Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTEDIŠE OSTALI BEZ MILIJUNA KUNA

Uplatila novac dva dana prije stečaja, a nitko nije reagirao

Obrtnička štedno-kreditna zadruga Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.05.2014.
u 11:00

Vjerovnici su u zadruzi ostavili 16 milijuna kuna, a vraćeno im je tri

- Štedjela sam kako bih jednoga dana otvorila vlastitu ordinaciju, a ostala sam bez 200.000 kuna – rekla je u ponedjeljak na Općinskom sudu Lana Ćaleta, mlada zubarka iz Varaždina, jedna od mnogih koji su ostali bez novca koji su godinama ulagali u Obrtničko štedno-kreditnu zadrugu Varaždin (OŠKZ).

Nepripadna korist

Osim nje, na sudu je u ponedjeljak svjedočilo još pet oštećenih štediša, od 122 koliko će ih biti ispitano, u postupku protiv Josipe Osonjački i Vladimira Smrtića te propale Obrtničke štedno-kreditne zadruge Varaždin.

Prvookrivljenu Josipu Osonjački i drugookrivljenog Vladimira Smrtića optužnica tereti da su kao osobe odgovorne za zakonito i uredno poslovanje OŠKZ-a, zajednički i dogovorno djelovali u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi za zadrugu u iznosu od 8,6 milijuna kuna na štetu štediša.

- Moja majka je godinama dio plaće stavljala na stranu kako bih jednoga dana, kad završim fakultet, imao nešto novca – kazao je mladi inženjer računarstva Valent Cerovečki, koji je ostao bez ušteđevine od 100.000 kuna.

Bez teško stečenog novca ostao je i Stjepan Čuček, koji je štedjeti u OŠKZ-u počeo “da mu ne propadne vrijednost novca”. Nitko od u ponedjeljak ispitanih štediša tada nije znao koja je razlika između štednje u banci i štedno-kreditnoj zadruzi, odnosno za činjenicu da država ne garantira za štednje u zadrugama.

Na dobru glasu

- Odlučila sam se za štednju u Zadruzi jer je slovila kao dobra i kvalitetna Zadruga koja pomaže obrtnicima. Tamo sam ostavila svoj zadnji novac – kazala je umirovljenica Ana Čalić kojoj nije jasno zašto je netko od zaposlenika nije tada (2008. godine op. a.) upozorio kakva je situacija.

A situacija je bila takva da je nad zadrugom, samo nekoliko dana nakon što je Ana Čalić tamo položila svoj zadnji novac, otvoren stečaj koji je zaključen početkom ove godine.Vjerovnici, njih 155, u zadruzi su ostavili 16 milijuna kuna, a u stečajnom im je postupku vraćeno oko tri milijuna.

Hoće li uspjeti naplatiti ostatak svojih teško stečenih ušteđevina pod znakom je upitnika, jer u stečajnoj masi novca više nema. Jedino čemu se štediše mogu nadati je pravda koju čekaju na Općinskom sudu u Varaždinu. Suđenje se nastavlja u petak, 30. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije