Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

USKOK proširio istragu protiv Josipe Rimac

Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Posebno izvješće s novim saznanjima.
26. kolovoza 2020. u 21:02 15 komentara 4303 prikaza
Josipa Rimac
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uskok je u srijedu proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Josipa Rimac KRIMINALNA HOBOTNICA Procurio razgovor Josipe Rimac i šibenskog poduzetnika: 'HDZ-u sam dao 6 milijuna eura'

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je 29. svibnja te je Uskok protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja  utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je proširena 26. lipnja, a Uskok je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene  prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).   

Josipa Rimac
1 / 3

Rimac se sumnjiči da je od siječnja do 29. svibnja u Zagrebu, u sklopu dogovora s Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, radi pribavljanja znatne nepripadajuće koristi tvrtki Lager osiguranjem veće okupne cijene električne energije koju ta tvrtka isporučuje Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) od predsjednika HROTE-a tražila da prihvati zahtjeve tvrtke lager za neosnovano povećanje cijene isporučene struje. Pritom je Rimac za sebe dogovorila novčanu naknadu, dodao je Uskok.

Osumnjičen i državni tajnik koji je s Rimac u tazbinskom odnosu

U priopćenju u kojem ne navodi identitete okrivljenika i imena tvrtki, Uskok je naveo da je Rimac s tim ciljem angažirala 18-okrivljenog pomoćnika zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića s kojima je u tazbinskom odnosu. Uskok je precizirao kako sumnjiči Rimac da je s Validžićem dogovorila da on pregledava dokumentaciju i daje savjete te da, koristeći svoj utjecaj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike neovisno o stanju predmeta prihvati žalbu koju je tvrtka Lager namjeravala uložiti protiv odluke HROTE-a, kojom nisu usvojeni njihovi zahtjevi.

Josipa Rimac TEŠKOĆE U PRITVORU Josipa Rimac smršavjela u Remetincu: Gotovo ništa ne jede, važu je više puta dnevno

Nakon što je HROTE zaprimilo Lagerovu žalbu koju je svojim savjetima sačinio Validžić, Rimac je ponovno zatražila od predsjednika uprave HROTE-a da utječe na stručno povjerenstvo tog operatera kako bi prihvatili žalbu i izmijenili odluku o djelomično usvojenim žalbama. Kada je šef HROTE-a to odbio učiniti, Rimac je s Validžićem dogovorila da će nakon zaprimanja žalbe korištenjem svog utjecaja u ministarstvu osigurati prihvaćanje Lagerovog zahtjeva za povećanje cijene.

Nakon što je Validžić to i učinio, zajedno je s Rimac od službene osobe ministarstva zatražio donošenje takve odluke koja ipak nije donesena jer je u međuvremenu bivša državna tajnica uhićena, stoji u priopćenju.

VIDEO: Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

Osiguravanje prolazaka na državnom ispitu

Osim toga, Uskok sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala.

Uskok je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima  i pribavljao ispitna pitanja prije polaganja ispita, nadodao je Uskok.

NEDILJKO BUBNJAR Uskok podigao optužnicu protiv načelnika Škabrnje: Častio se na račun općinskih kartica

Uz to, Rimac se sumnjiči da je zatražila od šefa šibenske Elektre Saše Dujmića da u toj tvrtki zaposli njenu sestru Biserku Vujić. Nakon što je pristao na zahtjeve bivše državne tajnice, Dujmić je Rimac dostavio pitanja koja će biti postavljena na testiranju, a ona ih je proslijedila svojoj sestri koja je u selekcijskom postupku izabrana kao najbolji kandidat te je s njom zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme.

Još jedino Rimac u istražnom zatvoru

Josipi Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Pored spomenutih Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića. Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Ilustracija udaljen iz službe Uskok istražuje 55-godišnjeg policajca: Primio je mito za lažiranje izvješća

U prvom proširenju istrage Uskok je Rimac, među ostalim, osumnjičio da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije Nadu Budimir kako bi Ana-Mari Škoro prošla državni ispit. Na teret joj se stavljalo i da je svoju sestru Biserku Vujić, uz pomoć okrivljenog Saše Dujmića zaposlila u šibenskoj Elektri, ali i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina osumnjičenog Dražena Prše, glavnog urednika portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • Penkala80:

  Podrška Josipi! Čestitke Franji Luciću lizaču što je uspio otjerati u zastaru 600 000 kn poreznog duga i time oštetiti Hrvatsku! Čestitke neka prime i HDO-vi mučenici Mamić i Horvatinčić! Čestitke svim HDZ-ovcim načelnicima općina koji su cijeli proračun spiskali ... prikaži još! na jagnjetinu i time potaknuli male OPG-ove!Čestitam i Ivi Sanaderu na odličnom ugovoru INA-MOL! Građani Siska su vam zahvalni jer napokon udišu čisti zrak, nema industrije, sada neka i Rijeka slijedi taj primjer!

 • zivko1:

  A koliko ih još ima na slobodi koji su isti kao Rimac.

 • Avatar taqa
  taqa:

  Dok sjedi mogla bi okretati pedale i proizvoditi struju.