Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đuro Sessa: Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova

Željko Šarić, šef DSV-a: U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet
29. travnja 2018. u 07:00 3 komentara 1524 prikaza
Đuro Sessa
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Broj neriješenih sudskih spisa smanjen je za osam posto u prvom tromjesečju 2018. pa statistika i rezultati nisu problem sudačke struke. Najveći im je problem loša percepcija u javnosti, po kojoj su suci “leglo korupcije i opačine, ali i razlog iseljavanje iz Hrvatske”. Poručeno je to na Zboru udruge hrvatskih sudaca u petak u Osijeku, u gradu gdje se još od lani čeka izbor novog čelnika Županijskog suda.

Massimo Busacca VAPAJ SUDACA 'Ubiju nas zbog jedne greške, vrijeme je da se naši životi promijene'

– Sve dok se kandidati za predsjednike sudova bore do istrebljenja da dođu do pozicije, ne birajući sredstva, a Osijek je jedan od primjera, dok kandidati ne traže potporu u svom sudu, među svojim kolegama, nego među političkim figurama nacionalne i lokalne scene, dok kandidati za izbor članova DSV-a prijete odmazdom ako im se ne dade potpora, dok suci ne razumiju koncept sudačkog integriteta, dok suci misle za svoje kolege da sude pod utjecajem i pritiskom, takva negativna slika i dalje će prevladavati jer ona odgovara svima osim sucima – izjavio je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.

Iako ne smiju bježati od introspekcije, dodao je, odgovornost za sliku u sudstvu “ravnopravno dijele i druge dvije vlasti, i njeni nositelji, koji drže kesu, nose mač, pišu zakone, ili više-manje upravljaju javnim mnijenjem”.

– U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašene zainteresiranosti za publicitet, sa željom da na javnoj sceni iz periferne pozicije preuzmu ulogu glavnih protagonista. Ne pozivam na bilo kakav oblik represije prema takvim kolegama, no smatram ih lošim primjerom jer nije u redu da sudac bez određene pripreme komentira pojave u društvenom životu, ili da estradno zamara javnost dramatičnim prognozama svoje profesionalne budućnosti – oštar je pak bio Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Zbog čestih zakonodavnih promjena, poručili su, teško je danas biti sudac u Hrvatskoj.

– Ovršni zakon u 20 godina promijenjen je 22 puta pa je teško govoriti o nekoj sigurnoj, jedinstvenoj ili ustaljenoj sudskoj praksi – rekao je Damir Kontrec, čelnik UHS-a. Naveo je i kako je broj sudaca u Hrvatskoj danas za 146 manji nego početkom 2015. te ih je ukupno 1764. Usprkos smanjenju, raste razriješenost sudskih postupaka, no i dalje ostaje, priznao je, problem dugotrajnosti procesa.

radikalna ideja Mislav Kolakušić: ukinimo sve suce koji šefuju, a ne sude Saborska oporba nije zadovoljna izmjenom zakona u pravosuđu Saborska oporba: Nema istinske pravosudne reforme, to su kozmetičke promjene Suci bi trebali inzistirati na toj procjeni jer se time podižu standardi i poboljšava jako loša percepcija sudstva Analiza Ne želite li da sudac bude kockar, ne ukidajte sigurnosne provjere
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar 123456
    123456:

    suci su rak rana RH! Uništiti će nas, sko već i nisu! Sve zlo u RH dolazi upravo od njih! UŽAS!!!

  • Avatar comparator
    comparator:

    Netko je rekao da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti i da jedni smišljaju kriminalne radnje ,drugi im pomažu u provođenju tih radnji i treći du oni koji zameću tragove. Čini mi se vrlo točan opis .