Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uskrsnice samo za pola radnika, ostali dobivaju bonove

HAC odlučio prekršiti kolektivni ugovor i ne isplatiti 1000 kuna pa radnici prikupljaju punomoći kako bi tužbom došli do svojih 1000 kuna.
29. ožujka 2010. u 20:00 16 komentara 126 prikaza
jaja
Foto: Arhiva VL

Procjenjuje se da će 600 tisuća zaposlenih u gospodarstvu dobiti uskrsnice, što je manje od polovice ukupno zaposlenih.

Tek manji dio bit će u novcu, a veći dio kao bon nekog od trgovačkih lanaca, u koje će se ovaj tjedan od uskrsnica sliti najmanje četvrt milijuna kuna.

Krenulo Elektrokontaktu

Sindikati navode da tvrtke uglavnom isplaćuju po 400 kuna bona, kako je to u velikom broju regulirano kolektivnim ugovorima. No, ima i sretnika koji će dobiti i do 1000 pa i 1200 kuna, kao što je to slučaj u Tankerskoj plovidbi iz Zadra te u Turisthotelu.

Uskrsnica u tom rangu, 1250 kuna, zajamčena je kolektivnim ugovorom i Hrvatskim cestama, no još je neizvjesno hoće li je isplatiti. KU su odlučili prekršiti u HAC-u pa su zaposleni ondje danas počeli skupljati punomoći kako bi tužbom došli do svojih 1000 kuna.

U Elektrokontaktu je pak nakon lanjske agonije krenulo i zaposleni će primiti poklon-pakete u vrijednosti od po 400 kuna.

Ta je tvrtka lani radila skraćenim radnim tjednom i sa 15-ak posto umanjenom plaćom.
– Bili smo u blatu kad drugi još nisu niti znali da je kriza – kaže tamošnji sindikalac Marin Čunčić. Dijelovi HŽ-a imaju ugovorno po 200 kuna uskrsnice, ali novca nema. Po 300 kuna u kešu dar je zaposlenima u Zvečevu, a bon od po 400 kuna dobit će u HT-u, HP-u, HEP-u, Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu i njegovim gradskim tvrtkama, Krapinsko-zagorskoj županiji Vetropack, Podravka, Belupo, Grad Varaždin... Nerijetko će trgovačke tvrtke dati bon za vlastite diskonte, poput Podravke.

– Također, velik ih dio na taj način zatvara međusobna potraživanja. Izračunali smo da je uskrsnica ove godine od pet do osam puta manja no lani, kada je bila 510 kuna u prosjeku – kaže Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine.

Uskrsnici se mogu nadati i brojni umirovljenici, i to ne iz državne, nego iz lokalnih blagajni. Tako će zagrebački umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna i ove godine dobiti po 100 kuna, Vinkovci će svojima dati od 100 do 500, Osijek 200. Bernard Jakelić, ravnatelj HUP-a, kaže da su sugerirali poslodavcima da za Uskrs nagrade radnike u skladu s mogućnostima.

Promućurni Kerum

– Uvijek smo za to da se radnika nagradi i motivira za rad – kaže Jakelić. Poslodavci i na taj način pokušavaju stimulirati potrošnju koji rapidno pada i ove godine. Ovaj Uskrs ne mogu računati na pomoć države, koja neće davati uskrsnice, ali mogu na pojedine lokalne jedinice. Promućurni splitski gradonačelnik Kerum svjestan je da ni njegov lanac neće imati prometa ako ga ne pogura darovima iz gradske blagajne. Grad Split je, naime, nezaposlenima isplatio po 500 kuna uskrsnice.

Nema velikih spajanja danaOdradili Velik

Nema velikih spajanja dana
Odradili Veliki petak pa s djecom na odmor

Početak proljetnih praznika u školama ujedno je i prva veća prilika za spajanja i odlazak na godišnje odmore, koji se za prošlu godinu moraju iskoristiti do kraja lipnja. Doznajemo, međutim, da će privatni sektor na Veliki petak uglavnom raditi, uz neke rijetke izuzetke, kao Zvečevo, gdje su taj dan odradili, pa od četvrtka kreću na uskrsne blagdane. U državnoj upravi, ali i u tvrtkama, kažu da imaju pojačan broj zahtjeva za odlazak na godišnje odmore. Turistički su aranžmani prodani bolje nego što se očekivalo, zima je bila duga pa su se ljudi zaželjeli sunca i odmora, koje stižu s Uskrsom. (ik)

Gospodarstvo200-1200 kn gdje mogu, tvrtk

Gospodarstvo
200-1200 kn
gdje mogu, tvrtke tvrtke će svojim radnicima isplatiti novac, dati bonove ili poklon-pakete od kojih su neki iz vlastitih asortimana

Županije i gradovi
0-400 kn
župani i gradonačelnici u brojnim su slučajevima izdašniji nego država te isplaćuju i zaposlenima i socijalno ugroženima

Umirovljenici
100-500 kn
Vlada neće ništa davati ni umirovljenicima, ali hoće pojedini gradovi i županije, ovisno o mogućnostima, visini mirovine itd.

Javni sektor
0 kn državna uprava, škole, bolnice nemaju u svojim kolektivnim ugovorima predviđenu uskrsnicu pa je i ne očekuju

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • elfenomeno77:

    mjere stednje su ispravno rijesenje,znam da se nikome drago odreći novca ali ali ako zelimo sto prije izaci iz krize to je jedino normalno i ispravno rijesenje

  • Bugrer:

    Bolje da su komunjare na vlasti nego lopovi.

  • momak23:

    Nema ovdje nikakvih političkih manipulacija,sve je jasno svima a to je DA SE NEMA.....