Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uništili smo stranice na kojima su sramotili djevojke iz Hrvatske, Srbije i BiH

Stručnjaci su za mrežnu sigurnost, a glavni zadatak im je detekcija, analiza i uklanjanje neprimjerenih sadržaja s interneta
10. studenoga 2014. u 18:09 0 komentara 3748 prikaza
03.11.2011., Djakovo - Dalibor Vlaho
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Etički hakeri, kako ih popularno zovu, u akciji su. Njih sedmero iz Hrvatske, SAD-a, Egipta, Obale Bjelokosti, Francuske i Turske krenuli su prošle godine. Zajedno čine TaskForce tim Centra za edukaciju i prevenciju nasilja u Đakovu. Stručnjaci su za računalnu, mrežnu i informacijsku sigurnost, a glavni zadatak im je detekcija, analiza i uklanjanje neprimjerenih sadržaja s interneta. Okupio ih je Đakovčanin Dalibor Vlaho, a odradili su i prvi zahtjevniji zadatak – uklonili su Facebook-stranicu za sramoćenje školarki s područja Hrvatske, Srbije i BiH.

– Prijava nam je stigla od jedne učiteljice. Krenuli smo u akciju i uklonili stranicu. Do tada nam je sve išlo glatko, ali nam je za taj posao trebalo više od mjesec dana – priča Dalibor Vlaho, voditelj Centra. U "obračun" su krenuli uz pomoć vlastite aplikacije koju su razvili – Target User Identifier. Pomoću nje prikupili su podatke o lokaciji, ali i niz drugih informacija o počiniteljima koje prosljeđuju MUP-u. – Aplikaciju smo razvili radi zaštite privatnosti, analize i detekcije prekršitelja, ali i uklanjanja neprimjerenih sadržaja. Ona nije za komercijalne svrhe – nastavlja on.

TaskForce tim uskoro bi se mogao i proširiti za još dva nova člana, polože li testove znanja. Među nizom zadataka koji su im ponuđeni, primjerice su i oni kako otključati zaštićenu web-lokaciju.

– Imali smo i jednu situaciju u SAD-u koju smo uspješno riješili – objašnjava Vlaho. Jedni su drugima tehnička podrška, a pri tome nije nužno da znaju domicilni jezik onoga kome je prijava pristigla.

>>Kako stati na kraj autorima sramotnih Facebook-grupa?

>>Za prostote počinitelje bi trebala goniti i država

>>Manijak opet na Facebooku otvorio profil 'Vinkovačke dro...'

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.