Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog neisplate bonusa

Uprava Hrvatskih šuma tužila Hrvatske šume

Hrvatske šume
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
16.07.2016.
u 08:00

Do tužbe je došlo jer predsjednik i članovi Uprave HŠ-a Ivan Pavelić, Marija Vekić i Ivan Ištok smatraju da im pripada nagrada za uspješno poslovanje tvrtke pod njihovim vodstvom, no ministar poljoprivrede Davor Romić koji u ime Republike Hrvatske predstavlja Skupštinu HŠ-a ne želi im to odobriti

Članovi Uprave Hrvatskih šuma tužili su Skupštinu Hrvatskih šuma odnosno tvrtku koju vode zbog neisplate bonusa. Do tužbe je došlo jer predsjednik i članovi Uprave HŠ-a Ivan Pavelić, Marija Vekić i Ivan Ištok smatraju da im pripada nagrada za uspješno poslovanje tvrtke pod njihovim vodstvom, no ministar poljoprivrede Davor Romić koji u ime Republike Hrvatske predstavlja Skupštinu HŠ-a ne želi im odobriti isplatu tih nagrada. O kojima se točno iznosima radi ni jedna strana u sporu nije htjela govoriti, no naši upućeni sugovornici procjenjuju da se radi o milijunskim iznosima – po milijun kuna za svakog člana Uprave za svaku od zadnje tri godine. 

U Upravi HŠ-a su nam kazali da su u skladu s Ugovorima o radu tražili od Skupštine tvrtke ispunjenje svih ugovorenih elemenata. No naveli su i da se ugovori o radu Uprave smatraju poslovnom tajnom pa nam zbog toga nisu u mogućnosti davati daljnje informacije.

- Kako u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, trgovačko društvo u odnosu između Uprave i Društva zastupa Skupština Društva, Uprava nije ovlaštena davati nikakve informacije u svezi s time – poručili su nam iz Uprave. Kazali su nam još samo to da im bonusi dosad nisu isplaćivani, a da su stimulacije prema Kolektivnom ugovoru isplaćene svim radnicima i upravi.
U Ministarstvu poljoprivrede su nam pak prvo na naš upit oko tužbe Uprave HŠ-a odgovorili nisu u mogućnosti ni potvrditi niti opovrgnuti tvrdnje navedene u našim pitanjima te da će, kada se za to stvore uvjeti, javnost biti upoznata sa svim činjenicama.

Naknadno su nam potvrdili da je Uprava HŠ-a podnijela tužbu protiv Skupštine HŠ-a zbog neisplate bonusa i da su o tome obaviješteni uz poziv na podnošenje odgovora na tužbu. Na dodatni upit o iznosima bonusa nisu nam odgovorili. Tužba je podnijeta, prema našim informacijama,  6. lipnja dok je odgovor na nju poslan 12. srpnja. Naši sugovornici kažu da je Upravi HŠ-a isplatu bonusa odobrio Tihomir Jakovina, koji je u bivšoj vladi bio ministar poljoprivrede i time predstavljao u ime RH skupštinu te tvrtke. On je inače u Upravu HŠ-a početkom 2012. postavio Pavelića, Vekić i i  Ištoka. Jakovina nam je  kazao da se ne sjeća je li odobrio isplatu tih bonusa s obzirom da nije ministar više od pola godine. No ističe da treba vidjeti kako su Šume poslovale proteklih godina. Naveo je da je tvrtka imala rekordnu dobit, a da se pri tome nisu povećavale cijene njenih usluga. Pri tome su imale i smanjene prihode, kaže Jakovina, zbog rezanja parafiskalnih nameta. Stoga, prema njegovom mišljenju, možda je i trebalo nekako nagraditi Upravu. 

A prema financijskim izvještajima HŠ-a, ta je tvrtka imala u prvoj godini mandata sadašnje Uprave pad prihoda sa 2,41 milijarde iz 2011. na 2,09 milijardi kuna, a pri tome su i rashodi pali sa 2,4 na 2,08 milijardi kuna.

Neto dobit je pak u 2012. iznosila 3,1 milijun kuna dok je godinu prije iznosila 2,4 milijuna kuna. U 2013. su prihodi narasli na 2,14 milijarde kuna dok su rashodi pali na 2,03 milijarde kuna. Te godine je neto dobiti iznosila čak 86 milijuna kuna. Prihodi HŠ-a su u 2014. godini  imali neznatan pad i iznosili su 2,13 milijarde kuna dok su rashodi pali na 1,98 milijardi kuna. Neto dobit te godine je skočila na 112 milijuna kuna. Za 2015. godinu još nisu javno objavljeni podaci o poslovanju HŠ-a. 

I dok rezultati poslovanja idu u korist Uprave, oni koji se protive isplati bonusa navode i troškove koje je tvrtka imala zbog loših odluka  te Uprave. A među tim troškovima je 1,75 milijuna kuna koje je tvrtka platila za sudske troškove i kamate zbog neisplate božićnice za 2012., zatim troškovi od 3,4 milijuna kuna zbog nezakonitih otkaza za 22 radnika te 687 tisuća sudskih troškova zbog neisplate stimulacije za 2012. i 2013. 

>>'Hrvatske šume rješavaju se viška radnika, a sada preko agencija traže nove'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije