Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
D. RUPEL U 'DELU'

Uvjetovanje Schengena zadnja šansa Sloveniji da sve naplati

Dimitrij Rupel
STR- 2288/PIXSELL
06.05.2017.
u 18:12

Rupel tvrdi da je Hrvatska u NATO i Europsku uniju ušla “jeftino”.

Treba li Slovenija podržati hrvatski ulazak u Schengen?

Neka razmišljanja kažu da treba, kako bi se tako rasteretila slovenska policija na granicama. No druga razmišljanja kažu kako je slovenska potpora Schengenu “zadnja prilika da Slovenija naplati ono što su joj Hrvati dužni: od granice i ribarske zone u Jadranu pa sve do Ljubljanske banke”.

Navodi to u svojoj analizi u listu Delo bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, poznat po zalaganju za uvjetovanje i usporavanje hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Rupel tvrdi da je Hrvatska u NATO i Europsku uniju ušla “jeftino”.

Arbitražni je sporazum potpisala “s figom u džepu”, dodaje. Iako je izlaz na otvoreno more bilo uvjet za pristanak Ljubljane da se pregovori Hrvatske i Europske unije završe, Hrvatska to obećanje nije ispunila. Glavni je problem, smatra Rupel, što Hrvatska psihološki nije navikla da, za razliku SFRJ, sada postoji slovensko-hrvatska granica te što je Slovenija u prednosti jer je već dio schengenskog prostora.     

Komentara 33

TI
Tigrus
18:32 06.05.2017.

Ovaj Rupel je sa svojim glupostima košta Slovence kao kajgana svetog petra. Osramotili su se uzduž i popreko u cijelom svijetu, a Rupel i dalje ne odustaje od svojih gluparija. Jadni Slovenci sa ovakvim Mastermindom...

TO
tolitol
18:44 06.05.2017.

Što Rupel javno govori to ostatak slovenskih političara (manje-više) tajno misli. Strašno mi se sviđa njegovo dociranje o "jeftinoći" hrvatskog ulaska, pri čemu on zaboravlja da Slovenija nije nikakva osnivačica ni EU-a ni NATO-a nego je u njih ušla tek u 21. stoljeću. Osim toga, od slovenskog ulaska u zapadnoeuropske integracije ne bi bilo ništa da Amerikanci Italiju nisu privolili na dizanje njezine blokade Slovenije. Kao što sad vidimo, Talijani su naposljetku nažalost popustili. Kako je jedna njemačka političarka rekla komentirajući slovensko blokiranje Zagreba, trebalo se doista sa slovenskim ulaskom pričekati te Hrvatsku i Sloveniju zajedno pripustiti u Uniju. Tada bismo sve probleme rješavali doista na bilateralnoj osnovi, a ne na osnovi "dobrosusjedskih" ucjenjivanja u najgoroj balkanskoj maniri. Na Hrvatskoj je sada da ispuni uvjete za ulazak u Schengen, a Slovenija neka blokadom "zarađuje" bodove u Europi. Ionako ju je Europska komisija upravo tužila u Luksemburgu zbog krađe podataka Europske središnje banke, pa neka ta balkanska državica u tom tonu i nastavi.

BB
branimir.bauer.9
18:40 06.05.2017.

A što drugo možemo očekivati od Slovenaca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije