Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 posto učinkovita

Upoznajte kujicu Rasku, najbolju 'detektivku' za ilegalne cigarete

kujica Raska
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/9
16.04.2018.
u 21:16

Njemačka ovčarka Raska najbolji je pas za detekciju duhana u Hrvatskoj. “Radi” u Carinskoj upravi Rijeka, a u sedmogodišnjoj karijeri ima stopostotni učinak

Putnički autobus koji dolazi iz smjera Zagreba zaustavlja se kod naplatnih kućica na Kikovici, nekoliko kilometara od Rijeke, a čim je stao, prema njemu kreću čovjek i pas. Vozač izlazi i otvara im vrata prtljažnog prostora, a velika njemačka ovčarka u pratnji svog službenog vodiča, inače zaposlenika područnog carinskog ureda u Rijeci, mirno se zaustavlja možda pola metra od autobusa. Ne miče se ni korak, prolazi pola minute-minuta, a i “gazda” i pas cijelo vrijeme gotovo ukipljeno stoje jedan pokraj drugog.

Posao od dvije minute

Dok putnici sa zanimanjem gledaju u njih, u jednom trenutku, naoko bez ikakva povoda, pas naglo “uskače” u prtljažni prostor autobusa u kojem je dvadesetak kofera. Njuška oko jednog, drugog, trećeg te se zaustavlja pokraj manje plave torbe. Stavlja šapu na nju, a njezin vodič vadi torbu i stavlja je na cestu pokraj autobusa. Na sličan način šapu je stavila na još tri torbe, a da odradi cijeli ovaj posao, trebale su joj nepune dvije minute.

Carinici otvaraju torbe te se zagledavaju između odjeće i drugih stvari koje se nalaze u njima kako bi provjerili je li Raska, koja je inače najbolji pas za detekciju duhana u Hrvatskoj, i ovog puta dobro odradila svoj posao. S obzirom na to da u svojoj sedmogodišnjoj karijeri ima stopostotni učinak te joj, kako tvrdi njezin vodič, baš nikada nije promaknula nijedna cigareta, isto je bilo i ovoga puta. U torbama na koje je pokazala nalazili su se cigarete, duhan i filteri, a radilo se o manjim količinama.

kujica Raska
1/9

– Ljudi često na internetu pronađu načine za koje misle da će zamaskirati miris onoga što prevoze. Imali smo slučajeva kada bi duhan bio zamotan u listove zelja, čak i jakim ženskim parfemima pokušavaju zavarati pse, ali evo, do sada im nijedna od tih fora nije upalila – govori Raskin vodič.

Ne čudi to s obzirom na to da ovi psi imaju oko 10.000 puta jači njuh od čovjeka, a Carinskoj upravi trenutačno uz Rasku u lovu na krijumčare pomaže još šest pasa, od kojih je pet specijalizirano za pronalazak duhana, a jedan za detekciju droge. Upravo je tih ukupno sedam “njuški” zaslužno za velik dio zapljena koje Carina odradi pa su tako samo lani zaplijenili više od sedam milijuna cigareta i čak 50 tona duhana vrijednog više od 500.000 eura, a oduzeto je i 600 kilograma različitih vrsta droge te više od 55.000 raznih lijekova.

Svi službeni psi treniraju se u Obučnom centru “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu, sama obuka traje sedam mjeseci za vrijeme kojih su pas i vodič praktički nerazdvojni, a upravo je u Dugom Selu u studenom 2011. počela i priča između Raske i njezina sadašnjeg vodiča.

Jako se povezali

– Za vrijeme obuke sa psima provodimo svaki radni dan, a iako smo za vikend slobodni otići kući, meni je često bilo toliko teško bez nje jer smo postali tako vezani da bih se već u nedjelju znao vratiti iz Rijeke natrag u Dugo Selo. Nakon što je završila obuka, ona se preselila k meni i sad živi sa mnom kao bilo koji drugi kućni ljubimac, samo što je, da tako kažem, režim malo stroži. Konkretno, odrađujemo redovito kondicijske treninge i treninge za njuh te joj je prehrana malo striktnija nego “običnim psima”, a moramo biti i dostupni svaki dan 0-24 u slučaju neke izvanredne intervencije – kazuje njezin vodič, koji, zanimljivo je, i sam puši.

– U početku sam mislio da će to biti problem pa sam ostavljao cigarete u automobilu te općenito izbjegavao pušiti u njezinoj blizini, ali sam s vremenom shvatio da je to što radim smiješno jer se ona, dok joj ne dam naredbu, ponaša kao i svi ostali psi i u biti ignorira i duhan i cigarete.

Komentara 3

PA
Pajdo
21:22 16.04.2018.

Podsjeca me na srbe

WI
WIRRULINA
13:18 18.04.2018.

glupim komentarima nikada kraja

Avatar Zeljosav
Zeljosav
21:23 16.04.2018.

Raska kao "Raska". Srpski koreni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije