Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oko šećera

Jakovina: Određivanje kvota je diskrecijsko pravo ministra

Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.03.2014.
u 16:53

Jakovina kaže da nijedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta.

- Odluku o raspodijeli kvota za proizvodnju šećera donio sam temeljem svog zakonskog ovlaštenja, a vodio sam se širim gospodarskim interesom poljoprivrede u cjelini - poručio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon što je Upravni sud u Osijeku poništio njegovo rješenje o dodjeli kvota trima hrvatskim šećeranama. Nezadovoljne ministrovom odlukom, kojom je, kako su tvrdile, narušeno ravnopravno tržišno  natjecanje te im je učinjena izravna šteta, pravnu su zaštitu na sudu, podsjetimo, zatražile šećerane Viro i Sladorana u vlasništvu Željka Zadre.

Obe šećerane dobile su manju kvotu od one koja im, kako su tvrdile, po prethodnoj proizvodnji pripada, dok je tvornica šećera Osijek iz samo ministru poznatih razloga dobila kvotu od 10-ak tisuća tona veću, nego joj je bio prosjek proizvodnje ranijih godina. - Ne mogu komentirati odluku suda jer je ona na Upravnom sudu u Osijeku izrečena usmeno, te još uvijek nismo dobili pismeno obrazloženje takve odluke. Moram jasno reći kako Upravni sud nije u ovom postupku odlučivao o naknadi štete i to može biti predmet nekog eventualnog budućeg sudskog postupka - tvrdi Jakovina, koji u idućih desetak dana očekuje pismeni otpravak s obrazloženjem  Upravnog suda. Nakon toga će ministarstvo, rekao je, poduzeti daljnje raspoložive pravne radnje s ciljem zaštite interesa Ministarstva poljoprivrede i Republike Hrvatske.

"Kao ministar imam diskrecijsko pravo odlučivanje o raspodijeli kvote"

- Kao ministar imam diskrecijsko pravo odlučivanje o raspodijeli kvote za svaku tržišnu godinu, pri čemu smatram da je osnovni interes i kriterij raspodijele prije svega zaštita domaće proizvodnje šećerne repe, te gospodarski interes sve tri tvornice šećera - tvrdi Jakovina. Dodaje i kako nijedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta, što nije u gospodarskom interesu RH i ne ide u prilog poticanju domaće proizvodnje šećerne repe.

Zato je, kako tvrdi, odmah po dobivanju podatka o proizvodnji za prošlu godinu naložio stručnim službama Ministarstva sveobuhvatnu analizu i mogućnost ponovnog razmatranja raspodjele proizvođačkih kvota za iduću proizvodnu godinu, a sve u želji da se maksimalno zaštiti domaća  proizvodnja šećerne repe i interes poljoprivrednih proizvođača u RH.

>>Je li vas ministar Jakovina namjerno oštetio? 'Mi imamo takve informacije'

>>Jakovina virovitičku šećeranu oštetio za 97,5 milijuna kuna?

Komentara 23

Avatar Florida_manatee
Florida_manatee
15:34 04.03.2014.

Tako dugo dok se ne uvede odgovornost za promasene odluke i to drasticne nece se nista promijeniti.

DI
Dijaspora
19:18 04.03.2014.

Bilo je ludih,bilo je nesposobnih, bilo je nekompetentnih,ali ovakvog još nije majka rodila...

RJ
ribolovac Jura
18:21 04.03.2014.

kada bi ljudi zaista smjeli iskreno komentirati ovog lika, sudovi bi sigurno bili zatrpani. jadna li je ova slučajno diskrecijska država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije