Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uskoro optužnica protiv kapetana Dragana

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura je izjavila da se podizanje optužnice može očekivati već početkom siječnja iduće godine
31. prosinca 2015. u 10:35 17 komentara 723 prikaza
kapetan Dragan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo tražit će produljenje pritvora za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, protiv kojega je zaključena istraga zbog optužbi za ratni zločin, a u narednim danima očekuje se i podizanje optužnice. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura za Hinu je izjavila da se podizanje optužnice može očekivati već početkom siječnja iduće godine. Naime, tužiteljstvo s optužnicom treba požuriti jer u suprotnom ga zakonski ne mogu više držati pritvorenog.

 Australija je 10. srpnja Vasiljkovića izručila Hrvatskoj, nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima. 

Vasiljković na sudu odbacio sve optužbe

 Na prvom ispitivanju na Odjelu za ratne zločine u splitskom ŽDO-u nije odgovarao na pitanja tužiteljstva, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret. Smješten je u zasebno krilo splitskog zatvora na Bilicama i u ćeliji se nalazi sam, bez mogućnosti sretanja ostalih zatvorenika. Svojevremeno je izjavio kako je zadovoljan tretmanom u zatvoru koji je, kaže, iznad svih njegovih očekivanja.   Njegov sudski spis broji preko 34.000 stranica, a do sada je promijenio dva odvjetnika. U početku ga je, po službenoj dužnosti, zastupao splitski odvjetnik Darko Stanić, a početkom listopada predmet je preuzela zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković.

Nitko od splitskih odvjetnika nije ga želio zastupati 

Nakon što je Vasiljković izručen Hrvatskoj, preko Zagreba je stigao u Split, ali nitko od splitskih odvjetnika nije ga želio zastupati zbog čega mu je dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti. Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljkovića se sumnjiči da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar. Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga vođena u Šibeniku pa postupak prebačen na splitski sud

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

 Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010., nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

>>Naše reporterke u splitskom zatvoru: Kapetan Dragan uživa u 23 vrste voća, hvali hranu i smještaj

>>Pismo kapetana Dragana iz splitskog zatvora o uvjetima života iza rešetaka

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • franjo:

  Tek sad podignuta optužnica ?Ja sam mislio da je već osuđen! Mila majko kojo sudstvo.

 • Majur10:

  Kako je ono draganče rekao:"u hrvatsku se mogu samo na tenku Vratit"......pravi primjer srpskog gedžovanskog lupetala!

 • Avatar Semper Paratus
  Semper Paratus:

  Ako je tu samo "1%" istine što sam cuo i citao o njemu... Strogo: DOZIVOTNI PRITVOR‼️‼️‼️‼️‼️