Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usvojena odluka

Hrvatska primljena u eurozonu, tečaj konverzije je 7,53450 kuna

Foto: reuters
1/20
12.07.2022.
u 13:34

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni – izjavio je ministar financija Zdravko Marić, kojemu je ovo dosad najvažniji, ali ujedno i posljednji sastanak u Bruxellesu prije odlaska s dužnosti

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je upravo na sastanku Ecofina, Vijeća ministara financija u Bruxellesu, a oko 13:30 sati počinje kratka svečanost potpisivanja te odluke i obraćanja nekoliko najvažnijih dužnosnika javnosti.

Uz odlazećeg hrvatskog ministra financija Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde i češki ministar financija  Zbyněk Stanjura.

U ovim trenucima objavljuje se i uredba o tečaju konverzije kune u euro. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u "čekaonici eura", odnosno tijekom sudjelovanju Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II.

Foto: reuters

Prijedlog te uredbe Europska komisija usvojila je još 29. lipnja, ali zbog prakse da se tržišno osjetljive europske odluke drže u tajnosti, kao klasificirane, do trenutka konačnog usvajanja, ta uredba nije bila javno objavljena do trenutka kad je danas usvojena na Ecofinu. 

Europski povjerenik Paolo Gentiloni u svome je govoru spomenuo velik napredak koji je Hrvatske postigla od Domovinskog rata do danas. Prisjetio se tog rata, kao prvog na tlu Europe nakon II. svjetskog rata, i prisjetio se da je u vrijeme Domovinskog rata (nije precizirao kada) bio na Mljetu, pa je vidio "jednu epizodu" izbliza.

1/8

- Važno je sagledati napredak koji je Hrvatska napravila, od rata koji je bio prvi rat nakon II. svjetskog rata u Europi, do ulaska u EU 2013. i sada pridruživanja euro zoni. Izvanredan rezultat. Puno razloga za slavlje. Ali, kao što znaš, Zdravko, i puno posla - rekao je Gentiloni. 

U izjavi ranije tijekom dana, ministar financija Zdravko Marić nazvao je današnji dan povijesnim. 

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest – kazao je, a više možete pročitati OVDJE.

Foto: Ljubica Gatarić

Izvršni potpredsjednik Europske komisije jučer je kazao kako je Hrvatska ispunila sve kriterije da postane 20. članica sa zajedničkom valutom.

– Konačnu odluku donose sutra ministri financija. Odredit će i fiksni tečaj kune i eura. Čini se da su ispunjeni svi uvjeti za pozitivnu konačnu odluku, odnosno da je Hrvatska spremna postati dvadeseta članica europodručja prvoga siječnja sljedeće godine. Želim čestitati hrvatskim vlastima i narodu – kazao je jučer Valdis Dombrovskis.

>> VIDEO Nastavljen rast: Cijene stambenih objekata u prvom kvartalu 2022. više za 13,5 posto

Komentara 64

Avatar bozijo
bozijo
14:08 12.07.2022.

Vidim da ovdje neki ne mogu prežaliti "onu veliku državu" i vrijeme kada je Topčider udarnički u tri smjene i prekovremeno "štampao" dinare i mjesečno dodavao nulu.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
14:29 12.07.2022.

Ne bi nas primili da smo loši kako žgadija antihrvatska govori da jesmo. Krepaj žgadijo Hrvatska je u "bundesligi".

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
13:43 12.07.2022.

HDZ Peljeski most HDZ euro HDZ sengen sve zahvaljujuci Plenkiju i HDZu. Bravo za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije