Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Ulaganje u obrazovanje

Uspjeh hrvatskih maturanata: osvojili četiri medalje na kemijskoj olimpijadi

Srebrom su se u Bratislavi i Pragu okitili Ilija Srpak i Janko Čivić, a broncu su osvojili Matko Petrović i Borna Šimić
28. srpnja 2018. u 20:57 2 komentara 827 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ ilustracija

Na jubilarnoj, 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu, koja je završila u subotu, hrvatski maturanti osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje.

olimpijada Primili državnu nagradu Učenici s olimpijada: Oni su najbolji u fizici, matematici, informatici

Sa srebrnim medaljama u nedjelju se u Hrvatsku vraćaju Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, a sa brončanima Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji.

igor Uspjeh Mladi znanstvenici nadaju se otvaranju radnih mjesta

"Borna je sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder - ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje", izvijestio je Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od mentora koji je pripremao učenike za olimpijadu.

naslovnica 12.3. DANAS U VEČERNJEM Alarmantno – Mladi znanstvenici bez perspektive u Hrvatskoj

Učenike su na putu pratili Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i Branimir Bertoša, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.  

Međunarodna kemijska olimpijada godišnje je natjecanje za najtalentiranije srednjoškolce iz cijelog svijeta koji se, okupljeni u četveročlane timove, natječu u praksi i teoriji.

novo istraživanje Ljudi postaju sve gluplji? Razina kvocijenta inteligencije sve niža kod mladih

Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za kemiju, ali i kontakte između učenika i mladih znanstvenika različitih nacionalnosti, a njezino se prvo izdanje održalo u Pragu 1968. godine.

>> Pet razloga zbog kojih toliko ispuštate vjetrove i zašto tako jako smrde

1 / 7
Što god mislili o ispuštanju vjetrova, to je tjelesna funkcija koju svako tijelo obavlja. Neki to rade bez imalo srama, drugi skrivaju kao zmija noge, no svaki organizam mora se riješiti plinova koji se nakupljaju u crijevima.
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće