Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gorke brige

Hrvatske šećerane nakon 2017. čeka jača konkurencija

Šećerana
Goran Ferbežar/PIXSELL
28.11.2013.
u 08:11

Te godine stupaju na snagu promjene u šećernom biznisu, obavijestili su iz županjske Sladorane, koji su bili na sastanku u Londonu, u vezi poslovanja šećerana u EU. Šećerane se više neće zatvarati, ali moraju podići konkurentnost u proizvodnji

Na sastanku Europskog udruženja šećerana održanom u Londonu, gdje se raspravljaju sva važna pitanja u šećernom biznisu i prenose Europskoj komisiji i drugim tijelima EU koje donose odluke vezano za šećerane i ukupnu poljoprivredu, nazočio je i Ivo Rešić, direktor Sirovinske službe županjske Sladorane i donio vijesti kako će hrvatskim šećeranama biti bolje nakon 2017.

- Te godine stupaju na snagu promjene u šećernom biznisu, ukida se kvotni sustav i zemlje u EU više neće imati ograničenja u proizvodnji šećera iz šećerne repe. Tržište će biti sasvim liberalizirano što znači da hrvatske proizvođače šećera čeka velika konkurencija - kaže Rešić podsjećajući kako su 2006. zemlje EU morale smanjiti proizvodnju šećera iz šećerne repe jer su zbog viška ugrožavale globalno tržište pa su mnoge šećerane stavile ključ u bravu.

- Šećerane se više neće zatvarati i sve će one čuvati svaki kapacitet do kojeg mogu doći. Proizvođači u Hrvatskoj moraju podići konkurentnost u proizvodnji šećerne repe, jer će nakon 2017. opstati samo one zemlje koje imaju razvijenu i isplativu proizvodnju - kaže Ivo Rešić ocjenjujući kako je upravo u tome najveća vrijednost sudjelovanja u radu Udruženja europskih šećerana.

Zato grupacija Viro-Sladorana traži strateškog partnera kako bi ojačao svoju poziciju i spremno dočekao 2017. i žestoko tržišno nadmetanje. Hrvatski proizvođači računaju na tržište Mađarske, Italije i Slovenije zbog blizine jer isplativo je isporučivati šećer u krugu od 400 kilometara.

Hrvatske šećerane bez šećerne repe iz Srbije zbog ulaska u EU

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije