Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU TJEDNA

Plenkoviću oko obnove dajemo vremena do 17. lipnja, nakon toga tražit ćemo njegovu odgovornost

Peđa Grbin gostovao je u studiju Večernjeg lista
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
26.01.2022.
u 12:40

HDZ je odgovoran što se Hrvatska nije uspješno nosila s pandemijom, a Most je odgovoran što je na tome pokušao prikupiti političke poene umjesto da radi na tome kako smanjiti problem, kazao je Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je danas u političkom intervjuu tjedna televizije Večernji list.

Uhićenja dvojice građana zbog vrijeđanja premijera, afera sa stanom predstojnika Ureda premijera, izjave predsjednika države o Ukrajini, ali i rast rejtinga SDP-a i okupljanje oporbe – samo su neke od tema koje je Grbin komentirao. 

Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja.

Kako komentirate aferu oko stana veleposlanika Frke Petešića?

– Meni je možda jedna stvar u tome ključna, a to je da postoje privilegirani ili manje privilegirani. To nije pitanje kvadrata, već kako država uspije biti tako brza kada je riječ o stanu Frke Petešića. Za sve nas ne vrijede ista pravila i to stvara grozan grč u želucu zbog čega se ljudima sve ovo gadi. Plenković danima govori o demontaži države, ali upravo je ovo demontaža države. To je pokazatelj da država nije tu zbog građana, već zbog njih. Vaš i moj posao jest da govorimo o problemima, a ja sam tu i da tražim rješenje bez obzira na to jesmo li na vlasti ili u opoziciji. Nije haranga kada vi postavljate legitimno pitanje. 

– Sigurno je to nešto što se ne smije. Zakonom je zabranjeno prijaviti se fiktivno, može se tumačiti i šire i tu očekujem odgovor DORH-a. Možemo govoriti čak o nekom krivotvorenju. Uvjeren sam da ovo što je napravljeno nije u skladu sa zakonom i DORH to mora ispitati. 

Priča je otvorila cijeli niz drugih pitanja. Bivša zaposlenica Državnih nekretnina otkrila je niz novih detalja o tom stanu, uključujući i to da su za njega morali kupovati pegle, biljke...

– Danas je, primjerice, poništena javna nabava za montažne kuće za Baniju. Ovo je još jedan u nizu slučajeva koji treba otvoriti Pandorinu kutiju onoga o čemu se premalo govori. Postoje oni koji nemaju problema s birokracijom, to je problem. Da je ovakva brzina bila primijenjena i na ostale, a ne samo u njegovu slučaju, onda nitko ništa ne bi rekao. 

– Gospođa je navela određene podatke s imenom i prezimenom, minimum je da je se pozove od  policije i da njima dâ te podatke i da oni postupaju. Postoji rizik da se to gurne pod tepih, ali srećom tu su novinari koji ispituju o tome. 

Dvoje građana privedeno je zbog vrijeđanja Plenkovića. Kako to komentirate?

– Nije to ništa novo. Prije pet godina, kolege Bauk, Glavašević i ja smo pozvali građane da nas vrijeđaju kako bismo upozorili da je to nešto na što javni dužnosnik mora biti spreman i to je bila naša reakcija na postupanje koje je identično kao i ovo što se danas događa. Znate li kako je reagirao ured predsjednika Vlade kada se to dogodilo u vrijeme Milanovića? Rekao je već taj dan kako je to nešto što političari trebaju pretrpjeti. Milanović je tada reagirao i kazao kako to nije ispravno postupanje policije. Današnji predsjednik Vlade reagirao je nakon pet godina okretanja glave od problema da policija hapsi jer je netko izrekao svoje mišljenje. Nazivati ljude pavijanima nije lijepo niti bi trebalo biti društveno prihvatljivo, ali je legitimno. Nije prihvatljivo ni od Plenkovića što je meni rekao da sam Gargamel, ali po tome je i on trebao biti uhićen jer je vrijeđao državnog dužnosnika.

– I ja svakodnevno dobivam uvrede i prijetnje, no dosad sam samo jednom reagirao prema policiji jer je jedan gospodin dizao desnicu u zrak i vikao ZDS i tu sam morao reagirati. To nije više ni kleveta, to je čisti govor mržnje i to iz higijenskih razloga moramo riješiti. Drugo je kada kaže netko da sam budala, sâm sam se odlučio baviti ovim poslom. 

Buru su izazvale i neke izjave Milanovića vezane uz Ukrajinu. Slažete li se s predsjednikom?

– Mi si ne smijemo dopustiti dolijevanje ulja na vatru. Na ukrajinsko-ruskoj granici događa se nešto što nije dobro, a Ukrajina je izložena agresiji kao što smo i mi bili prije 30 godina. Trebamo pratiti što rade naši saveznici u EU, organiziran je sastanak i radi se na tome da do sukoba ne dođe. Mi možemo pomoći tako da se ne prešetavamo po Kijevu i ne dolijevamo ulje na vatru. 

– Ti hrvatski vojnici su tako i tako vraćeni i predsjednik je u toj situaciji samo dao ime onome što se poduzima. Svatko od nas se treba zapitati je li prioritet da naši vojnici stradaju ili da pokušavamo zaštititi sebe i raditi ono što rade Francuska i Njemačka. Ono što se trenutačno događa daleko je ispravnije nego zveckanje oružjem. Upravo je EU prije osam godina pomogao deeskalaciji onog prvog sukoba na Krimu. 

Kako gledate na izjavu Plenkovića kada je rekao da je mislio da sluša ruske dužnosnike, a ne Milanovića. Zbog toga se i ispričao Ukrajini. 

– Plenković se treba mašiti Ustava i pročitati što tamo piše. U Ustavu piše da vanjsku politiku sukreiraju predsjednik Republike i Vlada, pa bi bio red da počne poštivati ono što mu je u ustavu naloženo, a ne da demontira instituciju predsjednika Republike. Sabor su već uvelike demontirali do te mjere da si je Banožić dao za pravo da Sabor proglasi trećom stranom u slučaju ugovora koje Hrvatska sklapa s jednom zemljom. Znamo mi dobro tko radi na demontaži Hrvatske. 

Malo su sve ove situacije zasjenile činjenicu da nema obnove, ali i zasjenili činjenicu da kompletna oporba pokreće opoziv ministra graditeljstva. 

– Tri su stvari zbog afera pale u drugi plan – to je obnova te inflacija, ali i borba s koronavirusom. Koliko god ove afere bile nezgodne, one Plenkoviću dobro dođu da uzme predah od toga što se Vlada ne bavi obnovom u Zagrebu i Baniji, borbom protiv koronavirusa te problemom inflacije. Zašto Horvat? Zato što je rok za povlačenje sredstava za obnovu u Zagrebu 17. lipnja i za to je Horvat zadužen. Nije naš cilj naslađivati se, cilj je natjerati Vladu da radi i da se novac iskoristi. Do 17. lipnja očekujem odgovor na pitanja na koja Plenković nije znao odgovor – koliko je novca uloženo i koliko moramo vratiti. Od EK je došao odgovor da produženje roka nije moguće i to piše u ugovorima. Ja dopuštam da Hrvatska treba to pokušati ishoditi, ali ako to ne napravimo, onda je to trenutak u kojem bi bilo legitimno da Plenković ode. Njegov deadline je 17. lipnja i mi ćemo morati tada tražiti odgovornost. 

– Imali smo sastanak i svi se slažu oko toga da se moraju podnijeti računi i očekujemo doznati koliko je novca povučeno. A to je tek jedan problem obnove. U rebalansu proračuna iznos za obnovu smanjen je jer HDZ-ova vlada nije u stanju ni vratiti novac koji su ljudi sami uložili u obnovu nekretnina. Za sve je odgovoran ministar Horvat, možda i najgori ministar u povijesti Hrvatske, s tim da ima žestoku konkurenciju Crnoje koji je u svom sedmodnevnom mandatu svaki dan imao jednu aferu. Ja ne razumijem Plenkovića zašto takvu štetočinu drži pokraj sebe. 

Vjerujete li da će doći do Mostova referenduma?

– Ne mora Most dokazati da ima te potpise, sada je na Vladi da to dokaže, no što se toga tiče, mislim da Državno izborno povjerenstvo je to koje potpise mora pregledavati. Ako je prikupljen dovoljan broj potpisa, onda smatram da se referendumsko pitanje promjene zakona treba uputiti na Ustavni sud jer mislim da ih je Most postavio na krivi način. Što se tiče promjene Ustava, to je nešto što treba ići na referendum, a onda ćemo raspravljati je li ta izmjena dobra ili loša. Ja bih ta dva pitanja razdvojio. 

– Mislim da tu inicijativu SDP nije trebao napraviti. Bez obzira na to što su ti potpisi prikupljeni, Most je izgubio moment zbog odugovlačenja samog procesa. No ne adresiraju ono bitno, a to su nelogičnosti u primijeni samih COVID potvrda. SDP je prije godinu i pol govorio o metodi semafora koju su brojne države uvele i prema kojoj bi se uveo hodogram mjera koje bi stupale na snagu onoliko koliko bi se brojevi povećavali. 

Hoće li Most dobiti ispriku od vas? Nino Raspudić rekao je da je to potrebno ako bi se oporba htjela ujediniti... 

– HDZ je odgovoran što se Hrvatska nije uspješno nosila s pandemijom, a Most je odgovoran što je na tome pokušao prikupiti političke poene umjesto da radi na tome kako smanjiti problem. Za to sam ih optužio i iza toga stojim. Ipak, ako se predlože stvari koje su ispravne, pa neću ja to odbiti jer mi se predlagatelj ne sviđa.

Prije nekoliko dana izjavili ste da želite biti premijer. Smatrate li da možete okupiti opoziciju oko sebe?

– Prioritet je da Hrvatska dobije Vladu koja se proteže od centra prema lijevo, a onda je jasno o kome je riječ – Možemo!, Centar... 

A klub Socijaldemokrata?

– Političke stranke su one koje sudjeluju. Ako oni osnuju stranku, onda ćemo vidjeti koliko su relevantni i može li se s njima razgovarati. 

Komentara 19

MO
mojavisost
12:56 26.01.2022.

molimo se da ovakav lik ne dođe na vlast,,ne zato jer je pokvaren...ne jer je glup...nego jer je jednostavno nesposoban

DU
Deleted user
13:48 26.01.2022.

O jado, uzalud ti i ona komesarka Ahmetovićka lupetate u prazno, onda nije ni čudno da ste na potpori birača na 10 %, i to vam je previše

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:19 26.01.2022.

Ovaj je bio prokurist u firmi albanskog narkomiljea, time se bavio u slobodno vrijeme, toliko o ovoj temi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije