Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osumnjičenik za utaju poreza uoči istrage otputovao u Tajland

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.
06. siječnja 2018. u 13:13 6 komentara 2323 prikaza
Županijski sud u Zagrebu
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Osumnjičeni organizator skupine koja je na fiktivnoj preprodaji luksuznih automobila navodno utajila čak pet milijuna kuna poreza uoči pokretanja istrage otputovao je u Tajland i nije dostupan hrvatskom pravosuđu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Porezna uprava Obrana poduzetnika Problemi su počeli kada mi nisu vratili 21 milijun kuna PDV-a...

Sudac istrage stoga mu je u petak navečer odredio istražni zatvor zajedno s još dvojicom osumnjičenih, dok je privedenu šestoricu članova navodne zločinačke organizacije pustio da se brane sa slobode.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Policija je objavila da je skupina uvozila automobile kojima su fiktivnom preprodajom između niza inozemnih i domaćih trgovačkih društava, čiji su stvarni vlasnici bili oni sami, povećavali cijenu kako bi udio PDV-a u cijeni bio što veći te potom krivotvorenom dokumentacijom prikazivali da su automobili napuštali Hrvatsku. Na taj su način ostvarivali pravo na povrat PDV-a, a državni proračun oštetili za najmanje 4,96 milijuna kuna.

Iz proračuna je po osnovi povrata PDV-a na račun organizatora skupine uplaćeno gotovo dva milijuna kuna koji je prosljeđivao na račune drugih trgovačkih društava s ciljem prikrivanja traga nezakonito stečenog novca, "koji su zatim drugi osumnjičeni podizali s računa društava i predavali I. osumnjičenom", navode u policiji. Dodaju da su dosadašnjim istraživanjem obuhvaćene preprodaje 40 luksuznih automobila.

Pogledajte galeriju: Suđenje u aferi Fimi media

Županijski sud u Zagrebu
1 / 10
Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u aferi Fimi media
vanja modrić On i supruga daju iskaz Modrić u sve većim problemima, u siječnju mu se sudi u Španjolskoj! policija NOVSKA Utajila tri milijuna kuna poreza Pierre Moscovici Europski povjerenik: 'Bogati koji izbjegavaju plaćanje poreza su vampiri'
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • dopizdilomi:

  Što je u tome čudno. Pa tako posluje svaka druga firma. Ukoliko će te tražiti sve one koji nisu platili sve državi možete početi sa Zdravkom. Podvucite i zbrojite njegovih 10.000 primanja koje je prijavio i usporedite s onim što ima.

 • Avatar octopus
  octopus:

  Netko mu je javio. Kad toga/tu uhvate - isporučiti u Sibir i plaćati rujama 10 eura dnevno da ga uče finom ponašanju.

 • Avatar mrTrobec
  mrTrobec:

  Je li to onaj što je s Majom Šuput na Tajlandu,nije trebao nju voditi ima tamo travestita u izobilju