Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVEDNA MIROVINSKA REFORMA

Ušli u 2. stup i izgubili četvrtinu mirovine

03.02.2009.
u 19:50

Naočigled svih, u društvu se stvara nova nepravda koja će pogoditi nove generacije umirovljenika, a ulaganja u drugi mirovinski stup isplatit će se samo zaposlenima koji će u mirovinu nakon 2035. godine.

Ispao loš izbor
Idućih 26 godina mirovine koje će se ostvarivati iz oba stupa bit će u prosjeku manje od mirovina koje se ostvaruju samo u 1. stupu ne dođe li do radikalnih promjena mirovinskog sustava, zaključak je analize mirovinske reforme koju su za Reviju za socijalnu politiku proveli Ljiljana Marušić i Ante Škember, visokopozicionirani zaposlenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, inače stručnjaci koji su bili uključeni u pripremu i provedbu mirovinske reforme, koja je zastala na pola puta.

Godine 2002. oko 900.000 ljudi – 130.000 zaposlenih u dobi od 40 do 50 godina i 770 tisuća mlađih od 40 godina – počelo je izdvajati pet posto doprinosa u drugi mirovinski stup, što je trebalo osigurati bitno veće mirovine nego što su se isplaćivale dotad. No, da bi mirovine iz drugog stupa doista bile veće, trebalo je postupno povećavati stopu izdvajanja na 10 posto, što je izostalo. Čak i kada bi Vlada to sada učinila, svi osiguranici drugog stupa koji će u idućih 15 godina otići u mirovinu bilo bi na gubitku.

– Očito je da problem postoji, a više će se za njega čuti kada više osiguranika stekne pravo na mirovinu – komentira Ljiljana Marušić te objašnjava da su proveli istraživanje s namjerom da istaknu problem, razjasne što se događa i daju moguća rješenja, ali na Vladi je da povuče konkretne poteze.

Niska osnovica
Prvi i najveći gubitnici bit će 130.000 osiguranika koji su mogli birati između ostanka u prvom stupu ili prelaska u drugi, posebno ako dobro zarađuju. Osiguranicima s plaćama tri puta većim od prosječne osnovna mirovina iznosi tek oko 40 posto mirovine koju bi za taj staž ostvarili samo u prvom stupu. Dakle, sa 15 posto doprinosa koji i dalje uplaćuju u prvi stup ti će osiguranici steći pravo tek na oko 40 posto mirovine koju će dobiti osiguranici koji svih 20 posto daju u prvi stup.

Zbog kratkog vremena uplate, tih pet posto ne može nadoknaditi početni gubitak ni s visokim prinosima privatnih mirovinskih fondova, koji sada izostaju. Osim niske osnovice, mirovine iz drugog stupa ruši i to što njihovi osiguranici nemaju pravo na zaštitni dodatak koji je od četiri do 27 posto. Stoga predlažu Vladi da promijeni formulu za izračun osnovice iz prvog stupa.

– Slažem se s iznesenim procjenama jer su promjenama koje su nastale u sustavu generacijske solidarnosti svi osiguranici 2. stupa stavljeni u nepovoljan položaj – kaže Biserka Žalac, direktorica Raiffesen MOD-a, koji isplaćuje te mirovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije