Naslovnica Vijesti Svijet

SDA kreće u proceduru promjene imena Republike Srpske

Govore da je dosadašnji naziv entiteta korišten u svrhu isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Hrvata i Bošnjaka.
23. siječnja 2019. u 15:39 111 komentara 10524 prikaza
SDA
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Službenici Stranke demokratske akcije uputit će pravnu proceduru Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi preispitao i utvrdio ustavnost trenutnog naziva entiteta Republike Srpske.

Milorad Dodik i Dragan Čović Rođena u krvi Republika Srpska - tempirana bomba BiH i Balkana, ali i moneta koju velika Srbija još nije izgubila

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - govori priopćenje

Ustav Bosne i Hercegovine govori da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna na teritoriju Bosne i Hercegovine odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj kao i u Brčko distriktu.

 - To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni - dodaju još iz SDA.

Nesreća u Međimurju

[video: 29003 / ]
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • istina_boli:

    Pazi foru, balija bi da mjenja ime Republike Srpske, moze ali da se zove Srbija.

  • Krotila:

    balije prizivajU rat

  • prajdali100:

    Evo SDA i Izetbegović pričaju da su Hrvati konstitutivni narod.Ha ha ha ha ha ha...to ih " pošteni Hrvat" Komšić zastupa !!!? Cirkus.