Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Upoznao je na internetu, rekao da je američki general te joj uzeo 20.000 kn

Policija ponovno upozorava građane na sve opasnosti koje prijete s interneta. Tako kažu da je ovaj slučaj još jedan primjer internetske prijevare koji se odvija preko profila na društvenim mrežama
07. rujna 2017. u 13:53 11 komentara 3270 prikaza
internet
Foto: Thinkstock

Dobar dan. Ja sam general američke vojske. Želim kupiti kuću u Hrvatskoj, no imam problema s prijenosom novca. Zanimalo bi me možete li mi pomoći oko toga, a ja ću vas zauzvrat novčano nagraditi.

prostitucija PODIGNUTA OPTUŽNICA Podvodio maloljetnicu (17): Trebao mu je novac za marihuanu i cigarete

Vjerojatno je tako nekako zvučao zahtjev kojoj je putem društvene mreže stigao jednoj Dubrovčanki početkom rujna. Ne sumnjajući da bi mogla postati žrtva prevare, žena je pristala pomoći “američkom  generalu”, pa je na račun njegova odvjetnika u Indoneziji (!?) uplatila 20.000 kuna. No nakon što je od nje u nekoliko navrata zatraženo još novčanih uplata, shvatila je da je prevarena pa je sve prijavila policiji.

Policija ponovno upozorava građane na sve opasnosti koje prijete s interneta. Tako kažu da je ovaj slučaj još jedan primjer internetske prijevare koji se odvija preko profila na društvenim mrežama. Počinitelj žrtvi pošalje zahtjev za prijateljstvom, a uglavnom je riječ o stranom državljaninu koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni dužnosnik čija je namjera kupiti nekretninu na našem području. Zbog problema oko transfera novčanih sredstava potom zatraži pomoć, odnosno moli žrtvu da mu uplati određeni novčani iznos. Obeća, naravno, primamljivu novčanu naknadu za pruženu pomoć, a naivci koji na to nasjednu, u pravilu niti vide izdašnu novčanu naknadu niti im se vrati uplaćeni novac.

Jer transfera novca nema, a žrtve se navedu da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade. Stoga policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve ponude te ističe da je neprihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo nepoznatih osoba najbolji način zaštite od takve prevare.

Hitna pomoć Konavle Teško ozlijeđena 17-godišnja djevojka pri slijetanju vozila u provaliju Andrej Plenković ZAVRŠIO U REMETINCU Uhićen jer je na Fejsu objavio sadržaj ocijenjen kao prijetnja Plenkoviću Facebook Šibenik Muškarac koji se predstavljao ženom optužen zbog spolne zlouporabe djeteta
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Erazmo:

    Ali,moras biti strahovito glup i pohlepan da nasjednes na ovo!!!

  • lulu58:

    skorog za ne povjerovati!Toliko gluposti,pohlepe,strasno!!!

  • rojnik:

    Garant plavuša.