Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upisao fakultet da bi pred diplomu saznao kako nije priznat!

Na apsurdnu situaciju na Sveučilištu u Dubrovniku požalio se portalu Pomorac.com jedan student
01. travnja 2015. u 12:30 5 komentara 8856 prikaza
diploma
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Zvuči kao prvoaprilska šala, ali nije. Riječ je o još jednom apsurdu hrvatske birokracije koji bi se ovoga puta o glavu mogao odbiti mladim studentima pred završetkom diplomskog studija Elektrotehničkih i komunikacijskih tehnologija u pomorstvu (EKTP) u Dubrovniku.

Prema pisanju portala Pomorac.net, oni koji završe navedeni studij trebali bi, nakon završene kadeture i položenih potrebnih breveta, imati pravo na stjecanje Svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike. No to nije tako, tvrdi jedan student koji je želio ostati anoniman.

Nedavno je shvatio da Sveučilište u Dubrovniku nema priznanje od Ministarstva pomorstva za program preddiplomskog studija EKTP, što znači da studenti koji završe taj studij nemaju pravo na stjecanje Svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike jer program po kojemu su studirali tri godine nije usklađen s izmjenama STCW konvencije.

– Ako pitate vodstvo Sveučilišta i pročelnika Odjela za elektrotehniku i računarstvo, oni će sve to demantirati i reći da je program studija isti od 2004. godine te da zadovoljava onaj minimum koji propisuje STCW konvencija. Ali ako ih opet pitate zašto njihovi studenti ne mogu dobiti Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike, reći će Vam da je "netko" zakasnio podnijeti zahtjev Ministarstvu pomorstva za priznavanje programa te da se sad intenzivno radi na tome da se taj problem riješi – požalio se budući pomorac.

Mladić je i kontaktirao nadležno Ministarstvo iz kojeg mu je odgovoreno da su Sveučilište u Dubrovniku na vrijeme obavijestili kako njihovi programi ne udovoljavaju uvjetima iz Konvencije te da im zbog toga nisu u mogućnosti priznati takav program.

– Tko tu koga laže, da ne kažem nešto drugo... Pročelnik me uvjerava da se program nije mijenjao te da zadovoljava uvjete iz Konvencije, a onda dobijem od Ministarstva ovakav odgovor – zaključio je ogorčeni mladić.

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

>>Pobjeda studenata nakon prošlotjedne afere Facebook, referada radi dvostruko dulje

>>Predsjednica Stegovnog povjerenstva EFZG-a podnijela neopozivu ostavku

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • demokršćanin:

  Koliki su završili šišmiš škole i fakultete ali im se sve to priznaje.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Vrh ledene sante. Trebao je očito kupiti kod "ovlaštenih" umjesto učiti.

 • brany1963:

  to se i mom sinu desilo na višoj strojarskoj u Splitu...