Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o posljedicama ruske invazije: Poduzet ćemo sve mjere da se zaštite građani

Premijer  Plenković izjavio je  da će Vlada i svi njezini resori i službe učiniti sve da Hrvatska, u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu, funkcionira normalno
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
03.03.2022.
u 13:50

Vlada će na sjednici izvijestiti javnost o stanju vezanom uz koronavirus te potres, a raspravljat će se i o nacrtu prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava 105. sjednica Vlade Republike Hrvatske. 

Vlada će na sjednici izvijestiti javnost o stanju vezanom uz koronavirus te potres, a raspravljat će se i o nacrtu prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Republici Moldaviji, ali i prijedlog odluke o donošenju Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2022. godinu. 

Na početku se obratio premijer Plenković

– Kao što vidimo, broj nedužnih žrtava raste te dolazi do humanitarne krize. Ukrajinu je dosad napustilo oko milijun ljudi, a procjene su da bi Ukrajinu moglo napustiti pet milijuna ljudi i to je posljedica ovakve katastrofalne agresije Rusije na Ukrajinu. Posebno su zabrinjavajući izvještaji iz Mariupolja gdje je stradao velik broj civila. Ono što želim naglasiti jest da je Hrvatska iskazala svoj stav, ne samo u Saboru već i u UN-u – kazao je. 

–  Razmotrili smo posljedice krize koje će poremetiti dobavne lance, ne samo u energetici već i u poljoprivredi, jer je Ukrajina jedna od zemalja koja je najveći izvoznik žitarica na području EU i mi poduzimamo sve mjere kako bi se zaštitili građani. Idućeg ćemo tjedna imati sastanak Europskog vijeća, gdje će se razmotriti svi aspekti ove krize. Osvrnut ću se i na sanaciju Sberbanka – Vlada je uspjela u rekordno kratkom roku osigurati preuzimanje od HPB-a, cijeli proces stavljen je u kontekst Jedinstvenog sanacijskog odbora. Ne samo da smo uspjeli da ova zdrava banka opstane već smo i munjevito umirili štediše koji su podizali svoje depozite iz Sberbanka. Spriječili smo likvidaciju, osigurali smo stabilnost tržišta i zaštitili građane. Mislim da je na ovaj način dobru inicijativu pokazao i HPB. Vjerujemo da će ovakvi potezi pokazati da je Vlada spremna djelovati brzo u očuvanju stabilnosti države – dodao je te se osvrnuo na veleposlanicu Đamić koja se trenutačno nalazi u Ukrajini: 

– Stalno smo u kontaktu s veleposlanicom Đamić koja je sigurna te je na putu za Lavov. Vodi računa o svojoj sigurnosti, ali i brine za sve hrvatske državljane koji su u Ukrajini.

O stanju s koronavirusom izvijestio je ministar Vili Beroš

– Na 738. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj, zabilježeno 1625 PCR pozitivnih testova te 728 pozitivnih brzih antigenskih testova. U odnosu na tjedan ranije, govorimo o padu broja novih slučajeva za 39,77%. Nastavlja se i trend smanjenja broja hospitaliziranih pacijenata, prema posljednjim službenim informacijama na bolničkom liječenju nalazi se 1130 osoba. Istodobno u Hrvatskoj raste broj bolesnika kod kojih je utvrđen post-COVID sindrom, do sada smo zabilježili više od 56.000 slučajeva, među kojima je više od 300 u dječjoj populaciji. U skladu sa zaključkom Vlade od 28. veljače, donio sam odluku o osnivanju ekspertne skupine za koordinaciju i potporu u pružanju zdravstvene zaštite izbjeglom stanovništvu iz Ukrajine. U vezi s tim Ministarstvo zdravstva izdalo uputu svim zdravstvenim ustanovama o pružanju potrebne zdravstvene skrbi građanima Ukrajine. Na području osiguranih prihvatnih centara domovi zdravlja dužni su osigurati ambulantu i potreban liječnički tim. Također, u organizaciji pružanja zdravstvene skrbi uključeni su i zavodi za hitnu medicinu te zavodi za javno zdravstvo – kazao je.

– Pomno pratimo situaciju u Ukrajini i ulažemo dodatne napore te provodimo niz aktivnosti u zdravstvenom sustavu u svrhu prevencije i očuvanja zdravlja novopridošlog izbjeglog stanovništva. Zaključno, epidemiološki pokazatelji ukazuju na poboljšanje situacije koja dopušta postupno ublažavanje epidemioloških mjera, stoga će HZJZ izdati upute za sprječavanje suzbijanje epidemije bolesti COVID-19. Međutim, i dalje snažno preporučujemo te pozivamo građane na cijepljenje kao i na uvažavanje okolnosti još uvijek aktualne epidemije – dodao je. 

Ministar Zdravko Marić izvijestio je o nacrtu prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

– Nakon što vijeće Europske unije donese odluku o usvajanju eura i uredbu kojom će biti određen fiksni tečaj konverzije, Vlada Republike Hrvatske objavit će datum uvođenja eura, fiksni tečaj konverzije, datum početka dvojnog optjecaja te druga pitanja potrebna za uvođenje eura – kazao je. 

– Zamjena novca bit će moguća u bankama, Fini te u Hrvatskoj pošti u prvih 12 mjeseci od uvođenja eura, a moći će se bez naknade zamijeniti 100 novčanica. Nakon toga će se zamjena moći obaviti isključivo u HNB-u. Rok važenja kovanica jest tri godine, a kod novčanica nema roka važenja. Tijekom trajanja razdoblja dvojnog iskazivanja cijena osnovni subjekt bit će dužan iskazivati na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način proizvode u euru i kuni uz isticanje fiksnog tečaja konverzije. Ponovit ću da ta obveza kreće početkom rujna ove godine, naravno sve uz pretpostavku da će Hrvatska ispuniti sve uvjete koji su pred nama – dodao je. 

Ministar Mario Banožić osvrnuo se na Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti“ .

– Cilj ovog projekta jest jačanje sposobnosti kibernetičke obrane na europskoj razini i jačanje vlastite kibernetičke sigurnosti država koje sudjeluju u projektu. Dodana vrijednost ovog projekta jest angažman ljudskih resursa koji razvijaju sposobnosti i stručna znanja. Aktivnosti u sklopu projekta stalne strukturirane suradnje Europske unije su kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć. U timu se predlaže sudjelovanje grupe do pet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Financijska sredstva za provedbu odluke osigurana su u državnom proračunu na razini Ministarstva obrane – kazao je. 

>> VIDEO U Kijevu se stvaraju sve duži redovi za hranu: "Ne znamo hoće li se sutra moći dostaviti nešto ili neće"

Ključne riječi

Komentara 19

5S
505.scrtom
13:12 03.03.2022.

poduzet će te malo morgen,niste u stanju popraviti štete od potresa a kamoli drugo

Avatar YUKA1962
YUKA1962
13:59 03.03.2022.

"Dajte-najte",...što je,je,..Plenkovića je mnogo toga "iznenadilo" u Lijepoj našoj vezano za njegove "imovinske borce"!? Ali,moramo priznati i da ga je možda najviše iznenadio njegov stranački kolega iz BiH,..Dragan Čović!!!

Avatar toxic alien
toxic alien
13:50 03.03.2022.

Vasi gospodari iz Washingtona su potpalili jos jedan pozar u Europi, a na Europljanima je sada da ga gase. A ovaj prijedlog zakona o uvodjenju eura kao sluzbene valute u Hrvatskoj, sto se tu vise ima raspravljati kad je 'veliki vodja' vec donio odluku da se predaju i zadnje mrvice suverenosti sefovima u Bruxellesu? Ako zelite raspravljati o tome, onda raspisite referendum o uvodjenju eura. To sto vi radite je prodavanje magle narodu. Cuj, raspravljati ce o prijedlogu zakona o uvodjenju eura, a vec su odredili i datum do kojeg ce se kune moci razmjenjivati! Takve price kupuju samo oni koji su kupili i pricu o plandemiji slavnog virusa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije