Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

'Ova tehnologija bi mogla omogućiti privatnost kakvu smo imali u vrijeme početka interneta'

Martin Lončarić
21.09.2020.
u 13:16

Tema razgovora bila je nevjerojatni uspjeh hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji su kao dio međunarodnog tima otkrili i realizirali kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika koju nije moguće špijunirati.

Dr. sc Mario Stipčević, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti CEMS na Institutu Ruđer Bošković i dr. sc. Martin Lončarić, znanstveni suradnik u istom centru gostovali su danas u TV studiju Večernjeg lista. Tema razgovora bila je nevjerojatni uspjeh hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji su kao dio međunarodnog tima otkrili i realizirali kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika koju nije moguće špijunirati. 

Ovdje možete pročitati taj cijeli znanstveni rad u originalu

Pričalo se i o nedovoljnoj zainteresiranosti za studij fizike, profesorski smjer. Hrvatska svake godine gubi veliki broj fizičara koji odlaze izvan Hrvatske, što dodatno pridonosi manjku nastavnika fizike. Emisiju je vodila Lana Kovačević. 

Znanstvenici su otkrili 'super sigurni internet', odnosno kvantnu komunikaciju mrežu, što to znači, upitala ih je naša novinarka.

– Rekao bih da kvantne komunikacije su zasnovane na potpuno novom fizikalnom principu, na principima koje objašnjava kvantna mehanika. Ti principi su vrlo teški za shvatiti i objasniti, pravili su problem velikanima poput Alberta Einsteina koji je kvantnu prepletenost čak imenovao sablaznim djelovanjem na daljinu. Danas živimo u vremenu kada mi fenomene praktično primjenjujemo, principi kvantne mehanike mogu štititi fundamentalnu komunikaciju od prisluškivanja. To je jedna potpuna zaštita koja je danas u ovo vrijeme komunikacije putem računalnih mreža nevjerojatno važna. Dogodilo se da zakoni kvantne mehanike mogu očuvati našu privatnost – rekao je Martin Lončarić.

– Nakon dosta godina samozatajnih istraživanja došli smo do nivoa kada se možemo uključiti u vrhunska znanstvena istraživanja – kazao je Mario Stipčević.

Kome koristi ovakva komunikacija u budućnosti?

– Dalek je put dok se ta tehnologija ne razvije do razine naših domova. Prvo će je koristiti svjetske vlade, korporacije, države, štitit će se kritične infrastrukture, ali možda ipak nakon nekog vremena ta tehnologija omogući privatnost komunikacije kakvu smo imali u vrijeme početka interneta – rekao je Lončarić.

Hoće li sve biti potpuno sigurno, odlučuje država.

– Sigurna komunikacija je nešto s čime se mi koristimo svakodnevno. Telefoniranje, plaćanje karticama, kupovina preko interneta. Sve su komunikacije više manje zaštićene. Problem je kad imate komunikacije između državnih tijela je da prisluškivanje i uzimanje takvih informacija može napraviti veliku štetu. Ovo je matematička sigurnost. Ne treba smetnuti s uma da državna regulativa neće htjeti apsolutnu sigurnost za svakoga i u svakom slučaju. No to nije naša domena – pojasnio je Stipčević.

Rekao je i kako Hrvatska zaostaje s infrastrukturom jer se kvantna komunikacija odvija optičkim linkovima, a ne preko bakrenih vodova.

– Kvantna komunikacija se odvija pomoću optičkih vlakana, sva infrastruktura koja se postoji za optičke komunikacije može se koristiti za kvantne komunikacije, ali tamo gdje nedostaje, a tu smo malo mršavi, će ju trebati dograditi – kazao je Stipčević.

Kažu kako ih pri istraživanjima sputavaju razne birokratske i administrativne procedure.

– To nas potpuno guši i tu treba doći do velikih promjena. One su nužne u iskorištavanju sredstava. Moramo biti spremni kroz kvalitetne projekte kvalitetno iskoristiti sredstva, iz prakse vam možemo reći da je to dovedeno skoro do nemogućnosti – kazao je Lončarić. 

Komentara 9

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:39 21.09.2020.

onog momenta kad se otkrije novi način komuniciranja otkrije se i metoda prisluškivanja .. drugačije ne ide... sve ostalo je naučna fantastika...

SA
SamoIstina
15:16 21.09.2020.

U ovom području sam truba, baš kao i astronomiji, pa su mi oni otprilike i jednaki, kada onaj iz zvjezdarnice kaže da je pronašao planet ili zvijezdu, superzvijezdu, galaksiju, samo što je udaljena od nas tričavih dva, tri milijuna svijetlosnih godina, iso i ovo, pronašli su ili su na tragu nečeg kvantnog koje će doći u primjenu za 150 godina, a ja sad imam više od 60 ..

ST
stefj
22:02 21.09.2020.

Hm, i ovdje su opet Kina i Amerika ispred EU-a, Kinezi već imaju te tzv. kvantne mreže za sigurnu komunikaciju i koriste ih... No to još nema veze s kvantnom teleportacijom (quantum entanglement), koja će jedina omogućiti trenutnu komunikaciju koju nije moguće "prisluškivati".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije