Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegava početak istrage?

Osumnjičenik za utaju poreza uoči istrage otputovao u Tajland

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Anto Magzan/Pixsell
06.01.2018.
u 13:13

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Osumnjičeni organizator skupine koja je na fiktivnoj preprodaji luksuznih automobila navodno utajila čak pet milijuna kuna poreza uoči pokretanja istrage otputovao je u Tajland i nije dostupan hrvatskom pravosuđu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudac istrage stoga mu je u petak navečer odredio istražni zatvor zajedno s još dvojicom osumnjičenih, dok je privedenu šestoricu članova navodne zločinačke organizacije pustio da se brane sa slobode.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Policija je objavila da je skupina uvozila automobile kojima su fiktivnom preprodajom između niza inozemnih i domaćih trgovačkih društava, čiji su stvarni vlasnici bili oni sami, povećavali cijenu kako bi udio PDV-a u cijeni bio što veći te potom krivotvorenom dokumentacijom prikazivali da su automobili napuštali Hrvatsku. Na taj su način ostvarivali pravo na povrat PDV-a, a državni proračun oštetili za najmanje 4,96 milijuna kuna.

Iz proračuna je po osnovi povrata PDV-a na račun organizatora skupine uplaćeno gotovo dva milijuna kuna koji je prosljeđivao na račune drugih trgovačkih društava s ciljem prikrivanja traga nezakonito stečenog novca, "koji su zatim drugi osumnjičeni podizali s računa društava i predavali I. osumnjičenom", navode u policiji. Dodaju da su dosadašnjim istraživanjem obuhvaćene preprodaje 40 luksuznih automobila.

Pogledajte galeriju: Suđenje u aferi Fimi media

Županijski sud u Zagrebu
1/10

Komentara 6

DO
dopizdilomi
13:53 06.01.2018.

Što je u tome čudno. Pa tako posluje svaka druga firma. Ukoliko će te tražiti sve one koji nisu platili sve državi možete početi sa Zdravkom. Podvucite i zbrojite njegovih 10.000 primanja koje je prijavio i usporedite s onim što ima.

DU
Deleted user
14:50 06.01.2018.

Netko mu je javio. Kad toga/tu uhvate - isporučiti u Sibir i plaćati rujama 10 eura dnevno da ga uče finom ponašanju.

Avatar mrTrobec
mrTrobec
00:19 07.01.2018.

Je li to onaj što je s Majom Šuput na Tajlandu,nije trebao nju voditi ima tamo travestita u izobilju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije