Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Krvava berba grožđa”

Uskoro se počinje snimati dokumentarni film o ratnim strahotama u Lovasu

Lovas
Foto: Branimir Bradarić
1/2
13.12.2015.
u 12:21

Lovas je jedno od sela koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata kada su u njemu smrtno stradala 87 mještanina što je 5,5 posto od ukupnog broja Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

“Krvava berba grožđa” naziv je dokumentarnog filma koji će se uskoro početi snimati, a govori o stradanjima u Domovinskom ratu sela Lovas iz Vukovarsko-srijemske županije.

Lovas je jedno od sela koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata kada su u njemu smrtno stradala 87 mještanina što je 5,5 posto od ukupnog broja Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

Producent filma je Udruga dr. Ante Starčević dok je scenaristi i redatelj filma Silvio Mirošničenko. Prema najavama dokumentarac o stradanjima mještana Lovasa trajat će 52 minute, a u njemu će biti opisane strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali građani koji nisu srpske nacionalnosti u Lovasu i Opatovcu od strane JNA i paravojne jedinice ''Dušan Silni''.

- Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad...., jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Film će prikazati osobne životne priče preživjelih, njihov život prije rata, kao i način na koji se nose sa psihofizičkim posljedicama puno godina nakon što su igrom sreće preživjeli ratni zločin. Za potrebe filma uzeti će se svjedočanstva predsjednice srbijanske humanitarne organizacije Fond za humanitarno pravo i zastupnica žrtava na sudskom procesu u Beogradu Nataše Kandić, kao i Staše Zajović iz beogradske nevladine organizacije Žene u crnom, navodi predsjednik udruge Antun Ivanković.

Najavljuje i kako će film biti prikazivan na raznim domaćim i inozemnim festivalima kao i da će biti moguće njegovo prikazivanje i na televiziji.  

>> U Lovasu obilježena obljetnica jednoga od najstravičnijih zločina u Domovinskom ratu

Komentara 3

Avatar mariosweden
mariosweden
22:58 13.12.2015.

Vijerojatno je najzasluzniji za ovaj film Mesic jer se za njegova vladanja snimilo stotinjak slicnih filmova.

Avatar fuzzy
fuzzy
14:48 13.12.2015.

Bilo je konačno i vrijeme...

HH
helgin@hogar
15:17 13.12.2015.

nisam ni mislio da je ateve produkcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije