Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam novih slučajeva. U Osijeku preminula žena

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/7
17.04.2020.
u 16:33

U Hrvatskoj koronavirusom zaražena 1791 osoba

U Hrvatskoj je zabilježeno 23 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što daje ukupno 1814 oboljelih od COVID -19. Na respiratoru je 30 bolesnika, a oporavljenih je 600. Ukupan broj preminulih je 36.

*Lista se strelicama na dnu

Tijek događanja: 

16:31 - U Požeško-slavonskoj županiji već 17 dana zaredom nema novooboljelih od koronavirusa. Ova županija ima najmanje zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, svega troje, od čega je jedna osoba starije životne dobi hospitalizirana, ali stabilnog zdravstvenog stanja, dok se ostale dvije nalaze u kućnoj samoizolaciji te ne pokazuju simptome bolesti.

Kako se navodi u izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, u samoizolaciji se trenutno nalazi 235 osoba, ukupno je testirano njih 95, a jedan uzorak poslan je na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe.

Temeljem prijave o kršenju samoizolacije, Državni inspektorat imao je postupanje u 15 slučajeva. Od toga je izdano pet prekršajnih naloga po 8.000 kuna i 10 usmenih rješenja o zabrani kretanja osobe bez kazne.

16:15 - Karlovačka je županija osigurala čak četiri milijuna kuna za nabavku zaštitne opreme za medicinske djelatnike kako bi se što efikasnije borili za koronavirusom. Iako u županiji pet dana za redom nema novooboljelih, a od početka pandemije oboljelo je 28 osoba, Karlovačka se županija može pohvaliti da ima dovoljno medicisnke opreme za bolnice, domove zdravlja i liječnike kojima će ista trebati.  Više pročitajte OVDJE 

14:30 – Nakon što je u četvrtak zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom COVID-19, tijekom protekla 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba. Iz županijskog Stožera civilne zaštite podsjećaju kako je u Brodsko-posavskoj županiji do sada zabilježeno ukupno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 18 aktivnih te po jedna izliječena i jedna preminula osoba. U karanteni je 11 osoba, a dvije su je u međuvremenu napustile istu po isteku četrnaestodnevne samoizolacije.

Danas je održan redovan sastanak Stožera civilne Brodsko-posavske županije na kojem je raspravljano o operativnim pitanjima iz djelokruga stožera. Kako je istaknuto, sve žurne službe kao i druge institucije u sastavu županijskog Stožera civilne zaštite djeluju i postupaju sukladno propisanim mjerama i odlukama Nacionalnog i Županijskog stožera CZ. Županijski Stožer civilne zaštite opetovano poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

13:37 - Već peti dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Ukupno je tako na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno 32-oje pozitivnih osoba, od kojih su četiri stanovnici drugih županija.

Od 28 oboljelih s područja županije do sada je osam ozdravilo, šest se nalazi u izolacijskoj jedinici Opće bolnice Sisak sa srednje teškim simptomima, a ostali su na kućnom liječenju. Tijekom ovoga tjedna policija na području županije nije zabilježila niti jedan slučaj kršenja samoizolacije. 

13:00 Splitsko-dalmatinska županija objavljuje nove informacije o broju zaraženih. "Novooboljelih je osam, ukupno je to 393 zaraženih osoba. Jedan korisnik je doma iz Makarske. U domu u Vukovarskoj je 62 pozitivna štićenika", kazano je na konferenciji za medije Stožera.

"U Domu u Zenti dobili smo pozitivan nalaz kuharice, ali ona je bila doma pa se nadamo da virus nije ušao", kazali su iz Stožera. "U KBC-u je 98 osoba, 57 iz Doma u Vukovarskoj, a deset iz ostalih domova", kazao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 

12:30 - "Nema novozaraženih od koronavirusa. Ukupan broj je 100. Još uvijek se ne možemo opustiti. Uvijek se može pojaviti novozaraženi. Epidemiološki je situacija pod kontrolom", kazao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić na konferenciji Stožera. Hospitalizirane su 32 osobe. Dostavljena je oprema za institucije socijalne skrbi. 

12:23 - U Varaždinskoj županiji deveti dan za redom nema novooboljelih. Još su tri osobe ozdravile, ukupno 22.  Dodad su zabilježena 32 slučaja oboljenja. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 63 osobe, s posebnim naglaskom na djelatnike Domova za starije i nemoćne osobe. Ukupni broj testiranih je 860. U mjeri samoizolacije nalazi se 1255 osoba, od čega je 125 novih tijekom jučerašnjeg dana. U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 59 slučaja kretanja bez valjane propusnice. Ukupno je dosad zabilježeno 79 kršenja mjera samoizolacije i 1232 kretanja bez valjane propusnice.

 - Deveti dan smo bez novooboljelih, a tijekom tih devet dana uzeto je 306 uzoraka za testiranje. Dvije trećine do sada oboljelih osoba se oporavilo. To nam daje vjetar u leđa za predstojeće razdoblje i potvrdu da sustav koji brine o sprečavanju širenja zaraze u Varaždinskoj županiji dobro funkcionira – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:20 - Nema novih oboljelih na području Koprivničko-križevačke županije, priopćio je u petak Županijski stožer na konferenciji za novinare. Dosad je oboljelo 28 osoba, a ozdravilo ih je sedmero, rekao je šef Stožera Ratimir Ljubić.

Dr. Draženka Vadla, šefica Zavoda za javno zdravstvo navodi: “Imamo 28 oboljelih, sedmero je izliječeno. Četvero je u našoj bolnici, a dvije pacijentice iz Doma za starije su u KB-u Dubrava. Svi testirani iz Doma su dosad negativni”.

12:17 - U Karlovačkoj županiji peti dan nema novooboljelih; no čekaju se rezultatski još nekih nalaza od jučer. Dakle, za sada imamo 28 oboljelih osoba.

12:10 - U Zagrebu je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze. Dvadeset je pozitivnih korisnika i pet djelatnika privatnog doma za starije. U gradskim domovima za starije nema zaraženih koronavirusom.

12:04 - "Važno je da smo stalno u komunikaciji i možemo rješavati probleme. Odgovor na ovu epidemiju je vrlo dinamičan. Dotakli smo se brzih testova i to je nešto što će promijeniti našu strategiju odgovora na ovu ugrozu. To su elementi o kojima smo razgovarali, tako učimo i jedni od drugih", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon službenog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Nakon što se dovrši dezinfekcija Stubičkih toplica plan nam je da napravimo mjesto gdje će biti smješteni zaraženi pacijenti s lakšim i manje težim sipmtomima", kazao je.

"Načelno mogu reći vrlo vjerojatno infekcija je u domove ušla putem djelatnika. To je najlakši ulazak u domove za starije, a drugo je da oni korisnici koji nešto trebaju naprave to u zdravstvenoj ustanovi pa se tamo od nekoga zarazi", kazao je Beroš.

"Ono što nas od prvog dana prati je egzaktna epidemiološka situacija. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Spremna je izlazna strategija i mjere popuštanja. Izlaznu strategiji kompiliramo ali je najvažnije da pušemo na hladno i jako smo oprezni. Ako prerano krenemo s tim možemo izgubiti ovaj pozitivan trend", kazao je Beroš. Više pročitajte OVDJE.

11:55 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 17.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 119 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Do sada je izliječeno 19 osoba, a tri su preminule.

11:30 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji treći dan zaredom nema pozitivnih osoba na COVID-19 tako da ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi 36. Prema navodima županijskog Stožera Civilne zaštite u protekla 24 sata testirano je 24 osobe ili ukupno 580 do sada. U samoizolaciji na području županije nalazi se 387 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana nije bilo prijava o kršenju samoizolacije. I taj broj je pozitivan s obzirom da je prije nekoliko 15-ak dana taj broj iznosio i preko 1000. U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19 dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Sve te 4 osobe su stabilnog zdravstvenoga stanja.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19, a prva izlječenja se očekuju ovih dana. Da situacija ide na bolje govori i to da je u samoizolaciji do sada bilo i 30 policajaca, a sada je samo 1, a i njemu uskoro ističe ta mjera. Prosječna dob oboljelih u Vukovarsko – srijemskoj županiji iznosi 46 godina.  

 11:16 - U Međimurju nema novozaraženih osoba. Jučer je testirano 20 osoba, preko 50 u posljednjih nekoliko dana, i svi su nalazi, srećom, negativni. Ukupno je dosad provedeno 213 testiranja, a oboljelo je osam osoba. Tri su osobe izliječene. Svi oboljeli su dobrog općeg stanja i nisu na respiratoru, rekao je župan Matija Posavec. - Epidemiološka situacija u Međimurju je vrlo dobra i vjerujem da će tako i ostati -dodao je. Poseban nadzor usmjeren je prema domovima za starije i nemoćne osobe, kojih je u toj županiji 28.

11:00 - "Obitelji preminule žene 1974. godište u ime Stožera izražavamo sućut. U zadnja 24 sata, testirano je 90 uzoraka, nemamo niti jednu pozitivnu. Ukupno je 108 pozitivnih. "Broj umrlih se povećao s pet na šest", kazali su. Više pročitajte OVDJE.

10:56 - Čakovec je na sajmištu uveo drive-in sustav kupnje presadnica, povrća i cvijeća. Od danas je i na varaždinskom Trgu bana Jelačića, popularnom Banus placu, pokrenuta drive-in tržnica. Kupci koji žele kuputu sadnice i cvijeće mogu doći isključivo automobilom, a kupovati mogu uz poštivanje propisanog razmaka između kupca i prodavača od najmanje tri metra. Tržnica radi od 8 do 13 sati. 

10:45 - U bjelovarskoj Općoj bolnici jučer je na koronavirus testirano 7 osoba. Pet nalaza je negativno, a za preostala dva rezultate očekujemo tijekom dana. Od tih pet, tijekom jučerašnjeg dana testirane su i, za sada jedine, dvije osobe iz Doma za starije osobe Bjelovar i oba nalaza su negativna.

Do sada, od ukupno 207 testiranih osoba, 10 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Njih 9 je s područja naše županije, jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a  na liječenju je u samoizolaciji u Garešnici.

Još jednom treba istaknuti i kako su prije nekoliko dana testirani i pacijenti koji su bili pozitivni na koronavirus prije više od dva tjedna. Od njih četvero tri osobe su negativne, a jedna je i dalje pozitivna na koronavirus. Na području županije u samoizolaciji je 397 osoba.

Policijska uprava redovito kontrolira provođenje mjera samoizolacije pa je tako do danas utvrđeno 37 slučajeva u kojima građani nisu poštivali mjere samoizolacije, a policijski službenici obavili su i 2357 nadzora poštivanja mjera samoizolacije.

Bjelovarsko-bilogorska županija podijelila je zaštitnu opremu Domovima za starije osobe, njih 25 koliko ih je na području županije. Za sada, niti jedan korisnik Doma za starije osobe kao niti jedan zdravstveni djelatnik u našoj županiji nije zaražen koronavirusom.

10:38 -  Još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivna je na virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobi s područja Grada Knina koja je bliski obiteljski kontakt s prethodno oboljelim osobama. S današnjim danom na području županije imamo ukupno 81 osobu oboljelu od COVID-19.
 
Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a dva pacijenta su i dalje na respiratoru - izvjestili su iz Šibenika.

Video: Ispred Doma umirovljenika izgorio dio šatora Crvenog križa

10:08 -  Od ukupno testiranih 62 uzoraka brisa u Istarskoj županiji, jedan je pozitivan na koronavirus (COVID-19). Riječ je o osobi u samoizolaciji, koja je boravila i radila u bliskom kontaktu s oboljelim u Italiji. Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 47 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji.

10:00 - U Zadarskoj županiji ima jedan novi oboljeli od COVID-19, ukupno je 80 pozitivnih. Održan je sastanak sa svim ravnateljima domova za starije kako će dalje funkcionirati, kazali su iz Stožera. Oboljeli je administrativni djelatnik ortopedske bolnice, a zarazio se od svoje supruge.

9:56 - "Stanje je sve bolje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prije nekoliko trenutaka dobili smo 37 uzoraka koji su testirani, niti jedan nije pozitivan, imamo ukupno 113 zaraženih. Imamo čovjeka koji je stigao iz Švicarske u vrijeme kada ta zemlja nije bila na popisu. On je kao poslovni čovjek hodao  okolo", kazao je župan Željko Kolar za N1.

8:39 - Već 16 dana zaredom Virovitičko-podravska županije je bez novooboljelih od COVID -19.

"Svi uzorci predani u zadnja 24 sata, bili su negativni na koronavirus. Područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome koronavirusa, ali su još uvijek u samoizolaciji, ali im se i ona primiče kraju. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, najavili su dobru vijest i za ribolovce. S obzirom na brojne upite, stožer će donesti odluku o dozvoli rekreativnog ribolova na vodama Virovitičko-podravske županije kojima upravljaju športsko ribolovne udruge na našem području. Naravno, uz obvezu pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja i izbjegavanja neposrednih kontakata. Na prometnim punktovima, policijski djelatnici su kontrolirali 2.848 vozila u kojima je bilo 3.430 osoba. Njih 6 nije imalo propusnice... Ovo je bitka svih nas. Izdržimo da bi živjeli. #ostanidoma", izvijestili su iz Stožera.

7:44 Kroz desetak dana trebalo bi doći prvih tisuću seroloških (krvnih) testova pomoću kojih će epidemiolozi utvrditi koliki je imunitet nacija stekla na korona virus. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkriva da će prvo biti testiran uzorak od tisuću ljudi. Nakon toga će se ići na tzv. stratificirani uzorak po svim županijama, testirano će biti puno više ljudi.

- Svrha ovih testova je vidjeti koliko je ljudi preboljelo virus, da znamo na kojoj smo razini imuniteta u populaciji, ali i da ljudi kojima se test napravi znaju da su imuni i da se ne moraju bojati - kazao je dr. Capak za 24sata.

Kroz daljnji će se period moći pratiti koliko se kod određene osobe imunitet zadržava, je li kratkotrajan ili dugotrajniji. Ni o tome se zasad, naime, ne zna još puno. Ovi testovi nisu dijagnostički, iako mogu pokazati i da je netko akutno bolestan. Pokazuju, prije svega, je li netko razvio, kakva i koliko antitijela na korona virus te time stekao imunitet.

Ključne riječi

Komentara 12

KO
Kokoiduhovi
16:27 17.04.2020.

U Splitskoj; a bit će vjernici koji su išli na misu.

Avatar najbolji13
najbolji13
11:22 17.04.2020.

@frano dam se kladiti da si prvi skakao u ducan i trpao u kosare brasno i wc papire jer si to vidio na tv a kladit cu se da ces to demantirati..jedva si cekao karantenu a sad ne možes ni 5 dana izdrzadti sta bi da si u 91 i u vukovaru u podrumu 3 mjeseca bez icega*?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:41 17.04.2020.

Dokle god svakog dana pada jedan dom za starije ne treba energiju, sredstva i ljude trošiti na u ovom trenutku odgodiva istraživanja. Prisutnost antitijela nije dobro istraživati tijekom buktanja epidemije već najmanje 15 do 30 dana nakon što bolesnik preboili bolest, ne ranije. Predlažem savjetovanje sa stručnjacima koji su već testirali prisutnost antitijela u ovoj ili nekoj drugoj virusnoj epidemiji. Sredstva i ljude treba zaposliti u hitnom nadzoru i pregledu situacije u domovima za starije u uvjetima potpune neefikasnosti ministarstva demografije. I na primjeru tog ministarstva je očit katastrofalni utjecaj zapošljavanja nestručnjaka na rukovodećim stručnim poslovima. To ministarstvo je teško oštećeno velikim ulaskom takvih kadrova. Danas je nesposobno u ovakvom sastavu djelovati, i to je sramota. Sve žrtve u domovima dijelom su i žrtve političkog sustava koji se parazitski prosuo cijelom državom. To treba hitno promijeniti i barem stručne poslove prepustiti stručnjacima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije