Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera šećer

Upravni sud: Proizvodne kvote za šećerane su nezakonite. Jakovina: Ja sam iznad suda!

Tihomir Jakovina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.04.2014.
u 14:56

Večernji list u posjedu presude osječkog Upravnog suda koje je poništilo rješenje Ministarstva poljoprivrede o preraspodjeli proizvodnih kvota za šećer

Pred javnošću i novinarima branio se ''diskrecijskom“ odlukom u interesu zaštite domaće proizvodnje repe i svih šećerana, a pred sudom '''političkom odlukom nedohvatljivom sudskoj kontroli“ (?!).

Vjerovali ili ne, upravo se na ovome potonjem, među ostalim, temeljila obrana Ministarstva poljoprivrede na čelu s ministrom Tihomirom Jakovinom, čije je rješenje o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, ocjenjujući ga nezakonitim, u ožujku poništio Upravni sud u Osijeku. Ministar je tijekom suđenja čak tri puta mijenjao strategiju obrane po kojim je kriterijima podijelio proizvodne kvote. Nije ih uspio objasniti sudu pa se na zadnjem ročištu 18. veljače ove godine pozvao i na političku odluku.

U iscrpnom obrazloženju presude tog suda na čak 14 gusto pisanih stranica, kojega je u posjedu Večernji list, stoji kako je Ministarstvo čak nekoliko puta mijenjalo iskaz na koji je način proizvodne kvote za šećer triju hrvatskih šećerana preraspodijelilo u korist Šećerane Osijek Marka Pipunića. Neslužbeno doznajemo kako je samo šećerani Viro, koja je tužila Ministarstvo, u ovoj (s obzirom da je već završena sjetva) i prošloj godini izmakao prihod na ime 19.286 izgubljenih tona šećera prosječne tržišne cijene od 659 eura – čak 96 milijuna kuna!

No kad je postalo jasno da na sudu neće proći proizvoljno određene proizvođačke kvote za 192.877 tona hrvatskog šećera, za koje tijekom upravnog spora ''tuženik nije izložio konzistentne i dosljedne kriterije“, Ministarstvo poljoprivrede, odnosno ministar Jakovina, na koncu je osporavao i mjerodavnost tog suda.

''Ne mogu se prihvatiti kriteriji tuženika u kojem se, između ostalog, osporava nadležnost ovog suda te ističe da sud nema ovlasti ispitivati predmetnu odluku jer ocjena primjerenosti te odluke ostaje unutar okvira političke ovlasti, da je riječ o ‘političkoj’ odluci koja je nedohvatljiva sudskoj kontroli i da sud nema zakonsku ovlast mijenjati odluku baziranu na političkim ovlastima tuženika“, stoji, naime, u sudskom obrazloženju presude.

Ta ''politička odluka“ ministra Jakovine iz studenog 2012. teška je čak milijardu kuna, koliko iznosi godišnja proizvodnja šećera u Hrvatskoj. Ni peteročlano povjerenstvo, koje je imenovao sam Jakovina, nije se usuglasilo s njome, te je sve veća enigma kako je i na koji način kvotu koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, preraspodijelio na način da je virovitičkom Viru dodijelio 9643 tone manju godišnju kvotu.

Nakon što je početkom ožujka u javnost procurila usmena presuda suda, ministar se branio kriterijima zaštite domaće proizvodnje šećerne repe, poljoprivrednika, tradicije i povijesti te zaštite interesa svih hrvatskih šećerana. Pravdao se kako je pritom šećeranama Viro i Sladorani, s obzirom na vlasničku povezanost, dodijelio čak 65 (30 plus 35%), a Osijeku 35% kvote. Odredio je čak i kako je sirovinsko područje svake šećerane radijus od 50 kilometara od same šećerane, kao da kapital poznaje granice, te spominjao petogodišnje, osmogodišnje, 10-godišnje… razdoblje proizvodnje šećera od hrvatske repe kao kriterij.

Na prvom ročištu uslijedila je taktika ''uvažavanja principa po kojem je EU odredila proizvođačku kvotu za šećer“ na temelju referentnog razdoblja od 2004. do 2008. u RH (kojom se računa i strana repa i šećer iz šećerne trske), da bi 5. prosinca lanjske godine sudu stigao dokument potpisan od ministra kako je ''metodologija po kojoj je EU utvrdila proizvođačku kvotu nedostupna i nepoznata Ministarstvu poljoprivrede“, iščitava se iz obrazloženja sudske presude o nezakonitosti njegova rješenja.

No šećernoj aferi očito još nema kraja. Na upit Večernjeg lista o komentaru ministra Jakovine na presudu, iz Ministarstva poljoprivrede stigao je odgovor kako im je Upravni sud u Osijeku bez posebnog obrazloženja oduzeo pravo da protiv prvostupanjske presude podnesu žalbu, što je njihovo garantirano pravo, te je podnesen zahtjev za zaštitu ustavnog prava, tužbom Ustavnom sudu RH.

Primjerak žalbe priložen uz ustavnu tužbu dostavljen je i Upravnom sudu u Osijeku, kao redovna žalba na prvostupanjsku presudu, ali i Visokom upravnom sudu RH kao žalbenom sudu znanja radi – poručili su iz Ministarstva.

Komentara 24

VE
verakruz
15:01 15.04.2014.

Kakva glupa njuška! Najgore je što su u ovoj Vladi i njegovoj stranci (kao i HNS-u) svi ovakvi - bezobrazni do bola! Čuj, on je iznad Suda. Biće suda i za tebe Jakovina, ubrzo, ubrzo...

MA
Matija100
15:21 15.04.2014.

Jakovina: Ja sam iznad suda. Priznajem samo sud partije!

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:07 15.04.2014.

u vladu tzreba poslat....jedinicu za deratizaciju....3/4 ministara bi neobjašnjivo izgubilo živote

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije