Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ustavni sud ne može promijeniti ime RS-a

Bakir Izetbegović traži da Ustavni sud BiH promijeni ime Republike Srpske što je podiglo tenzije u zemlji.
26. siječnja 2019. u 21:17 14 komentara 1892 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bošnjački lider Bakir Izetbegović najavio je da će pred Ustavnim sudom BiH osporavati ime Republike Srpske jer je on diskriminatorski prema drugim narodima. Zato je još jednom upravo Ustavni sud u susjednoj zemlji došao u prvi plan.

SDA Bosna i Hercegovina SDA kreće u proceduru promjene imena Republike Srpske

Iako je visoki predstavnik međunarodne zajednice vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, vrlo često dvojbe oko ustavnosti pojedinih rješenja u Bosni i Hercegovini svojim odlukama mora rješavati ta institucija.

BiH je po mnogo čemu specifična država o čijem stvarnom suverenitetu se još od potpisivanja Daytona naveliko polemizira. Upravo je u tom daytonskom ustavu propisano da se Ustavni sud sastoji od devet sudaca, od kojih četiri (po dva Bošnjaka i Hrvata) bira Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, a dva (srpska) Narodna skupština Republike Srpske.

Preostala tri člana, koji su strani državljani, bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konzultacija s Predsjedništvom BiH.

Ime RS-a dio ustava

Različite su ocjene koliko je Ustavni sud dosad uspijevao biti pravičan. Često se problematizirala politička prošlost domaćih sudaca, od kojih su neki bili i visoki dužnosnici pojedinih stranaka, dok se za strane suce najčešće govorilo da djeluju po instrukcijama centara moći iz međunarodne zajednice.

Milorad Dodik Nakon najave SDA Dodik prijeti: Tijekom noći možemo uspostaviti kontrolu na granicama RS

No, sve te kritike teško je bilo dokazati pa je osporavanje jedino što je ostalo konstanta svih ovih godina, ali i nepoštivanje brojnih odluka Ustavnog suda. Kao eklatantan primjer može se navesti nepoštivanje odluke Ustavnog suda kojom su osporene odredbe Izbornog zakona BiH o načinu izbora izaslanika u federalni Dom naroda.

Umjesto da provede odluku Ustavnog suda i izmijeni izborni zakon, Parlament BiH jednostavno je ignorirao tu odluku i izbori su u listopadu prošle godine organizirani bez potpunih izbornih pravila, jer je Ustavni sud stavio izvan snage zakonske odredbe koje se odnose na Dom naroda. Zbog nepoštivanja te, ali i drugih odluka Ustavnog suda, nitko nije odgovarao.

Činjenica je da pri odlučivanju troje stranih sudaca često ima presudnu ulogu. Trenutačno su to suci s dugogodišnjim sudačkim iskustvom, Margarita Caca-Nikolovska iz Makedonije, Tudor Pantiru iz Moldavije i Giovani Grasso iz Italije.

Čini se da u slučaju najavljene apelacije SDA o ustavnosti naziva Republika Srpska, ipak neće imati zahtjevan posao. Prvo, zato što je upitno hoće li SDA uopće uputiti apelaciju, a drugo, jer sva pravna tumačenja idu prema tomu da će zahtjev, ako i dođe do suda, odmah biti odbačen zbog nenadležnosti.

Milorad Dodik Bosanski lonac opet ključa Dodik: Od BiH se možemo odvojiti preko noći. Izetbegović: Dosta je više ponižavanja

Naime, kako objašnjavaju pravni eksperti u BiH, Ustavni sud ne može odlučivati o “ustavnosti Ustava BiH” budući da je naziv Republika Srpska sastavni dio Ustava BiH. Još 2004. godine bila je najavljena slična apelacija i već tada je Ustavni sud BiH upozorio da o takvom zahtjevu ne može odlučivati.

Teško je vjerovati da u SDA nisu bili upućeni u te činjenice, što samo dodatno produbljuje sumnje u stvarne ciljeve iznošenja inicijative za promjenu imena RS u ovom trenutku. Međunarodni dužnosnici su i jučer bili kritični prema potezu SDA, pogotovo zbog činjenice da podiže tenzije u trenutku kada se očekuju dogovori o uspostavi vlasti.

Dodikovi nasrtaji

– Dodatne tenzije u BiH su posljednja stvar koja vam treba. Trenutačno je najvažnije da se usredotočimo na provedbu izbornih rezultata, a prije svega domova naroda – rekao je jučer voditelj izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Milorad Dodik i Dragan Čović Rođena u krvi Republika Srpska - tempirana bomba BiH i Balkana, ali i moneta koju velika Srbija još nije izgubila

Sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu se u povodu toga oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Moram reći da sam se iznenadio što su mnogi dužnosnici, na različitim forumima u Davosu, osudili pokušaj ukidanja ili najavu pokušaja ukidanja imena Republike Srpske. Prvi put se to događa i što se takvih poruka tiče, nisam nezadovoljan – rekao je Vučić.

SDA je, pak, izdao priopćenje u kojem od međunarodnih institucija traži da ne kritiziraju njegove inicijative i “prestanu se povlačiti pred nasrtajima Milorada Dodika na BiH“.

Požar u skladištu u Zagrebu

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Erdoganov derviš opet lupeta kvake i bruka samog sebe i svoje.

 • superadresa:

  Bakire.opet si se osramotio. Govoris kao da imas 6 g osnovne skole. Da ti nije alije kebabe bi radio

 • Avatar mason
  mason:

  Trebao se tvoj Alija boriti protiv cetnika a ne napadati Hrvate., pa mozda nebi ni bilo te enklave zvana republika.