Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeđanje na fejsu

Za prostote počinitelje bi trebala goniti i država

prostote (1)
Foto: Facebook
1/5
24.05.2013.
u 17:30

Dok se ne kazni i roditelje i djecu, tome se neće stati na kraj. moramo to presjeći, ističe Tomislav Ramljak

“Drpalo ju je doslovno pola grada. Ova se je.. za čunga-lungu. Dala bi za pola kile kruha starog deset dana”. To je samo dio degutantnih komentara koji su se pojavili pod fotografijama maloljetnica objavljenih na Facebook grupi “Vinkovačke kurve”. I to s imenom i prezimenom!

“Cure bi možda voljele biti k..., jer one uzimaju 50 eura za pola sata, a ove jedno ili dva jeftina pića”, prihvatili su vrijeđanje članovi grupe. Da bude strašnije, stranica ima gotovo 2500 obožavatelja.

Kultura ekshibicionizma

Prijave nesretnih učenica iz Vinkovaca koje su, ni krive ni dužne, pribijene na stup srama zatrpale su ovih dana Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

– Djevojke i roditelji javljaju se svakih 15 minuta, očajni su i nemoćni. To mora prestati! – jasan je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra, koji je podnio i kaznenu prijavu. Fotografije su mahom ukradene s profila učenica.

Svojevrsne baze, kako se navodi, “lakih cura” postale su prava pošast na društvenim mrežama. Sramoćenju se izvrgavaju djevojke, ali i mladići, i iz Rijeke, Osijeka, Karlovca, Županje, Velike Gorice... Razgolićene srednjoškolke u kupaćim kostimima ili donjem rublju, ali i dječak koji se samozadovoljava “prilijepljeni” su u grupu “Najbolje pi... iz Osijeka”.

– To je dno društva! Poznajem cure koje su prozvali, šminkaju se i uređuju, ali pristojne su i sasvim normalne – priča nam jedna Osječanka. Šire se čak i glasine o navodnim spolnim bolestima.

– Kada ih prijave policiji ili Facebooku, maknu stranicu pa otvore novu – dodaje naša sugovornica.

Mladić iz Rijeke objavio je fotografiju stražnjice svoje bivše djevojke.

– Dečki se tako možda žele osvetiti i napakostiti djevojci koja im se sviđa, ali ih je iznevjerila. Iako, takvo je sramoćenje tipičnije za djevojke, često zbog ljubomore – objašnjava psihologinja Silvija Mihaljević. Namjera je jasna – povrijediti, napakostiti, ozlijediti.

– Pojedinci se i zaigraju, bez razmišljanja kamo će to odvesti – nastavlja. S druge strane, zlostavljačima nerijetko posao olakšavaju i same žrtve.

– Razodjenute fotografije na internetu objavljuju već i mališani u petom ili šestom razredu – upozorava naša sugovornica. Privatnost je potpuno narušena i poslužena na pladnju.

– Kada se Facebook pojavio, prvo mi je palo na pamet da će to biti “zgodno” oružje za vršnjačko nasilje. Glasine se efikasnije i brže šire – smatra sociolog Željko Pavić. Osim što služi za druženje, na Facebooku je prisutan, navodi, i voajerski impuls.

– Živimo u kulturi ekshibicionizma, pokazujemo svoj život, a usto, volimo vidjeti i što drugi rade – govori.

Pravda privatnom tužbom

Boriti se protiv toga može, smatra, jedino edukacijom i upornim prijavljivanjem. Slaže se s njim i Tomislav Ramljak.

– Dok se ne kazni i roditelje i djecu, tome se neće stati na kraj. Moramo to presjeći, kontrolirat ćemo i rad policije – ističe Ramljak. Autori takvih grupa mogu odgovarati za sramoćenje, klevetu, kao i kazneno djelo protiv časti i ugleda. No, progoni ih se jedino privatnom tužbom. Ako je, pak, riječ o iskorištavanju djece za pornografiju, počinitelji mogu završiti u zatvoru, i to na 12 godina.

– Sramotne je profile najvažnije žurno ukloniti, no suradnja s Facebookom vrlo je loša, traje to tjedan pa i mjesec dana – zaključuje Ramljak.

>>Policija i dalje ne zna tko stoji iza besramnih Facebook-grupa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije