Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNA PORUKA AUSTRIJSKOG KANCERALA

Kurz: U sljedećih 100 dana svatko tko želi moći će se cijepiti, 'otključavanje' u svibnju

Koronavirus u Australiji
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
03.04.2021.
u 15:23

Na kraju svoje video poruke Kurz je rekao kako „mnogi od nas više ne mogu ni čuti riječ korona“, ohrabrivši ih „kako će i to proći“.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u svom uskršnjem obraćanju javnosti video porukom poručio je da iako neki proizvođači cjepiva isporučuju samo polovicu ugovorenih količina svaki će se građanin, koji to želi, u „sljedećih 100 dana“ moći cijepiti protiv koronavirusa. I to barem prvom dozom.

 Kako je Kurz istakao, prvo i najvažnije je da je „cjepivo učinkovito i da cijepljenje napreduje“ dodavši: „Od pet milijuna građana koji se prema istraživanjima žele cijepiti, jedna četvrtina je do sada cijepljena. Time je Austrija trenutačno među top 10 zemalja u Europi i u top 20 u svijetu“. Napomenuo je da ako rusko cjepivo „Sputnik V“ bude u međuvremenu odobreno i u EU, proces cijepljenja mogao bi se ubrzati.

Kurz je napomenuo kako je u vladinom planu predviđeno da sve osobe starije od 65 godina budu cijepljene do kraja travnja, sve preko 50 godina u svibnju, a u lipnju sve ostale starosne skupine kako bi Austrijanci dobili mogućnost „ponovno se u ljeti vratiti normalnosti“. Do tada, kao središnji cilj vlade je naveo „sprečavanje preopterećenja bolničkog sustava, prvenstveno jedinica intenzivne njege“.

VIDEO: Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

Kurz je također najavio mogućnost „otvaranja“ Austrije u mjesecu svibnju, kada se očekuje da će biti procijepljeno sve starije stanovništvo.

„S čežnjom očekujem taj trenutak kada ćemo svi mi u Austriji ponovno moći uživati u sportu, kulturi, ugostiteljstvu i turizmu“, istakao je austrijski kancelar. Kako bi se to doista i dogodilo, pozvao je Austrijance da vrijeme do procijepljenosti stanovništva premoste besplatnim testiranjem na koronavirus, obveznim nošenjem FFP2 maske i držanjem fizičkog razmaka.

Kurz se je osvrnuo i na trenutačnu epidemiološku situaciju u zemlji ustvrdivši da su upravo tri pokrajine na istoku zemlje, Beč, Donja Austrija i Gradišće zbog velikog broja novozaraženih i pacijenata u intenzivnoj njezi u lockdownu do 11. travnja.

„U ostalom dijelu Austrije trenutačna situacija je znatno bolja. Stoga ćemo i nadalje pokušati nekako proći s postojećim, regionalnim, mjerama“, pojasnio je austrijski kancelar.

Na kraju svoje video poruke Kurz je rekao kako „mnogi od nas više ne mogu ni čuti riječ korona“, ohrabrivši ih „kako će i to proći“.
„Upravo je Uskrs blagdan nade“, poručio je Kurz čestitajući Austrijancima, već umornim od zabrana i ograničenja, predstojeći Uskrs.

   
 

Ključne riječi

Komentara 3

PR
prokurator
18:07 03.04.2021.

kurz: sljedećih 100 dana je ključno!

DU
Deleted user
17:33 03.04.2021.

Ako napišem što mislim o njemu, biti ću baniran dovijeka!!?

Avatar YUKA1962
YUKA1962
16:50 03.04.2021.

Bravo Kurzu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije