Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prva zemlja koja će ubirati porez od trgovine marihuanom

Šef države Mujica smatra da bi se reguliranjem tržišta marihuane suzbili preprodavači i organizirani kriminal te bi koristi imali licencirani uzgajivači, dobavljači i krajnji potrošači, ali i država. No, oporba, liječnici i prosvjetari to smatraju pogubnim.
10. prosinca 2013. u 11:40 1 komentara 712 prikaza
Marihuana
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

U Urugvaju, južnoameričkoj zemlji čije je gospodarstvo dobrim dijelom stabilno utemeljeno na poljoprivrednoj proizvodnji i jakom izvozu žitarica, regulirat će se prodaja opojne biljke – marihuane. A u središtu trgovine bila bi sama država!

Vladajuća koalicija, na čelu s predsjednikom države Joseom Mujicom, naime, stvorila bi legalno tržište marihuane, piše portal Chron, ali ne da bi se, kako oporba plaši, potakla njena konzumacija, nego da bi se smanjio organizirani kriminal.
– To je kuga i pošast, poput cigareta – reći će Mujica, koji se nada da će ilegalna trgovina ovom drogom jednostavno jenjati i da će se profit tako stečen gubiti, jednom kad, kaže, "licencirani uzgajivači, dobavljači i potrošači dobiju priliku slobodno trgovati drogom".

Nije dobro

Zdravstvena komisija senata dobila je niz prigovora i argumenata da se od ovoga "progresivnog" plana, kojim bi Urugvaj postao prva i jedina zemlja u svijetu s državno kontroliranim tržištem "trave", odustane. Psihijatri, primjerice, tvrde da će porasti broj mentalno bolesnih Urugvajaca, a farmaceuti dodaju da bi prodaja trave uz propisane lijekove štetila njihovu profesionalnom imidžu.

marihuana 'Svima ista cijena' Urugvaj će stanovnicima prodavati 'travu', za dolar će dobiti gram!

– Dobro je poznat negativan učinak marihuane na učenje – ona dovodi do obrazovnog neuspjeha, problema u ponašanju i depresije – smatra učitelj Nestor Pereira uime Nacionalnog javnoobrazovnog sustava. Političari, pak, drže do svojega. Julio Bango, socijalistički čelnik, koautor ovoga radikalnog prijedloga, kaže da "to nije zakon koji liberalizira konzumaciju marihuane nego je regulira".
– Danas tržištem dominiraju preprodavači, a mi želimo da nadzor ima država! – optimističan je on.

To nam je životna prilika

Država će, prema tome, kroz javne i medijske kampanje upozoravati o štetnosti pušenja trave za zdravlje, slično kao i s cigaretama, a zasigurno neće imati "štete" ni od profita i poreza koje će ubrati ovakvim, reguliranim tržištem. Vlasti će, najavljuje šef Mujica, potrošiti cijelo ljeto (na južnoj hemisferi ono je sad od prosinca), na uspostavu regulative i zakonodavstva za trgovinu marihuanom.

Šef urugvajskog Ureda za narkotike Julio Calzada misli da nijedan farmaceut ili drugi prodavač neće biti prisiljen prodavati drogu.
– Mi imamo 120 dana da pripremimo svoje dokumente i pravilnike, radimo punom parom – kaže Calzada. Javili su se i uzgajivači - Marcelo Vazquez, koji ima plastenik marihuane u okolici Montevidea već 20 godina, tvrdi kako jedva čeka početi plaćati porez na svoj nasad.

– Moj životni san je bio da legalno uzgajam i živim od toga te da platim porez. Ne možemo propustiti ovu priliku. Prošao sam niz policijskih racija i uhićenja, i sad će to nestati. Planiram pokrenuti catering, s uzgajivačima koji nemaju dovoljno mjesta u svojim domovima – veselo će Vazquez.

Urugvaj legalizirao marihuanu!

Kakav Amsterdam, ovo je europska prijestolnica marihuane!

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar DonLon
    DonLon:

    Ovo je nesto o cemu se vode diskusije i razgovori vec godinama, ako ne i decenijima. Jedan od glavnih argumenta dekriminilizacije prodaje i kupovine marihuane je upravo uklanjanje kriminalaca iz distributivne mreze, regulacija poslovanja i, u krajnjoj liniji, prihod drzavi od poreza.