Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović gošća investitora i bankara iz odbora ZŠEM-a:

'Uvijek se radujem radu s mladima, zato mi je bio veliki izazov i čast prihvatiti se'

Kolinda Grabar-Kitarović
ZŠEM
12.05.2021.
u 07:20

Povod za okupljanje bio je dolazak Mate Njavre, organizatora druženja i dekana Zagrebačke škole za ekonomiju i management (ZŠEM), s ciljem da se razgovara o razvoju visokog obrazovanja u Hrvatskoj te da se poveže s drugim renomiranim američkim sveučilištima

Na neformalnom druženju sukladno epidemiološkim mjerama u New Yorku okupili su se ugledni i uspješni Hrvati u novom kompleksu Hudson Yards s pogledom na rijeku Hudson i New Jersey. Povod za okupljanje bio je dolazak Mate Njavre, organizatora druženja i dekana Zagrebačke škole za ekonomiju i management (ZŠEM), s ciljem da se razgovara o razvoju visokog obrazovanja u Hrvatskoj te da se poveže s drugim renomiranim američkim sveučilištima. Tako su se među tridesetak uzvanika prvi put našli američki članovi Savjetodavnog odbora njegova fakulteta: investitor i vinar Krešimir Penavić, izvršna direktorica u Goldman Sachu Iva Vukina, poduzetnica Ana Tanić Fox, izvršni direktor u Deutsche Banku Krešimir Marušić, a zbog odlaska na poslovni put jedino je nedostajala Tanya Golesic, predsjednica ženske divizije u Michael Korsu.

Povezani sa 150 sveučilišta

– Savjetodavni odbor koji broji 18 članova nedavno je formiran s ciljem da me savjetuje i da svi zajedno unaprijedimo i učvrstimo status naše škole na međunarodnom planu. Naime, imamo dosta polaznika sa svih strana svijeta – od Italije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke do Kine, Japana i Amerike, a cilj nam je privući što veći broj stranih studenata u budućnosti. Pri tome važnu ulogu ima odbor, čiji članovi svojom kvalitetom, stručnošću, ugledom i međunarodnim kontaktima, pogotovo na poslovnom planu, mogu sjediti u bilo kojem vrhunskom američkom sveučilištu. Primjerice, takav odbor stručnjaka ima i poznati Harvard. Svi su članovi napravili impresivne međunarodne karijere u različitim područjima: bankarstva, financija, poduzetništva i investiranja, a svima je zajedničko da su hrvatskog podrijetla, da imaju veliku želju prenijeti svoje znanje i iskustvo studentima te da su se svi poslovno realizirali i uspjeli u Americi – rekao je Mato Njavro, koji je na dekanskom mjestu naslijedio oca Đuru Njavru, profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Očevu viziju s početka rada ZŠEM-a 2002. godine slijedi i dalje: želja za stvaranjem modernog, inovativnog sveučilišta, omogućavanje studiranja polaznicima na najvišoj edukativnoj razini, povezanost i razmjena studenata s etabliranim svjetskim fakultetima i školama. Trenutačno je na ZŠEM-u oko tisuću polaznika, nastava se odvija na engleskom i hrvatskom jeziku, ukupno je oko 150 predavača, a povezani su s više od 150 sveučilišta na svim kontinentima i funkcioniraju po sistemu razmjene studenata.

Suradnja i zdrava konkurencija

Jedna od gošći večeri bila je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače Njavrina savjetnica za međunarodna pitanja, a na druženje u New Yorku skoknula je iz Washingtona.

– Uvijek se radujem radu s mladima, zato mi je bio veliki izazov i čast prihvatiti se nove funkcije i pridružiti se ZŠEM-u nakon što sam ostavila politiku. Ponajviše mi se sviđa odlična atmosfera, veseli me rad s Matom i cijelim timom, njihovi jasni ciljevi gdje žele da studenti nađu svoj put, izgrade karijere i steknu međunarodno iskustvo i priznanje, zbog čega se i povezuju s drugim institucijama po svijetu. Moramo stvoriti pozitivnu atmosferu suradnje i zdrave konkurencije i ohrabriti buduće studente – rekla je bivša predsjednica.

– Nastavlja se ekonomski oporavak: cjepivo je dostupno za sve građane, a Fedova politika dovela je indexe Dow Jones I S&P do rekordnih razina. Samo su u travnju investitori uložili 48 milijardi dolara u privatne kompanije, a globalno je stvoreno 38 takozvanih jednoroga (startup tvrtki s vrijednosti preko milijardu dolara) – rekla je Iva Vukina iz Goldman Sachsa.

Komentara 8

Avatar Saburo
Saburo
08:31 12.05.2021.

Kolinda priprema teren da bi mladi imali 8ooo eura. Ova prodavačica magle po skupoj tarifi dobro je opelješila državnu kasu.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
09:21 12.05.2021.

Uvijek se radovala radu s mladim amerikancima, zato joj je bio veliki izazov i čast u liku hrvatske predsjednice prihvatiti se domoljubnog stand up performansa na uglu trotoara vanka ograde za mlade prolaznike sa kojima su zajedno izdaleka pratili američki predsjednićki hram.

VI
vidum
08:54 12.05.2021.

Naša kraljica najljepša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije