Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji'

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji
05. svibnja 2021. u 10:24 82 komentara 2068 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije Udruge Dugine obitelji povodom prvog uspjesnog slucaja udomitelja životnih partnera
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, u srijedu je iz udruge Dugine obitelji službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Ivo Šegota i Mladen Kožić ŠEGOTA I KOŽIĆ KRITIČARIMA 'Ljudi nisu svjesni kolika je sramota da više od 1000 djece nema tko reći laku noć'

Iz Udruge Dugine obitelji podsjećaju da su se u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon nekoliko mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Kako bi situacija bila još apsurdnija, u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice udruge Dugine obitelji učinile u proteklih desetak godina. Nakon odbijanja, odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji – no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom Centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje, poručuju iz Udruge.

"Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.

ODLUKA SUDA Nova pobjeda hrvatskog gej para pred sudom, dozvoljeno im je udomljavanje djece: 'Presretni smo'

"Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira na to trebamo li platiti porez, tražimo li posao ili želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika", dodao je  Martinović.

"Hvala još jednom svima na podršci i potpori svih ovih godina, naše posljednje pravne pobjede vezane uz udomiteljstvo, posvajanje i zabranu diskriminacije pokazuju nam kako je ono za što se borimo ispravno i kako želimo nastaviti boriti se za prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Još uvijek svjedočimo diskriminaciji, primjerice u postupcima medicinski potpomognute oplodnje ili u priznavanju hrvatskog državljanstva djeci LGBTI roditelja rođenoj izvan Hrvatske, tako da naša borba ne prestaje. A svima koji se brinu kako će biti djeci u duginim obiteljima – naša djeca su sasvim dobro, hvala na pitanju! Društvo je to koje mora raditi na svojem odnosu prema ranjivim skupinama, od obrazovnog sustava do diskursa u javnom prostoru, i premda vidimo da se stavovi prema različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima mijenjaju nabolje, sigurno možemo biti još bolji i solidarniji jedni s drugima", poručuju iz udruge Dugine obitelji.

 

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
 • Pahor:

  Kaj got. Normalni parovi cekaju godinama da bi posvojili dijete. Dijete treba zivjeti u zdravoj sredini a ne da gleda prenemaganje modnog macka

 • warbreaker:

  Buhahaha 🤣 "obitelji" duginih boja. Statistike kažu: prosječna veza traje 5 godina, promiskuitetni, skloni psihičkim problemima, drogi, samoubojstvu u puno većem postotku od heteroseksualnih veza i osoba. (Naravno da ćete brisati, jer se to ne smije reći ni napisati, iako ... prikaži još! su činjenice. To gore po činjenice... ) brisanje 1.

 • Avatar ..SHEDOW..
  ..SHEDOW..:

  Pravo trpanje pakaša se želi poistovjetit sa ljudskim pravima i ljubavlju kao takvom, ljubav je univerzalna stvar ali ljubav nije trpanje pakaša i to ne govorim ja nego BIO-EVOLUCIJA!! Naime postoje biljke pa i životinje koje se mogu prirodno-dvospolno razmnožavat, ... prikaži još!, LJUDSKI rod se isključivo može dvospolno razmnožavat, to je NAŠA PRIROA STVARI, sve što nije prirodni poredak je neprirodno, opet to ne kažem ja nego zakon zdravog razuma a sve što nije prirodno ne može biti ljudsko pravo-NEMOŽE jer nije prirodno, ABORTUS ne može biti ljudsko pravo jer je ubojstvo PROTUPRIRODNO,nebi nas bilo dase ne rađamo, 9mj.nošenja ploda NIJE izgovor za ubojstvo, imaš ga rodit i daj ga na posvajanje, jednako tako kako dva gay-a ne mogu napravit dijete prirodnim putem nije ni prirodno da POSVAJAJU djecu pošto je za normalan psiho-fizički razvoj djeteta potrebno imat oba roditelja, da nekad se rastanu ili umre roditelj ali majka/otac opet nađu partnera suprotnog spola! Jedino pravo gay-a je da se trpaju u svoja 4 zida, to pravo neka im bude ali NEMAJU prao nametat svoje ideologije nikome, ja kao heterosexualac ne idem u MARŠ PONOSA što sam hetero, zamislite da idemo nas 100.000 u HETERO MARŠ? Pa to bi bilo odmah prozvano anti-gay aktivizmom baš kao što kad netko HODA ZA ŽIVOT- (protiv abortusa) automatski se javi druga strana (ubojice zagovora abortusa).