Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Urednički zaokret: u HRT-ovim 'Paralelama' bačeno svjetlo na knjigu 'Tuđman i Perković'

Gošća u studiju bila je novinarka Orhideja Gaura Hodak kojoj je urednik Danko Družijanić priznao da na 400 stranica njezine knjige ne piše tko je disidentu Franji Tuđmanu dao putovnicu
23. listopada 2014. u 15:00 48 komentara 16547 prikaza
Danko Družijanić
Foto: Screenshot/HRT

U pravo vrijeme, dok u Münchenu traje suđenje Mustaču i Perkoviću, u Zagrebu je sinoć u studiju „Paralela“ na Prvom programu HRT-a predstavljena knjiga aktualnog naslova „Tuđman i Perković“. Napisala ju je novinarka Orhideja Gaura Hodak. S njom je razgovarao urednik emisije g. Danko Družijanić, kojemu autorica i čitatelji koje tema zanima mogu biti samo zahvalni na upoznavanju s činjenicom da takva knjiga postoji.

Autorica je razgovarala s tridesetak sudionika, među njima i sa samim g. Perkovićem, o zbivanjima koja su obilježila razdoblje osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Tuđmana i Perkovića upoznao je 1986. godine na Jelačić-placu „jedan visoki komunistički funkcionar“, a Perković je navodno pomogao disidentu Tuđmanu da dobije putovnicu – ali na Družijanićevo pitanje tko je to odobrio nismo saznali ime i prezime političkog dobročinitelja. Gđa Orhideja Gaura Hodak izjavila je g. Družijaniću da je vrlo vjerojatno da je otac pričao sinu i supruzi od koga je dobio putovnicu i da bi njih dvoje, Miroslav Tuđman i gđa Ankica Tuđman, mogli nešto konkretnije znati, ali da „oni o tome ne govore“.

U knjizi „Tuđman i Perković“ koja je za sada zanimljiva samo kao blagi zaokret u uredničkoj politici HRT-a pojavljuju se imena političara, novinara, likvidatora, tajnih agenata, ministara u Tuđmanovoj vladi (o kojima se ponavljaju stari tračevi), a posebna pažnja posvećena je ubojstvu Đurekovića. Autorica smatra kako je nepobitno da ga je zapovjedio jugoslavenski funkcionar Stane Dolanc.  

>>Sve naše TV napuhale uhićenje Bandića ali nisu javile ništa – osim onoga što im je dala policija

>>Sadržaj epizode "Vjetar u kosi": Aco na raftingu, Aco gleda kroz teleskop, Aco u birtiji...

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • neki:

    Što se raspisao kranjokosi, a istina je da je Francek bio na čelu obrane i obranio Hrvatsku.

  • crocro:

    Unatoč tome što gosp Družijanić tvrdi da u studio poziva šarolike sugovornike tj. iz raznih stranaka, to se ne bi moglo reći, ili poziva Mirelu Holy kakva god da se tema obrađuje, ili poziva predstavnike minornih stranaka na političkoj sceni, ... prikaži još! ili poziva bivše članove SDP-a ili poziva sadašnje čalnove SDP-a ili simaptizere SDP-a, a najmanje minuta sudjelovanja u takvim emisijama imaju članovi relevantnih političkih stranaka tj. onih koji bi sutra mogli pobijediti na izborima. No, bez obzira na to, nikakva promocija nemetnih gostiju u studiju neće im pomoći u gubitku bilo kojih slijedećih izbora. Izvadite sve emisije na sunce i pobrojite sve minute svih sudionika i biti će vam jasno da ravnomjerna zastupljenost nije vrlina organizatora emisija. Da li sam ja brojao minute, naravno da nisam ali kada god gledam emisiju uvijek vidim većinu iz SDP-a ili onih koji javno na TV podržavaju SDP, a nema onih koji bi prikazali drugu stranu medalje. Zato se stječe dojam da uživamo u pravdi, izobilju i ljepoti. Gdje su emisije poput kontakt emisije TV parlament, to je bila emisija argumenata i gledatelji su mogli prosuđivati tko iznosi jače argumente. Takve emisije danas nema i ne vjerujem da će više postojati, kao i neke druge dobre političke kontakt emisije. Prema tome gosp. Družijanić nula bodova, mi građani sve vidimo. A vi u slijedećim emisijama pokažite da baš suprotno radite, ja ću vam skinuti kapu i ispričati se zbog zablude u zapažanju.

  • AnteizmalogZGa:

    Za skretanje pažnje sa perkovićevog slučaja nije bilo dovoljno hapšenje Bandića, nego sad treba uplesti Franju i cijelu njegovu obitelj.Ta spisateljica ili novinarka Lavanda...Žalfija...Orhideja ili kako se već zove,zna i vrijeme i mjesto gdje su se sastali, što su dogovorili, ... prikaži još! ali bitne činjenice koje treba iznijeti ,..eee to znaju franjini sin i supruga.Bla...bla....novinarstva mi i pisaca knjiga