Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Bačić: Vlada HDZ-a uskoro će regulirati rad nedjeljom

Branko Bačić
15.09.2020.
u 10:00

Pratite gostovanje Branka Bačića u studiju Večernjeg lista od 10 sati na našem portalu ili na našoj Facebook stranici

S predsjednikom Kluba zastupnika HDZ- a i potpredsjednikom stranke Brankom Bačićem razgovaramo o jučerašnjoj odluci kojom je Ustavni sud potvrdio ustavnost gotovo svih mjera koje je u borbi protiv COVID-19 donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

U emisiji će biti riječi i o reperkusijama odluke po kojoj je zabrana rada trgovina nedjeljom bila u neskladu s ustavnim načelom razmjernosti, ukidanju dijela odredbi Zakona o najmu, ali i o unutarstranačkim pitanjima u pripremi za lokalne izbore.

Je li o mjerama stožera Ustavni sud trebao odlučivati ranije?

Očito je iz priopćenja koje je prije ljeta dao predsjednik Ustavnog suda da su pratili vrlo pozorno odluke koje je donosio Stožer, a cijeli taj sustav uspostavljen je člankom 16. Ustava. Da je tada ocijenio da se krši Ustav, Ustavni sud bi vjerojatno ranije reagirao. Mislim da bi bilo bolje da je ranije odlučivao jer bi tenzije i prijepori bili manji, ali bilo je puno ustavnih tužbi i poslije  smo doznali da se u samom Ustavnom sudu više mjeseci vijećalo o konačnoj odluci. 

Može li Sabor kontrolirati stožer?

Ustav kaže da se zbog zdravlja građana mogu zakonom ograničiti ljudska prava i slobode. Mi smo to kao Sabor donijeli kvalificiranom većinom. Na svakoj sjednici Vlade možete pratiti izvješće Stožera. Svaka odluka koju donosi Stožer prolazi proceduru Vlade. Ne može se reći da Stožer radi po svom nahođenju. Nitko nama u Saboru ne priječi da zatražimo izvješće Vlade o radu Stožera. Zasad smo mislili da to nije potrebno.

Polariziralo se društvo oko mjera Stožera. Je li sud o ovome trebao odlučivati pred očima javnosti kako bi se čuli argumenti?

Pa ja mislim da je to interna odluka suda. Nisam siguran je li trebao odlučivati na sjednici otvorenoj za javnost. Dugo sam u politici, ne sjećam se da je to ikad bilo. Nisam nikad gledao uživo niti da je bilo koji drugi Ustavni sud raspravljao o nečemu. 

Sjećate li se ikada teme da se odnosila na ograničenje ovoliko mnogo ljudskih prava?

Ovako na brzinu ne mogu reći da je to nekad Ustavni sud odlučivao. Bilo je tu odlučivanje o kreditima u francima. Interesantna je bila rasprava o pobačaju. Bilo je važnih tema o kojima se raspravljalo, a koje nisu bile prenošene uživo. Mislim da je to njihova stvar.

Zašto je Ustavni sud samoinicijativno propitivao baš mjeru zabrane rada nedjeljom?

Ja nemam podatke s Ustavnog suda. Mogu pretpostaviti da jedino ta mjera nije bila propitivana ni od jednog pravnog subjekta tvrtke u RH. Očito je ta mjera među pojedinim sucima izazvala reakciju. Vjerojatno je netko ocijenio da ta mjera nije razmjerna. Sud je rekao da je bio legitiman cilj, ali da taj pristup nije bio razmjeran i da onda nije bio u skladu s Ustavom.

Može li ta odluka pokrenuti procese obeštećenja?

Neki pravnici kažu da je moguće, neki ustavnopravni stručnjaci kažu da nije. Je li sad to moguće retroaktivno pokrenuti, ja to ne znam, ali neki ustavnopravni stručnjaci kažu da nije moguće jer nitko od zainteresiranih strana nije pokrenuo tu ocjenu ustavnosti.

HDZ je u predizbornom razdoblju najavljivao da će regulirati rad nedjeljom. Ostajete li pri tome i nakon te odluke?

Ja ne mislim da ova odluka onemogućuje zakonodavca da regulira rad nedjeljom. Ustavni sud već je dvaput rušio zakone o zabrani rada nedjeljom. Ustavni sud rekao je da to zakonodavac mora obrazložiti i da zakon ne smije biti diskriminatoran. Imamo primjera i u Europi da su brojne zemlje uvele određeni broj nedjelja za koje bi bilo dobro iz ekonomskih razloga da se radi. Ja sam pobornik takvog reguliranja. 

O kritikama na račun Ustavnog suda

Ja nisam za njegovo ukidanje zbog nezadovoljstva oko jedne donesene odluke. On je jamac očuvanja prava propisanih u Ustavu.

O miniranju stožera

Premijer je već i ranije u svojim izjavama jasno rekao tko minira rad stožera. To nije bilo upućeno Ustavnom sudu. Ne vjerujem da su se oni pronašli u toj izjavi predsjednika Vlade. On je mislio na razinu znanstvenih institucija, analitičara, političara, novinara i takve grupacije.

Zašto je loše da netko kritizira?

A zašto je loše reći da su takvi identificirani.

Jesu li saborski zastupnici laici? Smiju li komentirati odluke Ustavnog suda?

Prije svega treba reći da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi. Nisam ni ja zadovoljan sa svim donesenim odlukama, ali one se moraju provoditi, ali ne pada mi na pamet kritizirati ih zbog svojih frustracija. Ja nikom ne priječim da se izjašnjava o bilo kojoj odluci, ali mora je poštovati.

Postoji li mogućnost da kandidat za gradonačelnika Zagreba bude ministar Zdravko Marić?

Na sjednici vodstva stranke nismo razgovarali o kandidatu za budućeg gradonačelnika. Mislim da prvo moramo riješiti pitanje kako i na koji način ćemo imati vodstvo u Zagrebu, i ne samo u Zagrebu nego i na području svih jedinica lokalne samouprave. Kada budemo tamo utvrdili osobe s legitimitetom, onda ćemo njima prepustiti takvu odluku, ali ćemo i testirati anketama kandidate gdje smo zainteresirani za pobjedu. 

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar krmenadla
krmenadla
10:43 15.09.2020.

Vlada se trenutno suocava sa ozbiljnijim problemima kao zakon o obnovi zagreba, ocuvanje radnih mjesta, funkcioniranje gospodarstva.. bit ce vremena za reguliranje rada nedeljom, sada imamo bitnijih zadataka za promisljati.

DU
Deleted user
10:50 15.09.2020.

Dobro kaže Bačić:"HDZ će regulirati rad nedjeljom." Kao i sve drugo. Jer živimo u jednopartijskom sustavu.

NE
neboiznadzagreba2
12:13 15.09.2020.

Mrljam-brljam, zabrana rada općenito je ustavna a zabrana rada nedjeljom neustavna, zbogom pameti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije