Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković o oslobađanju osmero Hrvata: Vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom

Zagreb:  212. sjednica Vlade RH održana je u NSK
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
02.06.2023.
u 09:33

DZS je objavio da je inflacija u svibnju ove godine iznosila 7,9 posto. Inflacija se smanjila u odnosu na travanj i to je najniža inflacija od ožujka 2022. godine. Jasan je trend opadanja stope inflacije na mjesečnoj bazi, kazao je premijer Plenković

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kazao je da s obzirom na to da je prema Državnom zavodu za statistiku ostvaren  gospodarski rast u prvom kvartalu od 2,8 posto, da se može procijeniti da će zasigurno i drugi, i treći, vjerojatno i četvrti kvartal itekako biti dobri i da će ukupni rast biti viši u 2023. Dodao je da se inflacija smanjila u odnosu na travanj i to je najniža inflacija od ožujka 2022. godine. Jasan je trend opadanja stope inflacije ne mjesečnoj bazi, dodao je premijer. 

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice.

"Ostvaren je gospodarski rast u prvom kvartalu od 2,8 posto, što Hrvatsku ubraja među nekoliko zemalja EU kada je riječ o rastu u prvom kvartalu, u usporedbi s rastom 2022. godine. Možemo procijeniti da će zasigurno i drugi i treći ali rekao bih, vjerojatno i četvrti biti itekako dobri i da će naš ukupni rast koji smo revidirali, biti viši u 2023.", kazao je Plenković. 

"DZS je objavio da je inflacija u svibnju ove godine iznosila 7,9 posto. Inflacija se smanjila u odnosu na travanj i to je najniža inflacija od ožujka 2022. godine. Jasan je trend opadanja stope inflacije ne mjesečnoj bazi. Posebno se vidi da je najmanji utjecaj na cijenu energenata jer je Vlada donosila mjere", kazao je. Očekujem od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena budući da smo dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana", naglasio je premijer. 

VEZANI ČLANCI:

"U ponedjeljak ćemo održati sjednicu GSV-a i imat ćemo poseban sastanak s predstavnicima sindikata. Vlada razgovara s predstavnicima. Vjerujemo da ćemo pronaći jedno rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni oko Zakona o plaćama u državnim i javnim službama", rekao je Plenković. 

Plenković je komentirao novi sustav upozorenja. "Sutra će građani dobiti poruke na svoje mobitele, kazao je. 

VIDEO: Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Odbačena je optužnica protiv osmero Hrvata zbog sumnje u trgovanje djecom. Oni bi danas sa svojom posvojenom djecom iz DR Konga trebali krenuti prema Hrvatskoj. Proveli su šest mjeseci u zatvoru. 

"Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano da su dokumenti o posvojenju djece lažni. Od trenutka pritvaranja do završetka sudskog procesa hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana, to smo činili pružanjem konzularne pomoći i štiteći njihova prava na pošteno suđenje i humano postupanje, a pritom smo poštovali hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako zambijsko pravosuđe. Štitili smo prava četvero djece. U ovom trenutku, koliko je nama poznato, vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom, i vidjet ćemo, sukladno informacijama koje ćemo dobivati, kako će dalje teći ovaj postupak njihova spajanja s djecom i nadamo se njihovom što skorijem povratku", kazao je. 

Video: Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

Komentara 8

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
09:23 02.06.2023.

sud u africi dokazao da papiri sa suda u rh nisu krivotvoreni? lol.

Avatar Striborski
Striborski
09:57 02.06.2023.

Veliki vođa je progovorio. Pokorimo se. Slava Velikom vođi.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:10 02.06.2023.

Glas za HDZ je glas za SDSS i MOŽEMO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije