Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Usuglašen tekst koalicijskog sporazuma o selu i hrani

04.01.2008.
u 19:53

Je li riječ tek o pukoj romantici inspiriranoj idejama o boljitku ili o strukturnoj reformi i stvarnom preporodu hrvatskog sela, kako su HSS-ovci i nazvali jedan od svojih programa ukalkuliranih u konačni tekst koalicijskog sporazuma s HSLS-om i HDZ-om o temi poljoprivrede, pokazat će već prva godina nove koalicijske vlade.

Burne istupe iz proteklih mjeseci HSS-ovci su danas pak zamijenili šutnjom, čak i o tome na što će točno otići usuglašenih 6 milijardi kuna iz proračuna za 2008. ili hoće li se dosadašnje resorno ministarstvo ubuduće doista zvati ministarstvom sela, poljoprivrede i hrane – sve dok se na sporazum ne stave i potpisi čelnika stranaka – kazao nam je glasnogovornik HSS-a Nenad Matić.

Neki ugledniji seljaci i sada, naime, pesimistično gledaju na najavljeni model jedinstvenog plaćanja po farmi za koju će donji limit u ostvarenju poticaja iz državnog proračuna biti tek jedan hektar poljoprivrednog zemljišta (dosad su trebala tri) ili tek jedno grlo stoke.

Svi za socijalnu državu
Nitko nije protiv da Hrvatska bude socijalna država, ali granica mora biti jasna – najbolje su to ovih dana objasnili u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, objašnjavajući kako za jeftinu i konkurentnu hranu trebaju velika imanja sa suvremenom tehnologijom, koja jamči niske troškove proizvodnje, dok na malim imanjima jeftine proizvodnje nema.

Konkurentnu proizvodnju jamči farma s godišnjom proizvodnjom od najmanje 100.000 eura, no u Hrvatskoj još nije definirano ni tko je 'seljak’ i kojim seljacima treba pomagati državnim poticajima, a koje tretirati kao pojedince s dopunskim radom.

Koalicijskim sporazumom nastavlja se ubrzano provođenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu. I oranice u državnom vlasništvu do 2009. godine trebale bi biti u rukama seljaka koji vape za poljoprivrednim zemljištem, bilo da je riječ o zakupu ili koncesiji. Čitavu stvar ubrzat će Agencija za poljoprivredno zemljište kao središnja agencija sa županijskim ispostavama, dok se kao polazište za pregovaračku platformu s EU uzima i moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima od najmanje 12 godina nakon pristupa EU.

Nadzor hrane
Spominje se i jačanje inspekcijskog nadzora na tržištu hrane, uvođenje tržnog reda za sve poljoprivredne proizvode do 2009. te poticanje umrežavanja seljaka u svrhu osiguranja bolje tržišne pozicije, smanjenja troškova proizvodnje i izgradnje tržišnih niša. Za gradnju ribarske flote ribari će ubuduće sudjelovati s pet, umjesto dosadašnjih 10 posto kredita.

Znakovito je i povećanje, promocija i 'poticanje domaće proizvodnje od farme do stola’, te 'poticanje razvojnih projekata odozgo prema dolje’ – u iznosima i do 100 posto, neki i tri godine.

Uz Agenciju za poljoprivredno zemljište osnovat će se i Poljoprivredna komora te Hrvatska agencija za ruralni razvitak, dok će se za planiranje i provođenje razvojnih projekata 'odozdo prema gore’ formirati mreža seoskih inženjera. Oko 550 osoba, o čemu je već bilo govora, trebalo bi odigrati ulogu menadžera za razvoj sela. No, gdje ih naći?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije