kvalitetno osoblje za novac koji se nudi, stjuardese iz Srbije imaju bolji standard od nas. Jedan je od kriterija i hrvatski jezik pa ne znam planiraju li se mijenjati kriteriji. Uvijek se ističe da smo lako zamjenjivi, a toliko je nezaposlenih pa mi nije jasno zašto bismo uvozili stjuardese – kaže Suzana Artuković Vuksan, predsjednica SKOZ-a.

Pirotehničari iz BiH

Ni pirotehničara ne nedostaje, postojećih 500-600 više čeka nego što rade jer je novca za razminiranje nedovoljno.

– Ne znam koji bi bili razlozi za uvoz pirotehničara. Ne može biti riječ o instruktorima jer naši su pirotehničar iznimno dobro obučeni. Moguće je pak to da bi pirotehničari iz Bosne i Hercegovine bili jeftiniji jer poslodavac za njih ne plaća mirovinsko i doprinose – smatra Drago Draženović, povjerenik Novog sindikata u Mungosima.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • kajinx:

  Kakve laži i zavaravanje naroda. Pa, zar stvarno mislite da će ova obrazloženja (čitaj laži) nezaposleni Hrvati prihvatiti kao stvarna? Ovo je samo početak. Čekajte kad počnu uvoziti sezonske radnike za usluge u turizmu.

 • Avatar stravaxx
  stravaxx:

  ma dajte kako nema. pa eto ovih dana je oko 30 000 maturanata na državnoj maturi i svi će pozavršavati faks. obrazovani će biti najbolje na svijetu. jedino su možda izabrali krivo zanimanje... ali imaju faks.... zašto razmišljat o poslu ... prikaži još! kad imaš faks.... ljudi moji koji kretenizam u ovoj državi....

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Najviše radne snage se uvozi iz BiH, zato što su upola jeftiniji radnici iz BiH nego Hrvatski a i kao što je rečeno ne moraju se plaćati doprinosi za njih tako da poslodavac ostvaruje duplu zaradu. Dok u Njemačkoj postoji ... prikaži još! zakon prema kojem se ne smije zaposliti stranog radnika ako postoje domaći koji bi to radili, u Hrvatskoj uvijek sve ide na ruku izrabljivačima i mutnim poslodavcima