Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Rekonstrukcija Vlade: Plenković predstavio nove ministre

Andrej Plenković predstavio nove ministre
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.07.2019.
u 21:59

Sutra se saziva izvanredna sjednica Sabora i pozivaju zastupnici, u petak u 17 sati glasovanje o ministrima, budući da Sabor ne raspravlja o njima.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a te predstavnici svih stranaka u koalicijskoj većini podržali njegov prijedlog rekonstrukcije Vlade te je javnosti otkrio imena novih ministara koje će Saboru predstaviti u petak.

Za nove potpredsjednike Vlade Saboru će predložiti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra financija Zdravka Marića, koji će biti zadužen za gospodarstvo.

Novi ministar vanjskih i europskih poslova  bit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman, dugogodišnji diplomat. Nova ministrica poljoprivrede bit će državna tajnica u tom Ministarstvu Marija Vučković.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Alardović, trenutno ravnatelj HZMO-a, a kako je prošlog tjedna najavio, Ivan Malenica postat će novi ministar uprave.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će Vesna Bedeković, saborska zastupnica, koja je bila dekanica Veleučilišta u Virovitici.

Novi ministar državne imovine postaje ekonomist Mario Banožić, a dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić preuzima funkciju ministra regionalnog razvoja i europskih fondova.

- Uvjeren sam kako će novi ministri dobiti potporu u Saboru - rekao je Plenković.

- Ono što je cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve važne za dobrobit društva. Želim se zahvaliti dosadašnjim ministrima - rekao je Plenković.

Upitali su ga i zašto su Žalac, Tolušić i Murganić izgubili njegovo povjerenje. Rekao je kako su procijenili da su odlučili da je potreban zakoret te da u fokus medija i javnosti dođu pozitivna postignuća ministara.

Premijer je također rekao da se krajem treće godine Vlade naprave promjene koje će omogućiti da Vlada nastavi s programom bez nekih opterećanja.

Sutra će Vlada imenovati i troje novih  državnih tajnika, pa će dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac biti nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a njezinu funkciju u Ministarstvu prometa preuzet će Josip Bilaver. Saborska zastupnica Sanja Putica postat će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja i bit će zadužena za EU politiku.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Brkić: Dajmo im priliku

Izlazeći iz Banskih dvora gdje se održao sastanak HDZ-a s koalicijskim parnerima Milijan Brkić poručio je da je 'pušten bijeli dim'. Branko Hrg ranije je rekao kako premijer ima potporu svih partnera te vjeruje da će sve biti izglasano.

- To su ljudi koji su iz HDZ-ove baze, dajmo im priliku - poručio je Milijan Brkić nakon sastanka.

- Mislim da završetkom ove rekonstrukcije nije ništa završilo, već počinje - poručio je Ivan Vrdoljak. - Mislim da će Hrvatska dobiti ovom rekonstrukcijom - rekao je za kraj.

Sutra se saziva izvanredna sjednica Sabora i pozivaju zastupnici, u petak u 17 sati glasovanje o ministrima, budući da Sabor ne raspravlja o njima. Taj dan od jutra bi se trebalo održavati sedam resornih odbora na kojima će premijer predstaviti nove ministre, a zastupnici dobiti priliku da ih ispituju. U petak ujutro u 8.30 ujutro će biti i sjednica Kluba zastupnika HDZ-a

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:23 17.07.2019.

Ovom rekonstrukcijom, inače prisiljen, Plenković je priznao da se nalazi na čelu jedne kriminalne organizacije.

2
2
23:15 17.07.2019.

Ma možeš ti rekonstruirat koliko hoćeš - ako si opet stavio HDZ-njaru, šta si napravio?

PT
Ptica_
23:37 17.07.2019.

Dakle, maknuo si HDZ-ovce koji su se već nakrali i doveo friške, koji su još svega željni? Ipak, ima smisla, jer ovi stari već poznaju metode, a HDZ-ovcu nikad dosta, ZNA SE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije