Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Upale srčanog mišića kod mlađih muškaraca nakon cjepiva mRNA češći od očekivanog

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasio je CDC
10. lipnja 2021. u 22:52 25 komentara 6944 prikaza
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Veći broj mlađih muškaraca nego što je očekivano imalo je upalu srčanog mišića nakon druge doze mRNA cjepiva protiv covida-19 tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderna, pokazali su podaci iz dva sustava koji prate sigurnost cjepiva objavljeni u četvrtak.

KORONAVIRUS Tko je Iskra Pusić, naša znanstvenica iz SAD-a i autorica važne studije: 'Cijepljenje preboljelih? Apsolutno da. Evo zašto'

Kako je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ta agencija i drugi zdravstveni regulatori istražuju pitanje upale srčanog mišića nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo da je pronašlo moguću vezu između tog medicinskog stanja kod mlađih muškaraca i cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv covida-19.

Agencija je rekla da još uvijek istražuje mogući rizik i da još nije došla do konačnog zaključka o uzročno-posljedičnoj vezi između cjepiva i miokarditisa i perikarditisa. Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasio je CDC.

Više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sustavu praćenja nuspojava cjepiva, nakon što su pacijenti primili drugu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodilo se kod onih u dobi između 12 i 24 godine, kaže CDC. U toj dobnoj skupini aplicirano je manje od 9 posto cjepiva.

"Tu doista postoji neravnoteža", rekao je dr. Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja CDC-evog Centra za sigurnost imunizacije, u prezentaciji savjetodavnom odboru američke Uprave za hranu i lijekove na sastanku u četvrtak. 

U Šibeniku nastavljeno docjepljivanje SITUACIJA SVE BOLJA Novi način borbe – od ponedjeljka u sela stižu mobilni timovi za cijepljenje

Većina slučajeva dogodila se unutar tjedan dana od cijepljenja, dodao je Shimabukuro. Prijavljena su 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze cjepiva u onih između 16 i 24 godine, dok je očekivano između 10 i 102 slučaja u dobnoj skupini, kaže CDC. Shimabukuro je naglasio da je sustav VSD, još jedan koji prati sigurnost cjepiva, utvrdio povećanu incidenciju upala srčanog mišića u dobnoj skupini između 16 i 39 godina nakon druge doze cjepiva, u usporedbi s postotkom zabilježenim nakon prve doze.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je ranije da je pronašlo moguću vezu između cjepiva i malog broja slučajeva miokarditisa kod mlađih muškaraca koji su primili Pfizerovo cjepivo. CDC je rekao da će održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju sljedeći tjedan kako bi se dodatno analizirali dokazi i procijenio rizik od miokarditisa nakon cijepljenja cjepivima mRNA protiv covida-19.

Pfizer je rekao da podupire analizu CDC-a, ali i naglasio da je broj vrlo malen s obzirom koliko je doza cjepiva upotrijebljeno. Oko 130 milijuna ljudi u SAD-u primilo je obje doze jednog od mRNA cjepiva.

Moderna je objavila da nije uspostavila vezu između tog srčanog stanja i cjepiva ali da aktivno radi s predstavnicima javnog zdravstva i regulatorima na daljnjoj analizi tog pitanja.

 

>> VIDEO Nova studija: Bolje je primiti cjepiva različitih proizvođača, nego dvije doze istog!

Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • konyo:

    Inace se testiranja obavljaju prije odobrenja cjepiva!

  • ovcicahdz:

    svi znamo da su benediti cjepiva puno veći od ovoga

  • ante_pustinjak:

    moš mislit što su se oporavili!!! iznesite točnu brojku do sad preminulih!!!