Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je austrijska šefica diplomacije koja se lavovski borila za otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Hrvatskom

Ursula Plassnik: Ministrica kojoj su slabost knjige i moda

06.10.2005.
u 16:09

Okretna, diplomatski potkovana za velike izazove i odjevena bez greške. To je vjeran opis austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, najuspješnije žene na austrijskoj političkoj sceni. Njezini čvrsti stavovi i iznad svega britki i jasni govori te njezin stil učinili su je medijski najatraktivnijom ženom u političkom svijetu Austrije, a nakon glavne uloge u tridesetosatnom luksemburškom "trileru" početkom tjedna, u središtu je pozornosti i europske i svjetske javnosti.

Razloge tome treba tražiti u samostalnom istupu austrijske ministrice koja se lavovski borila za otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Hrvatskom i kočila Tursku tako dugo dok u predloženi pregovarački okvir nisu bili uneseni zahtjevi Beča. Tko je zapravo ta diplomatkinja kojoj se dive čak i njezini politički protivnici? Ursula Plassnik rođena je 23. svibnja 1956. godine u glavnom gradu Koruške, Klagenfurtu. Potječe iz socijaldemokratske austrijske obitelji. Školovala se u gimnaziji u Klagenfurtu, a godinu dana pohađala je Highschool u Virginiji, u SAD-u. U rekordnom je roku završila pravo na Sveučilištu u Beču. Poslije studija počela se baviti strukom. Godine 1981. pozvana je u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje počinje raditi u Uredu za narodno pravo i Odjelu za sigurnosnu politiku i KSZE (današnji OESS).

Prema preporuci Gregora Waschinigga, tadašnjeg austrijskog veleposlanika pri Europskoj uniji, Ursula Plassnik 1997. godine postaje šeficom kabineta tada još potkancelara Wolfganga Schüssela. Šeficom kancelarova ureda postala je 2000. godine, kada je Schüssel izabran za austrijskog saveznog kancelara. Ni skepsa zbog Schüsselova koaliranja s Haiderovim "slobodnjacima" 2000. godine, koje je EU kaznio sankcijama, nije pokolebala njegovu prvu suradnicu u lojalnosti šefu. Naprotiv, bila mu je u to za Austriju teško vrijeme snažna potpora. Taj poslovni sklad "dvojca" Plassnik-Schüssel nikada nije narušen, pa je javnost ostala uskraćena za tračeve. Jedino su se fotoreporteri austrijskih medija i karikaturisti uvijek iznova koristili i još se koriste prilikom da snime Plassnikovu. Ona je zbog impozantne visine od 1,90 metara uvijek iza austrijskoga kancelara koji je od nje znatno niži.

Od siječnja 2000. do novog poziva kancelara u listopadu prošle godine Plassnikova je bila veleposlanica Austrije u Švicarskoj. Od 20. listopada austrijska je ministrica vanjskih poslova, druga žena među dosadašnjih petnaest šefova diplomacije u Drugoj Republici. O njezinu privatnom životu gotovo i nema podataka. Jedino je poznato da je bila u dva braka i trenutačno je rastavljena. U prvom je braku živjela sa socijaldemokratom Georgom Poschom, a u drugom sa švicarskim diplomatom Gerardom Stoudmannom. O svom privatnom životu ta diplomatkinja, koja sama za sebe kaže da je "moderna žena građanskog stila", ne želi javno govoriti. Oni koji je bolje poznaju tvrde da su joj slabost knjige i moda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije