Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šunka i jaja

Uskrsnice samo za pola radnika, ostali dobivaju bonove

jaja
Arhiva VL
29.03.2010.
u 20:00

HAC odlučio prekršiti kolektivni ugovor i ne isplatiti 1000 kuna pa radnici prikupljaju punomoći kako bi tužbom došli do svojih 1000 kuna.

Procjenjuje se da će 600 tisuća zaposlenih u gospodarstvu dobiti uskrsnice, što je manje od polovice ukupno zaposlenih.

Tek manji dio bit će u novcu, a veći dio kao bon nekog od trgovačkih lanaca, u koje će se ovaj tjedan od uskrsnica sliti najmanje četvrt milijuna kuna.

Krenulo Elektrokontaktu

Sindikati navode da tvrtke uglavnom isplaćuju po 400 kuna bona, kako je to u velikom broju regulirano kolektivnim ugovorima. No, ima i sretnika koji će dobiti i do 1000 pa i 1200 kuna, kao što je to slučaj u Tankerskoj plovidbi iz Zadra te u Turisthotelu.

Uskrsnica u tom rangu, 1250 kuna, zajamčena je kolektivnim ugovorom i Hrvatskim cestama, no još je neizvjesno hoće li je isplatiti. KU su odlučili prekršiti u HAC-u pa su zaposleni ondje danas počeli skupljati punomoći kako bi tužbom došli do svojih 1000 kuna.

U Elektrokontaktu je pak nakon lanjske agonije krenulo i zaposleni će primiti poklon-pakete u vrijednosti od po 400 kuna.

Ta je tvrtka lani radila skraćenim radnim tjednom i sa 15-ak posto umanjenom plaćom.
– Bili smo u blatu kad drugi još nisu niti znali da je kriza – kaže tamošnji sindikalac Marin Čunčić. Dijelovi HŽ-a imaju ugovorno po 200 kuna uskrsnice, ali novca nema. Po 300 kuna u kešu dar je zaposlenima u Zvečevu, a bon od po 400 kuna dobit će u HT-u, HP-u, HEP-u, Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu i njegovim gradskim tvrtkama, Krapinsko-zagorskoj županiji Vetropack, Podravka, Belupo, Grad Varaždin... Nerijetko će trgovačke tvrtke dati bon za vlastite diskonte, poput Podravke.

– Također, velik ih dio na taj način zatvara međusobna potraživanja. Izračunali smo da je uskrsnica ove godine od pet do osam puta manja no lani, kada je bila 510 kuna u prosjeku – kaže Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine.

Uskrsnici se mogu nadati i brojni umirovljenici, i to ne iz državne, nego iz lokalnih blagajni. Tako će zagrebački umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna i ove godine dobiti po 100 kuna, Vinkovci će svojima dati od 100 do 500, Osijek 200. Bernard Jakelić, ravnatelj HUP-a, kaže da su sugerirali poslodavcima da za Uskrs nagrade radnike u skladu s mogućnostima.

Promućurni Kerum

– Uvijek smo za to da se radnika nagradi i motivira za rad – kaže Jakelić. Poslodavci i na taj način pokušavaju stimulirati potrošnju koji rapidno pada i ove godine. Ovaj Uskrs ne mogu računati na pomoć države, koja neće davati uskrsnice, ali mogu na pojedine lokalne jedinice. Promućurni splitski gradonačelnik Kerum svjestan je da ni njegov lanac neće imati prometa ako ga ne pogura darovima iz gradske blagajne. Grad Split je, naime, nezaposlenima isplatio po 500 kuna uskrsnice.

Komentara 16

EL
elfenomeno77
22:55 29.03.2010.

mjere stednje su ispravno rijesenje,znam da se nikome drago odreći novca ali ali ako zelimo sto prije izaci iz krize to je jedino normalno i ispravno rijesenje

BU
Bugrer
08:26 30.03.2010.

Bolje da su komunjare na vlasti nego lopovi.

MO
momak23
09:33 30.03.2010.

Nema ovdje nikakvih političkih manipulacija,sve je jasno svima a to je DA SE NEMA.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije