Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skretanje udesno?

Uspjeh švedske desnice, izglasali nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Lofvenu

Stefan Lofven
Foto: Reuters/PIXSELL
25.09.2018.
u 12:27

Nakon oslabljenog Stefana Lofvena, sada Ulf Kristersson, čelnik Umjerenih, želi dobiti mandat za sastavljanje vlade i predložiti vladu desnice

Švedski parlament izglasao je u utorak, na zahtjev koalicije desnog centra i krajnje desnice, nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Stefanu Lofvenu, oslabljenom nakon izbora 9. rujna koji nisu dali uvjerljivog pobjednika.

Od ukupno 349 zastupnika u parlamentu, njih 204 glasalo je protiv povjerenja premijeru. Protiv su se izjasnili svi zastupnici Alijanse (konzervativci, liberali, centristi i kršćanski demokrati) te zastupnici krajnje desne stranke Švedski demokrati.

"Švedskoj treba nova vlada koja će imati veliku političku potporu za provedbu reforma", rekao je prije glasanja konzervativni čelnik Ulf Kristersson, prenosi agencija AFP.

Predsjednik parlamenta, konzervativac Andreas Norlen, mora sada u najkraćem roku na konzultacije o formiranju nove vlade pozvati predstavnike svih stranaka u Riksdagu, jednodomnom švedskom parlamentu.

Nakon oslabljenog Stefana Lofvena, sada Ulf Kristersson, čelnik Umjerenih, želi dobiti mandat za sastavljanje vlade i predložiti vladu desnice. Stefan Lofven je jasno dao na znanje nakon glasanja u utorak da kani nastaviti "služiti svojoj zemlji" kao premijer. Lofvenovu manjinsku koalicijsku vladu lijevog centra čine njegovi socijaldemokrati i Zeleni, a podržava ih neslužbeno Stranka ljevice (bivši komunisti).

Koalicija lijevog centra zadržala je tijesno vodstvo nakon parlamentarnih izbora osvojivši 144 mjesto, tek jedno više od Saveza desnice i centra.

Osim toga, bez obzira na najgori izborni rezultat u višedesetljetnoj povijesti, socijaldemokrati su i dalje najjača stranka Švedske, daleko ispred Umjerenih (konzervativci) i Švedskih demokrata (krajnja desnica).

Švedski demokrati imaju 62 mjesta i otkako su 2010. ušli u parlament nijedna stranka nije željela s njima u koaliciju, jer zagovaraju superiornost bijelaca.  Lofven, koji ostaje na dužnosti tehničkog premijera dok traju konzultacije, upozorio je u utorak upravo na taj moment.

Ako Alijansa odabere vladati kao najmanji blok, tada će potpuno ovisiti o Švedskim demokratima", rekao je Lofven. Lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson ponovio je u utorak da njegova stranka želi nagradu nakon današnje podrške Alijansi, a to je sudjelovati u politici zemlje.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo svaki pokušaj formiranja vlade, učinit ćemo sve da smijenimo svaku vladu koja nam ne bila dopustila razuman utjecaj u politici zemlje sukladno našem izbornom rezultatu", bio je rječit Akesson.

Alijansa Umjerenih, centra, liberala i liberalnih demokrata rekla je da neće pregovarati sa Švedskim demokratima koji žele zamrznuti imigraciju, a poziva i na referendum o ostanku ili izlasku Švedske iz Europske unije. Ako pregovori o novoj vladi ne uspiju, Švedska će u roku od tri mjeseca morati na nove izbore koji bi teško mogli donijeti bitnu promjenu pa je vjerojatnije da će se postići neki kompromis, piše agencija Reuters.

Švedska na biralištima: posljednje ankete predviđaju uspon ekstremne desnice

Stefan Lofven
1/6

Komentara 7

Avatar future Gohan
future Gohan
12:43 25.09.2018.

Očekivano.... a baš na primjeru Švedske vidimo kraj multikulture kakvu znamo, danke Dojčland.

ZI
zimerman
18:23 25.09.2018.

Kasno su se sijetili Šveđani. Ovo što naši i europski mediji nazivaju desnicom nije ni blizu toga.. svi oni koji se ne slažu sa sa ljevicarima automatski dobiju naziv ekstremni desničara

BA
bakulušić
15:45 25.09.2018.

Pod hitno treba poslati hrvatske "kulturnjake" i medijske djelatnike da to spriječe. Kao nekada "španske" borce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije