Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nismo predložili određivanje mjera opreza jer za to nije bilo zakonskih pretpostavki'

Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na  četiri godine i osam mjeseci zatvora, trenutačno je u BiH te je najavio da će tražiti da svoju kaznu služi tamo
22. travnja 2021. u 16:43 20 komentara 3369 prikaza
Zoran Mamić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Jesu li Zoranu Mamiću trebale i morale biti određene mjere opreza, pitanje je oko kojeg se danima lome koplja u javnosti. Zakon  kaže da za to nije bilo osnova, no Ministarstvo pravosuđa i premijer misle drugačije.  

Jadranka Kosor u Jasenovcu odgovarala na pitanja novinara JASENOVAC Kosor u Milanovićevom izaslanstvu na komemoraciji: Mislim da je ovo neki novi početak

Oni tvrde da je mjere opreza trebao odrediti prvostupanjski sud, pa čak i Vrhovni sud. Zbog toga je reagirao Vrhovni sud, koji je kazao da to nije u njegovoj nadležnosti, a zbog svega toga je premijer Andrej Plenković neki dan kazao da je  od ministra pravosuđa Ivana Malenice zatražio da od Vrhovnog suda i  glavne državne odvjetnice zatraži tumačenje vezano uz tu problematiku.

Sada se o svemu oglasio i USKOK. Kažu da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga.

-  Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran. Nadalje, prema odredbi članka 98. stavka 5. Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva. U konkretnom slučaju, tijekom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Osim toga ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Republici Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnost zbog koje je često napuštao Republiku Hrvatsku te se u nju vraćao. Cijeneći sve naprijed navedeno, sama činjenica da imenovani ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega iz članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora. Posebno ističemo da, sukladno važećim odredbama Zakona o kaznenom postupku, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora onda nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza - naveo je USKOK u priopćenju.  

VIDEO: Mamići snimljeni u Međugorju

Predsjednik RH u društvu Kosor, Josipović i Mesić odao počast stradalima u Jasenovcu Milanović u Jasenovcu: 'To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsjednik, ne mogu reći da me se to ne tiče'

Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na  četiri godine i osam mjeseci zatvora, trenutačno je u BiH te je najavio da će tražiti da svoju kaznu služi tamo. on se u ponedjeljak trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom udu, kako bi mu sutkinja izvršenja kazne zatvora uručila poziv s datumom odlaska na izvršenje kazne. No s obzirom na sve navedeno, to se sada  očito neće dogoditi.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Divana:

  Mislim da su dobro napravili jer oni su u Hrvatskoj već unaprijed bili osuđeni, pa onda suci korumpirani im sude, to nije normalno. Suci bi trebali biti u zatvoru a ne na 80% plaće. Njima treba suditi i oduzeti im ... prikaži još!m imovinu, a braći Mamić se ne može oprostiti što su napravili prvaka od Dinama i što je pola reprezentacije iz njihove škole. Kome je Mamić nešto ukrao ako Dinamo kaže da nije ništa ukrao? Hrvatski jal na djelu. To su oni koji su vrijeđali Janicu, Modrića i reprezentaciju.

 • generacija57:

  Suci,bolje se otiđite van špekuljati,pravo je prekomplicirano za vas..

 • Avatar retita
  retita:

  Lijepa njihova.