Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Uskršnje mirovanje' istoka Austrije produžuje se do 18. travnja

„Regionalne mjere pokazale su se uspješnim modelom“, konstatirao je austrijski kancelar
06. travnja 2021. u 19:36 1 komentara 1323 prikaza
Beč
Foto: GEORGES SCHNEIDER/XINHUA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog dramatične situacije u jedinicama intenzivne njege u bolnicama triju britanskim sojem koronavirusa „najzaraženijih“ austrijskih pokrajina na istoku zemlje, Beča, Donje Austrije i Gradišća koje su u „tvrdom“ lockdownu do 11.travnja, te alarmantnog rasta vrijednosti incidencije, austrijska vlada na čelu s kancelarom Kurzom je u utorak sa stručnim znanstveno-medicinskim stožerom, čelnicima devet saveznih pokrajina i oporbom dogovorila daljnje postupanje u suzbijanju širenja koronavirusa i njegovih znatno zaraznijih i opasnijih mutacija.

ZDRAVKO MARIĆ 'Korona je dosad stajala proračun 32 milijarde kuna, no naš je najveći i trajni problem demografska kriza'

Što je odlučeno, danas su popodne na konferenciji za novinare izvijestili kancelar Kurz i potkancelar Werner Kogler, u zamjenu za trenutačno bolesnog ministra zdravlja Rudolfa Anschobera, te bečki gradonačelnik Michael Ludwig, pokrajinski čelnik Štajerske Hermann Schützenhöfer i prorektor Medicinskog sveučilišta u Beču Oswald Wagner. Kurz je rekao da je odlučeno da se po pitanju mjera nastavlja regionalni pristup.

„Regionalne mjere pokazale su se uspješnim modelom“, konstatirao je austrijski kancelar. Istakao je da su tri pokrajine na istoku zemlje, Beč, Donja Austrija i Gradišće zbog i dalje dramatičnog stanja u jedinicama intenzivne njege, posebice u bolnicama u Beču i Donjoj Austriji odlučile sadašnji „tvrdi“ lockdown koji traje do 11. travnja, produžiti za još tjedan dana, odnosno do 18. travnja.

Dodao je kako u ostalim pokrajinama ostaje status quo, unatoč trenutačnom laganom porastu broja novozaraženih, što znači da za sada neće biti ni „otključavanja“ niti dodatnog „zaključavanja“ na tom području. Izvijestio je da se trenutačno u Austriji na intenzivnoj njezi nalazi 578 pacijenata, a da sedmodnevna incidencija iznosi 237 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kurz je posebno zahvalio Gornjoj Austriji, Štajerskoj i Koruškoj koje su izrazile spremnost za „solidarno“ preuzimanje pacijenata kako bi se rasteretile jedinice intenzivne njege u istočnim pokrajinama. Austrijski je kancelar pozvao na solidarnost i ostale pokrajine na zapadu zemlje, da to isto učine.

Austrija KRAJNJA DESNICA SLAVI Austrijski sud presudio: Zabrana korona prosvjeda nezakonita, PCR test „neprikladan“ za dijagnostiku

Potom je izvijestio o trenutačnoj situaciji s cijepljenjem u zemlji i daljnjem vladinom planu: do kraja travnja cijepiti sve iznad 65 godina, u svibnju starije od 50 godina, a u lipnju sve ostale dobne skupine.

„Austrija je na 10. mjestu u EU po broju cijepljenih stanovnika“, napomenuo je Kurz. Istaknuo je kako će s daljnjim koracima cijepljenja moći početkom svibnja početi s „otvaranjima“ na području kulture, sporta, turizma i ugostiteljstva“ i kako su pripreme već u tijeku. Potkancelar Kogler je rekao kako je „otvaranje“ u svibnju „realistično“, uz preduvjet da se epidemiološka situacija stabilizira. Istakao je kako će vlada za 14 dana „pobliže“ izvijestiti o tim koracima. Austrijance je zamolio da se i dalje pridržavaju mjera i nose FFP2 maske, „gdje god je to moguće“.

Kogler je pohvalio solidarnost pokrajina koje su izrazile spremnost za solidarno zbrinjavanje pacijenata iz istočnog dijela zemlja. Pokrajinskom čelništvu Beča, Donje Austrije i Gradišća zahvalio je na razumijevanju o nužnosti produžetka „tvrdog“ lockdowna za još tjedan dana. A to znači 24-satni „policijski sat“ i zabranu izlaska na ulice osim u opravdanim slučajevima, zatvorene sve trgovine osim prehrambenih, drogerija, pošta, banaka,trafika i benzinskih postaja, te zatvoren salone osobnih uslužnih djelatnosti poput frizera, pedikera, masera, kozmetičara i sl., kao i muzeja i zooloških vrtova.

Koronavirus u Australiji USKRSNA PORUKA AUSTRIJSKOG KANCERALA Kurz: U sljedećih 100 dana svatko tko želi moći će se cijepiti, 'otključavanje' u svibnju

Za školarce to znači od danas do 18. travnja nastava na daljinu. Bečki gradonačelnik Ludwig je rekao kako mu je zdravlje stanovnika „najvažnije“.

Apelirao je na solidarnost ostalih pokrajina što se tiče pomoći pri zbrinjavanju pacijenata iz intenzivne njege istočnih pokrajina, istaknuvši kako između 15 i 20 posto pacijenata na „normalnim“ odjelima bečkih bolnica nije iz Beča nego dolaze iz drugih pokrajina. Napomenuo je da je prioritetna zadaća svih u zemlji rasterećenje jedinica intenzivne njege, u kojima ne leže samo oboljeli od koronavirusa nego su kreveti potrebni i za druge „teške“ bolesnike.

Schützenhöfer i Wagner izrazili su također zadovoljstvo produžetkom lockdowna na istoku zemlje do 18. travnja. Obojica se nadaju da će cijepljenje biti „ubrzano“. Pozvali su Austrijance na besplatno testiranje, kako bi se premostilo vrijeme dok procijepljenost stanovništva ne bude veća.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Prošle se godine dogodio masivni skandal nakon što je francuski odvjetnik i čelnik Europskog centra za pravo i pravdu Gregor Puppinck otkrio snažan utjecaj Georgea Sorosa unutar Europskog suda za ljudska prava. Sada je Puppinck otkrio, na temelju godišnjih financijskih ... prikaži još! izvještaja te institucije, da su Sorosova Zaklada za otvoreno društvo i Zaklada Bill Gatesovog Microsofta dva najveća donatora Vijeća Europe.