Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na presicu u šlapama

Upoznajte najskromnijeg predsjednika na svijetu

Jose Mujica
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
29.12.2013.
u 12:27

Mujica oko 90 posto svoje plaće daje u humanitarne svrhe, a vozi VW Bubu iz 1987. godine

Kad je ovaj tjedan sudjelovao u proglašenju novog ministra gospodarstva, urugvajski predsjednik Jose Mujica na bosim je nogama nosio samo sandale. Većinu državnika nećete nikad vidjeti u takvoj obući, bar ne u službenim prigodama, no za 78-godišnjeg Mujicu to nije nimalo čudno.

Ovaj bivši pripadnik ljevičarske gerilske organizacije Tupamaros, koji je za vrijeme diktature vojne hunte proveo 14 godina u zatvoru, poznat je po skromnosti i odanosti ljevičarskim uvjerenjima te je zbog svog stila života na glasu kao najsiromašniji predsjednik na svijetu.

Pepe, kako ga neki zovu, kao kandidat koalicije ljevice Široki front osvojio je 53 posto glasova na predsjedničkim izborima 2009. godine. Prije toga bio je senator, a od 2005. do 2008. godine radio je kao ministar poljoprivrede.

Pobjeda na predsjedničkim izborima nije ga izmijenila. Oko 90 posto svoje plaće daje u humanitarne svrhe, umjesto u raskošnoj predsjedničkoj palači i dalje živi na svojoj farmi sa suprugom i tronogom kujicom Manuelom, a vozi VW Bubu iz 1987. godine. Još uvijek se bavi poljoprivredom.

Mujica tvrdi da mu je boravak u zatvoru pomogao u oblikovanju životnih nazora. Oslobođen je 1985. godine, s dolaskom demokracije u Urugvaj. Zna da ga mnogi drže za ekscentrika, no on kaže da je to njegovo pravo.

- Zovu me najsiromašnijim predsjednikom, no ne osjećam se siromašno. Siromašni su oni koji samo rade kako bi održali skupi stil života i uvijek žele više i više - kaže Mujica.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar El Indio
El Indio
12:42 29.12.2013.

Nasim ljevicarima tako nesto ne pada na pamet

DU
Deleted user
14:36 29.12.2013.

Čovjek ima pravo...bogatstvo je osjećaj, kao i siromaštvo...tko je nezadovoljan i nezahvalan prema onome što ima, pa makar bio milijarder, nije bogataš

Avatar rajetin
rajetin
16:47 29.12.2013.

"Mujica tvrdi da mu je boravak u zatvoru pomogao u oblikovanju životnih nazora." Hoće li našim političarima boravak u Remetincu također pomoći u oblikovanju životnih nazora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije